Vesti

Tači pred poslanicima o dijalogu sa Dačićem

Premijer Kosova  Hašim Tači informisao  je Skupštinu Kosova o petoj rundi pregovora u Briselu.
 • 02.03.2013
 • 23:32 h > 23:35 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1406
Tači pred poslanicima o dijalogu sa Dačićem
Hašim Tači u Skupštini Kosova (Foto arhiv KIM)

Tači je pred poslanicima ponovio ocene i stavove koje je izneo dan ranije novinarima, pošto su mu poslanici opozicionog pokreta "Samoopredjeljenje" onemogućili da govori u Skupštini.

On je ponovio da asocijacija opština sa srpskom većinom na Kosovu ne može imati ni zakonodavna ni izvršna ovlašćenja i da je to “crvena linija koja se ne može preći”, navodi se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.

“Stvaranje asocijacije opština je u potpunom skladu sa Ustavom Republike Kosovo i sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Asocijacija neće imati izvršna niti zakonodavna ovlašćenja. Ne može biti zamena skupština opština i odgovornosti opština se ne mogu preneti na ovu asocijaciju”, rekao je Tači.

Tači tvrdi da se ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti kompromis, koji na neposredan i posredan način, dolazi u sukob sa rešenjima iz Ustava i zakona Kosova. On je, takođe, rekao da je dogovoreno da je u okviru procesa konsolidacije vlasti Kosova na severu neophodno održavanje izbora i uvođenje civilnog registra, kao i da o tome postoji opšta saglasnost strana u dijalogu, EU i SAD.

U raspravi koja je trajala četiri sata, poslanici su izneli različite stavove o procesu pregovora u Briselu.

Poslanici partija na vlasti podržali su dosadašnje aktivnosti premijera i drugih članova delegacije Kosova u pregovorima o normalizaciji odnosa sa Srbijom, dok su poslanici opozicije tražili od premijera da vodi računa da ne prihvati ništa što je izvan Ustava i zakona Kosova, i predloga  Martija Ahtisarija.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017