Vesti

Trajković: Ahtisarijev plan ne ugrožava platformu

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković izjavila je da insistiranje na Ahtisarijevom planu ne ugrožava platformu za KiM predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
 • 03.01.2013
 • 19:25 h
 • Danas
 • komentara:
 • pregleda: 1310
Trajković: Ahtisarijev plan ne ugrožava platformu
Rada Trajković (Foto arhiva KIM)

Ona je ocenila da je najvažnije da je Nikolić pokrenuo pitanje funkcionalnog opstanka Srba i da je ponudio gornju granicu, a ne donju koju planira da implementira.

"Svojim izjavama ne ugrožavam predsednika Nikolića, jer je on otvoren za sve predloge koji nisu identični sa njegovim planom", rekla je Trajković za "Danas".

Ona je napomenula da je međunarodna zajednica u Ahtisarijevom planu primenila etnički princip rešavanja problema na KiM, jer je identifikovala ugroženost Srba i opasnost da Kosovo postane etnički čist albanski prostor.

Platforma predsednika Nikolića, kaže ona, ima dva dela i za sever KiM podrazumeva teritorijalnu autonomiju ili teritorijalno rešavanje problema, a ispod Ibra Srbima nudi etnički princip.
 
Iako postoji podvojenost, ne mislim da i Nikolićev plan kada se razradi neće imati elemente Ahtisarija, mišljenja je Trajković.

"Najvažnije je da je predsednik pokrenuo pitanje funkcionalnog opstanka Srba i da je ponudio gornju granicu, a ne donju koju planira da implementira, s obzirom da će svakako morati da pravi dogovore i traži podršku i međunarodne zajednice i Albanaca sa KiM", zaključila je Trajković.

Ona je dodala da ni Hašim Tači, ni Ramuš Haradinaj nisu prihvatljivi za Srbe, ali da ih realnost života tera na saradnju sa obojicom.

"Smatram da Srbi unutar institucija moraju da se bore za svoja prava", rekla je Trajković.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017