Vesti

Tači: Kosovo sprovodi reforme

Kosovo radi na reformama koje proizilaze iz vodiča o liberalizaciji i očekuje da EU ne kasni u tom procesu rekao je Hašim Tači Ketrin Ešton na sastanku u Njujorku.
 • 25.09.2012
 • 17:53 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 922
Tači: Kosovo sprovodi reforme
Ešton - Tači (Foto Vlada Kosova)

Premijer Kosova Hašim Tači razgovarao je sa Eštonovom na margini Generalne skupštine UN u Njujorku. Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, Tači je rekao da je Kosovo okončalo značajnu etapu ukidanjem međunarodnog nadgledanja nezavisnosti i da to ima smisla samo otvaranjem novog poglavlja evropskih integracija.

"Kosovo sprovodi neophodne reforme i sa pravom u decembru očekujemo zeleno svetlo od Evropske komisije za početak pregovora za stabilizaciju i pridruživanje. Mi razumemo političke teškoće u okviru EU, ali nasuprot nejedinstvu oko nezavisnosti Kosova treba pozdraviti jedinstvo koje postoji u okviru EU o evropskoj budućnosti Kosova i zapadnog Balkana", rekao je Tači.

U saopštenju dostavljenom KIM radiju kaže se da je Tači visoku predstavnicu EU informisao o angažovanju institucija i političkih partija Kosova na ostvarivanju obaveza koje proizilaze iz vodiča za liberalizaciju viza.

"Građani Kosova su najizolovaniji građani Evrope. Mi ne tražimo privilegovani status, niti ubrzani proces. Mi radimo na ostvarivanju reformi koje proizilaze iz vodiča i očekujemo da i EU ne kasni u ovom procesu”, rekao je Tači.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018