Vesti
Zdravlje

Sve manje obolelih od kovida, ali i dalje oprezno

Poslenjih nedelja na teritoriji Kosova se beleži znatno manji broj obolelih od kovida. Međutim, iako je po oceni stručnjaka epidemiološka situacija stabilna, i dalje ostaje preporuka o poštovanju  antikovid mera i imunizaciji za one koji to nisu do sada obavili.

Sve manje obolelih od kovida, ali i dalje oprezno
Dom zdravlja Gračanica (Foto Kim)

Načelnik Odeljenja opšte medicine Doma zdravlja Gračanica  Siniša Rašić tvrdi da je trenutna epidemiološka situacija na centralnom Kosovu stabilna.

“U poređenju sa prethodnom godinom, manji broj pacijenata dolazi sa simptomima kovid infekcije u ovom periodu. Kliničke slike obolelih, koje pratimo u našem domu zdravlja, uglavnom su blaže. Izvestan broj pacijenata sa težom radiološkom slikom, šaljemo na Odeljenje ifektivne klinike KBC Priština sa sedištem u Lapljem Selu”, kazao je on.

Rašić ocenjuje da male brojke obolelih nikako ne bi trebale da zavaraju stanovništvo, pa preporučuje izvesnu dozu opreza i prevenciju.

“Ostaju i dalje na snazi mere distance, higijene ruku, što nije vezano samo za kovid, već i respiratorne infekcije karakteristične za hladniji period. To je jedan deo opšte kulture”, zaključio je on.

Koordinator za imunizaciju protiv koronavirusa za centralno Kosovo, Vladimir Petković,  kazao je za RTV Kim da  se poslednjih meseci beleži manje interesovanje za vakcinisanje.

“Mi smo uspeli da vakcinišemo jedan dobar deo stanovništva sa ovog područja. Prema gruboj proceni negde oko 70 odsto. Organizovanih odlazaka na punktove za imunizaciju u Kuršumliji trenutno nema, jer je mali je broj zainteresovanih”, istakao je on.

Petković je preporučio svim ovdašnjim žiteljima, koji se nisu vakcinisali do sada, da to urade na bilo kom punktu u centralnoj Srbiji, kao i onima koji su primili dve doze da prime i treću, kao i da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

“Isto tako, sezonska vakcina protiv gripa je stigla u sve domove zdravlja koji funkcionišu u okviru Ministarstva zdravlja Srbije. Pozvao bih sve zainteresovane, hronične bolesnike, one čije je zdravlje kompromitovano, da se vakcinišu u Domu zdravlja Gračanica. Obezbeđena je ordinacija gde će se vršiti imunizacija uz predhodni pregled lekara”, poručio je Vladimir Petković.

Građani: Kraj pandemije?

Trenutna epidemiološka situacija sa smanjenim brojkama obolelih od korone podelila je građane. Pojedini su stava da se pandemiji bliži kraj i da su preventivne mere i imunizacija suvišni, dok postoje i oni oprezniji koji su primili tri doze vakcine i razmišljaju i o četvrtoj. Disciplinovaniji su, poštuju savete lekara pa i danas nose maske, drže distance, vode računa o higijeni ruku.

“Pridržavam se mera koje su još uvek na snazi, mada situacija nije tako alarmantna ovde u Gračnici. Primio sam dve doze vakcine i ako bude trebalo primiću i treću”, rekao je Zoran Ilić.

“Ja se ne pridržavam preventivnih mere, niti to rede ljudu u mom okruženju. Tema kovida je prevaziđena. Primila sam dve doze vakcine, a treću neću primiti”, rekla je Milka Milosavljević.

“Pridržavam se antikovid mera u onoliko koliko je to potrebno.  Vakcinisala sam se sa dve doze, treću neću sigurno primiti”, rekla je meštanka Gračanice koja je htela da ostane anonimna.

“Poštujem mere koje su na snazi. Živim u Nemačkoj i primio sam tamo dve doze vakcine, primiću i treću kad se vratim. Ne verujem da je korona na izmaku”, mišljenja je Senad Redžepi.

Najnoviji presek stanja

Prema dostupnim podacima Ministarstva zdravlja Kosova, danas nema preminulih od posledica koronavirusa. Testirano je 87 pacijenata od kojih je samo pet rezultiralo pozitivno. Izlečena su četiri lica, dok je broj aktivnih slučajeva 21. Od poslednjeg preseka stanja, vaksinisalo se deset osoba.Ostale vesti

Blagi porast broja novoobolelih na Kosovu
Prema podacima kosovskog Ministarstva zdravlja, u nedelji za nama (od ponedeljka, 21. novembra) u većinski albanskim sredinama zabeleženo je 11 novih slučajeva kovida-19. U istom periodu u centralnoj Srbiji koronavirus je potvrđen kod 4.004 osobe. 
  • 27.11.2022
Na Kosovu prošle sedmice dva novoobolela, u Srbiji situacija stabilna
Prema zvaničnim podacima, na Kosovu su u većinski albanskim sredinama tokom prethodnih sedam dana zabeležena samo dva slučaja zaražavanja virusom kovid-19, po jedan u petak i u subotu. U Srbiji je epidemiološka sitacija stabilna, pa je u istom periodu zabeleženo malo manje novoobolelih, ali i nešto više preminulih u poređenju sa prethodnom nedeljom.
  • 21.11.2022
Dijabetes - izazov 21. veka

Povodom Svetskog dana dijabetesa u Gračanici je na platou ispred Doma zdravlja organizovana akcija besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i telesne težine, zatim je u Domu kulture „Gračanica“ održano stručno-edukativno predavanje kako bi se među građanima povećala svest o dijabetesu, bolesti od koje, iz godine u godinu, oboleva sve više ljudi.

  • 14.11.2022
Korona nastavlja da slabi
Samo 14 novozaraženih zabeleženo je u većinski albanskim sredinama na Kosovu u nedelji za nama, a šreminulih od posledica kovida-19 nije bilo. I u Srbiji brojevi nastavljaju da padaju, pa je protekle sedmice preminulo 27, a zaraženo 4.536 ljudi.
  • 14.11.2022
Srbija: Preminule dve, pozitivne 392 osobe
U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica kovida-19 u Srbiji.
  • 13.11.2022
U Srbiji 452 nova slučaja koronavirusa, preminulo pet osoba
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminulo je još pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 17.308, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 12.11.2022