Vesti

Sutra u Hagu presuda Haradinaju, u Prištini odluka o Ljimaju

Haški Tribunal izreći će sutra drugu presudu bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju. Vrhovni sud Kosova istog dana doneće odluku u slučaja „Klečka.
 • 28.11.2012
 • 19:32 h
 • izvor: Beta, Koha ditore
 • komentara:
 • pregleda: 1111
Sutra u Hagu presuda Haradinaju, u Prištini odluka o Ljimaju
(Foto krstarica.com)

Posle ponovljenog suđenja po optužbi za zločine nad civilma u oblasti Dečana, 1998. godine Haški Tribunal izreći će sutra drugu presudu bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju.

Na kraju ponovljenog suđenja Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju prošlog leta, tužioci su zatražili da svim optuženima bude izrečena kazna od najmanje 20 godina zatvora, a odbrana je zatražila da budu oslobođeni.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest tačaka optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Terete se zlostavljanje, mučenje zarobljenika u pritvoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, i za ubistvo najmanje osmorice zarobljenih, od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci.

Odluka i u slučaju „Klečka“

Vrhovni sud Kosova sutra  će doneti odluku o daljem postupku protiv Fatmira Ljimaja i drugih u okviru slučaja „Klečka“, prenosi Koha ditore.  
 
Zamenik branioca Fatmira Limaja, Tahir Recaj, rekao je da se odluka na žalbu advokata očekuje sutra a ne danas kako je prvobobitno bilo najavljeno.
 
Fatmir Ljimaj i još trojica osumnjičenih za ratni zločin u selu Klečka privedeni su 24. novembra nakon čega im je EULEKS-ov sudija u Okružnom sudu u Prištini odredio pritvor od mesec dana.

Pritvor je određen bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmiru Ljimaju i još torojici njegovih saboraca Naseru Krasnićiju, Nedžmiju Krasnićiju i Naseru Šalji.

Ljimaj, koji je i potpredsednik Demokratske partije Kosova i poslanik u Skupštini Kosova, optužen je da je sa grupom saradnika odgovoran za ubistvo civila i ratnih zatvorenika u pritvorskom centru u Klečki koji je tokom rata na Kosovu bio pod kontrolom nekadašnje OVK.

EULEKS je podigao optužnicu protiv njega za nekoliko teških zločina, uključujući i organizovani kriminal koja ima veze s njegovim poslom kao ministra transporta i telekomunikacija.

Šteta, za koju se veruje da je prouzrokovana kao posledica njihovog kriminalnog delovanja je preko 2 miliona evra.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018