Vesti

Tači i Jahjaga o primeni sporazuma

Premijer Kosova Hašim Tači razgovarao je jutros, pre odlaska u Brisel, sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom.
Tači i Jahjaga o primeni sporazuma
Sa današnjeg sastanka (Foto vlada Kosova)

Predsednica i premijer Kosova, razgovarali su o primeni sporazuma Beograda i Prištine, koji je krajem aprila postignut uz posredovanje Evropske unije.

Tači je, u razgovoru sa Jahjagom,  izjavio da očekuje da će se premijer Srbije Ivica Dačić složiti sa modalitetima sprovođenja sporazuma kao i da veruje da će lokalni izbori biti održani istog dana na celoj teritoriji Kosova.

U saopštenju iz Vlade  Kosova, koje je dostavljeno KIM radiju, navodi se da premijer Kosova veruje da će vrlo brzo doći i do primene sporazuma o  policiji i pravosuđu u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.
 
Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, dala je punu podršku premijeru u nastavku pregovora sa Beogradom i istakla da je dogovor i njegova realizacija u interesu svih građana.

Ona je istakla da je najbolje rešenje je da se izbori u četiri opštine na severu Kosova održe najkasnije do kraja ove godine.

„Ovim izborima građani će izabrati legalne i legitimne predstavnike  opštinskih struktura vlasti“ , rekla je Jahjaga.

Premijer Kosova,  Hašim Tači večeras putuje u Brisel na poziv visoke predstavnije EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, gde će sutra o implementaciji ranije postignutih sporazuma razgovarati sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017