Vesti

Tači pred poslanicima o dijalogu sa Beogradom

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da će se najverovatnije ovog meseca ponovo sresti sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem kako bi počeli rešavanje konkretnih pitanja između Beograda i Prištine.
 • 01.11.2012
 • 01:11 h > 17:16 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1422
Tači pred poslanicima o dijalogu sa Beogradom
H. Tači u Skupštini Kosova (Foto KIM)Podnoseći izveštaj poslanicima Skupštine Kosova u vezi susreta održanog u Briselu sa premijerom Srbije, Tači je kazao da je taj susret protekao u znaku pomirenja ali da uskoro očekuje dalji nastavak saradnje.

Kosovski premijer je kazao da nije srećan zbog razgovora sa Dačićem  ali da je to neophodno u cilju dalje evropske integracije Kosova.

“Pitanja koja je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton inicirala pri prvom mom susretu sa Dačićem su sprovođenje svih dogovora postignutih u dijalogu, rasvetljavanje sudbine kidnapovanih i nestalih, raspuštanje i udaljavanje sa Kosova paralelnih struktura Srbije ali I poziv Srbiji da ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Pokrenuto je i pitanje dalje zaštite kulturnog nasleđa, zaokruživanja procesa decentralizacije što podrazumeva i osnivanje nove opštine Severna Mitrovica, postizanje dogovora iz oblasti telekomunikacija i energetike po evropskim standardima kao i što skorije otvaranje Kancelarija za vezu između  Prištine i Beograda u oba grada”, kazao je Tači.

Tači je napomenuo da nikada ne bi ušao u pregovarački proces bez podrške političkih stranaka i civilnog društva  navodeći kao pozitivno to što je skupština prošlog meseca usvojila Rezoluciju o normalizaciji  odnosa sa Srbijom. Kosovski premijer poručio je “legitimnim političkim predstavnicima Srba i Srpskoj pravoslavnoj crkvi da Kosovo nema nameru da upravlja životima Srba na Kosovu”.

“Očekujem da će dijalog dovesti do članstva Kosova u EU, NATO i UN. Svestan sam da su ovi susreti teški i za mene lično ali ja sam ceo svoj život donosio teške odluke za sebe ali su one bile korisne za naše društvo” , rekao je kosovski premijer.

On je obećao da će Vlada Kosova u naredom periodu Skupštini redovno podnositi izveštaj o rezultatima dijaloga sa Srbijom očekujući da će dijalog u početku teći u cilju normalizacije odnosa a potom će rezultirati konačnim priznanjem nezavisnosti Kosova od strane Srbije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018