Vesti

Trajković i Nojkić o kampanji: Etiketiranje i nedemokratska atmosfera

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Parlamentu Kosova Rada Trajković smatra da je država Srbija podržavajući jednu izbornu listu napravila "greške u smislu stvaranja jedinstva i promovisanja ciljeva zašto na izbore treba izaći".
 • 01.11.2013
 • 19:55 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1539
Trajković i Nojkić o kampanji: Etiketiranje i nedemokratska atmosfera
Foto KIM

"Tu mislim da smo pošli nekako više sa etiketiranjem, sa velikim izjavama, sa isključivanjem, ili si za Srpsku ili potpuno protiv Srpske, a ako si protiv Srpske onda si i protiv Srbije i onda se nametala jedna atmosfera stvaranja jednopartijskog sistema i mogu da kažem atmosfera paranoje. Svi jedni druge špijuniramo, cinkarimo, ovaj je za onog, ovoga treba isterati jer je protiv Srba, protiv Srpske i države Srbije. Čini mi se da smo ušli u nešto što je za mene potpuno neprihvatljivo", rekla je Trajkovićeva u emisiji Dogovor TV Centar.

Prema njenim rečima, kampanju je trebalo voditi na ozbiljniji način koji bi podrazumevao usvajanje statuta o formiranju Zajednice Srpski opština. " Da mi u stvari znamo da se vode ozbiljne rasprave, da se zna šta je napisano u tom dokumentu, šta su naše ingerencije, da li imamo izvršnu vlast, čime ćemo se baviti i kako ćemo u okviru te Zajednice uklopiti opštine ispod Ibra, kao i naselja koja su sa albanskom većinom, šta ćemo svi raditi. Da na jedan način imamo zdravu priču, zdravu konkurenciju, da biramo ljude koji su odgovorni, da biramo čoveka koji može da odgovori tim zadacima", kazala je Trajkovićeva.

Ni predsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove Ranđel Nojkić ne očekuje mnogo od Zajednice Srpskih opština jer, kako ističe, da bi se to telo formiralo trebalo bi da postoje zakonske osnove ili da Brisel primora kosovski parlament i Vladu Kosova da izradi zakon koji bi jasno definisao ingerencije tog tela.

"Po meni ZSO ima jednu težinu koja je vrlo bitna i tu opravdavam Beograd zašto je zatražio da ima svoju listu koju bi podržao, a to je da bi laške sprovodio ono što je dogovoreno u Briselu i ono što je uzeo kao obavezu u predizbornoj kampanji, izbornom ciklusu i post izbornom ciklusu. U tom smislu je morao da ima ljude na koje je mogao da se osloni. Mi sada u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nemamo prave predstavnike koji su bili spremni da zajedno sa Beogradom učestvuju u donošenju vrlo važnih odluka. ZSO ima jednu težinu, a ta težina je politička u stvaranju tog jedinstva. Mislim da sve ovo što se dešava zadnjih dana da je apsolutno nepotrebno jer će ovi izbori pokazati da nijedna politička lista neće osvojiti većinu pa da može apsolutno da vlada. Već sada vidimo koliko je to pocepano i da će se stvarati koalicije."

Nojkić smatra da je dobro što toliko lista učestvuje na ovim izborima i da ovoga puta birači imaju šta da biraju. Nojkić, međutim, kritikuje prljavu kampanju koju su do sada vodili kandidati za gradonačelnike i opštinske odbornike.

"Slažem se da kampanje nisu protekle i ne protiču u demokratskoj atmosferi, samom činjenicom da smo imali fizičke napade, što je apsolutno neprimereno, imali smo privođenja što je takođe neprimereno. Mislim da vlast tu uopšte ne bi smela da učestvuje. Da sada privodite kandidate za odbornike i gradonačelnike i da ih saslušavate, to nije posao policije ali jeste posao pravosuđa ako postoji krivično delo koje mora da bude vrlo jasno definisano, ovde vi nemate jasno definisano krivično delo a imate saslušavanje".

Nojkić smatra da treba izaći na lokalne izbore jer je ovo prilika da se promeni situacija u kojoj se Srbi nalaze jer može da se napravi "pozitivan kontakt sa državom Srbijom".

Rada Trajković kaže da  su "ovi izbori zaista veliko političko pitanje za državu Srbiju s obzirom da se izvlače institucije države Srbije i da  se Srbi usmeravaju prema kosovskim institucijama. To je na jedan način zaokruživanje institucionalnog funkcionisanja ovoga prostora".

Komentarišući odluku srpskog patrijarha da pozove Srbe na glasanje, Trajkovićeva je to ocenila kao brigu poglavara SPC za opstanak Srba.

Rada Trajković kaže da Srbi u opštini Gračanica ne bi smeli da zaborave realnost u kojoj žive, optužujući pri tom aktuelnog gradonačelnika za legalizaciju naselja Marigona i time promenio etničku strukturu. "Mi znamo da je u Skupštini Gračanice usvojeno da se zemljište koje je poljoprivredno pretvara u građevinsko, da je ovih dana legalizovano pretvaranje jednog teritorijalnog prostora i da se pominje Pacolijevo vlasništvo, ali ja zaista ne znam ko je vlasnik. To su za mene stvari koje ne mogu da se oproste".Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017