Vesti

Treći dan dijaloga u Briselu

U Briselu su danas popodne nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine.
 • 02.12.2011
 • 00:53 h > 01:11 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 619
Treći dan dijaloga u Briselu
Edita Tahiri i Borko Stefanović (novosti.rs)

Šef beogradsko pregovaračkog tima Borislav Stefanović  izjavio je da će beogradska delegacija uložiti dodatne napore i podneti konkretne predloge za rešavanje preostalnih spornih pitanja u dijalogu.

Na dnevnom redu su, kako je istakao Stefanović, iste teme kao i u prethodnim danima, a to su prelazi i regionalno predstavljanje Kosova.

Dve delegacije, treći dan za redom nastoje da približe stavove nakon što su i u sredu i u četvrtak razgovarale više od 12 sati.

"Beogradska delegacija će uložiti dodatne napore i podneti konkretne predloge za resavanje preostalih spornih pitanja, a od međunarodne zajednice se očekuje da izvrši pritisak na Prištinu da odustane od svojih maksimalističkih zahteva", rekao je Stefanović pred početak razgovora.

Prema nejgovim rečima, dobro je što je prihvaćen predlog naše delegacije da se dijalog nastavi i "sada niko neće moći da kaže da Srbija opstruira dijalog".

"Prebacivanje krivice na Beograd ovaj put nije uspelo", dodao je Stefanović.

On je takođe rekao da je rešenje vrlo blizu, ali da su poslednji koraci često i najteži.

"Ako uspemo da nađemo rešenje onda će ovaj dan biti uspešan, a ako ne, spremni smo da nastavimo dijalog i tokom vikenda", napomenuo je Stefanović.

Šef beogradskog tima je naveo i da problemi o kojima se pregovara nisu samo problemi ove vlade.

"Kako rešiti probleme ako ne dijalogom", upitao se Stefanović i rekao da se ne treba skrivati iza građana i bežati od odgovornosti.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je pred početak razgovora da rešenje za prelaze u dijalogu sa Beogradom treba tražiti u modelu integrisanog upravljanja.

Ona je rekla novinarima da je tokom prethodnih razgovora Srbija odbila nacrt rešenja za prelaze koje je sastavio evropski posrednik Robert Kuper i ponovila da je integrisano upravljanje prelazima rešenje koje je u skladu sa evropskim standardima.

"Mi imamo viziju da dovedemo Kosovo u Evropu i Evropu na Kosovo, a ovo rešenje je u skladu sa tom vizijom", kazala je Tahiri.

Ona je optužila beogradski tim da stvara pogrešni utisak da se razgovara samo o prelazima Brnjak i Jarinje i navela da svih šest prelaza treba da budu uređeni na isti način.

Rešenje, po njoj, uključuje popitpsivanje tripartitnog protokola Beograda, Prištine i međunarodne zajednice i da bi po tome sve tri strane trebalo da imaju predstavnike na prelazima.

Tahiri takođe tvrdi da Beograd ne implementira dosad dogovoreno i da izbegava razgovore o telekomu i struji.

Paralaleno sa sastankom dva tima u Briselu traje i sastanak stalnaih predstavnika zemalja članica pri EU, koje je ranije danas posrednik EU Kuper obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je Tanjugu rekao diplomatski izvor, svi su jedinstveni u podršcu procesu dijaloga, a iako se očekuje da sastanak predstavnika potraje do duboko u noć, njihov stav će zavisiti od ishoda dijaloga, a to će, sa svoje strane, uticati na stav koji će u ponedeljak 5. decembra zauzeti šefovi diplomatija EU.Ostale vesti

Instalacija
U sklopu druge faze izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Kralja Petra I i Knjaza Miloša postavljen je natpis „Volim Kosovsku Mitrovicu“, koji će krasiti sam grad i tako ispratiti aktuelni trend promocije koji je već zastupljen i u brojnim drugim gradovima centralne Srbije.
 • 03.08.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017