Vesti

Tači pred poslanicima o susretu sa Dačićem

Kosovski premijer Hašim Tači trebalo bi da se tokom decembra ponovo susretne sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Tači je danas poslanicima Skupštine Kosova ponovio da su pregovori jedini put ka članstvu u EU.
 • 16.11.2012
 • 22:02 h > 20:25 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1017
Tači pred poslanicima o susretu sa Dačićem
H.Tači u Skupštini Kosova (Foto KIM)Pitanje nestalih, sporazum o integrisanom upravljanju prelazima (IBM), formiranje posebne jedinice policije u svrhu zaštite očuvanja verskog i kulturnog nasleđa, otvaranje kancelarija za vezu u Beogradu i Prištini, kao i finansiranje srpskih institucija na Kosovu bile su centralne teme razgovora Tači-Dačić u Briselu.

“Srbija neće postati član EU bez ispunjavanja uslova koje je ova međunarodna institucija pred nju postavila što uključuje i njeno evropsko ponašanje prema Kosovu. Srbija neće postati član EU bez priznavanja nezavisnosti Kosova. Mi ne negiramo legitimno pravo Srbije da se interesuje za Srbe koji žive na Kosovu ali Srbija svoje institucije treba da finansira transparentno i preko budžeta Kosova”, kazao je Tači.

Podnoseći izveštaj poslanicima Skupštine Kosova o susretu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem  on je kazao da je dijalog jedini put ka normalizaciji odnosa sa Srbijom i jedini način da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

“Nezavisnost Kosova je naša volja nije samo pravna stvarnost, nezavisnost Kosova je međunarodna činjenica i uveravam vas da je teritorijalna celovitost Kosova nepovrediva i međunarodno priznata i ona nije bila i nikada neće biti predmet razgovora sa Srbijom”, rekao je kosovski premijer.

Rada Trajković, poslanica JSL, optužila je u Skupštini Kosova premijera Tačija da on nije kompetentan da priča o nestalima pošto se, kako je kazala, “nalazio na čelu Oslobodilačke vojske Kosova” tokom rata sa Srbijom. U vreme njenog izlaganja poslanici pokreta Samoopredeljenje ometali su rad skupštine lupajući u poslaničke klupe zbog pominjanja reči Metohija, zbog čega je potom Trajkovićeva i dobila opomenu od predsedavajućeg Skupštine. Kritike na račun pregovora izneli su i poslanici pokreta Samoopredeljenje.

Petar Miletić iz vladajuće Samostalne liberalne stranke kaže za radio  KIM da su najave o priznanju i nepriznanju nezavisnosti Kosova “priče za unutrašnju upotrebu”.

"Srbi sa Kosova treba da učestvuju u dijalogu jer nas iskustvo uči da prošli dijalog, koji su vodili Borko Stefanović i Edita Tahiri ima manjkavosti zato što u tom procesu nisu učestvovali Srbi sa Kosova i nisu svojim iskustvom ukazali da neki od sporazuma nisu imlementirani. Pogrešno je pitanje na kojoj oni strani treba da učestvuju. Oni treba da učestvuju u samom procesu”, kazao je Miletić.

Dogovor sa Dačićem je, po rečima Tačija, postignut i kada je u pitanju izgradnja auto puta Priština- Niš, preko Merdara. Tači je prethodnih dana o susretu sa Dačićem informisao svoj kabinet, specijalnog predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara kao i ambasadore zemalja Kvinte na Kosovu.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018