Vesti

Sveti Nikola, svečano u Prištini

Srpska pravoslavna crkva (SPC) slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja. Sveta liturgija biće služena u crkvi posvećenoj ovom svetitelju u Prištini.
 • 19.12.2013
 • 08:57 h > 09:00 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 6290
Sveti Nikola, svečano u Prištini
Crkva Sv. Nikole u Prištini (Foto arhiva KIM)

Liturgija u hramu Svetog Nikole u Prištini počela u 8 sati. U manastiru Gračanica litrurgija počela u 9 sati. Nakon liturgije prerezaće se slavski kolači.

U obnovljenoj crkvi Svetog Nikole koja je, do temelja zajedno sa parohijskim domom spaljena u pogromu 17. marta 2004. godine, liturgiju služe prištinski sveštenici Darko Marinković i Stevo Mitrić.

Crkvu Svetog Nikole sagradili su pravoslavni Srbi iz Prištine 1833. godine na temeljima srednjovekovnog srpskog pravoslavnog manastira. Hram je posvećen spomenu na prenos moštiju Svetog Nikole koji se obeležava 22. maja.

Vladika raško-prizrenski Teodosije liturgiju, prema saznanjima KIM radija, će služiti u manastiru Gorioč, posvećenom Svetom Nikoli. Manastir Gorioč je zadužbina Svetog Kralja Stefana Dečanskog iz 14. veka, koji ga je podigao u znak zahvalnosti za izlečenje i isceljenje "izgorelih" očiju, po čemu je manastir i dobio ime "Gorioči".

Nikoljdan je, uz Jovanjdan i Đurđevdan, najčešća slava kod Srba.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu, zaštitnik je putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procenjuje se da oko polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste. Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava SPC-a. Posvećeno mu je više od 600 crkava.

Roditelji su ga, kao sina-jedinca i kao dar od Boga, njemu i posvetili. Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je siromašnima svu nasleđenu imovinu. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe, i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju među ljude.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma,  6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u tada pravoslavni Bari, u Italiji.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018