Vesti

Trajković: Bez srpskih dozvola ograničava se sloboda kretanja

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković izjavila je da će odluka kosovskog MUP-a o zabrani srpskih vozačkih dozvola u pokrajini dodatno iskomlikovati život ovdašnjim Srbima i udaljiti ih od Srbije.
 • 02.09.2012
 • 18:24 h
 • izvor: B92
 • komentara:
 • pregleda: 2799
Trajković: Bez srpskih dozvola ograničava se sloboda kretanja
Rada Trajković (Foto arhiva KIM)

Prema njenim rečima odlukom o prestanku važenja srpskih vozačkih dozvola kosovskim Srbima koji žive južno od Ibra ograničava se dostupnost institucijama poput bolnica i fakulteta koje se nalaze na severu Kosova, rekla je Trajkovićeva Tanjugu.

Ona je kazala da će se ova odluka odraziti i na raseljene Srbe, jer će im na ovaj način biti ograničena sloboda kretanja, komunikacija sa rodbinom u pokrajini, a biće ograničen pristup njihovom vlasništvu na Kosovu i mogućnost da u pokrajini vode neke procese.

"Radi se o još jednoj odluci kosovskih vlasti koja će vrlo značajno otežati život Srba", rekla je Trajkovićeva, ističući da administrativna rešenja koja se nameću iz Prištine i Beograda dovode u neravnopravan položaj Srbe na Kosovu i Metohiji prema ostalim građanima.

U tom smislu, Trajkovićeva je navela da se s pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu ne može putovati kao sa pasošima koje koriste ostali građani Srbije, ali i raseljeni Srbi s Kosova koji žive u centralnoj Srbiji.

"Sa druge strane, ono što do sada nismo javno kazali jeste da raspolažemo sa informacijama da Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koji rade na Kosovu i plaćaju takse za svoja vozila prilikom ulaksa u pokrajinu dobijaju u Prištini refundaciju tih troškova", navela je ona.

Trajkovićeva tvrdi da se Albancima novac "tajno vraća", i da se na taj način vrši diskriminacija prema Srbima koji žive u centralnoj Srbiji a rade na Kosovu i koji koji bi, takođe, želeli da im se vrati novac.

Ona je istakla da su, ipak, u najtežoj poziciji Srbi u enklavama, koji se susreću s velikim administrativnim problemima koji se odnose na dobijanje kosovskih dokumenata, jer se njihovo dobijanje prolongira i otežava.

Trajkovićeva je naglasila da na Kosovu ne postoje udžbenici na srpskom jeziku koje izdaje Priština za polaganje vozačkih ispita, a sa druge strane traži se poštovanje administrativnih nadležnosti "koje nas sve više udaljavaju od ostatka Srbije".Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018