Sutra se navršava devet godina od zločina u Goraždevcu

Devet godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći navršava se sutra, a za taj zločin niko još nije odgovarao.

Podeli ovaj članak sa:
  • Goraždevac, mesto nakon napada (Foto arhiva KIM)

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na reci Bistrici, a njihovi drugovi Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogicević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

U crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu sutra će biti služen pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću. Pomen u crkvi, a nakon toga na groblju u Goraždevcu, počinje u 11 časova.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki kamen kako bi našao ubice".

Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK. UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopstio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz “kalašnjikova” na 50-ak dece i mladih, većinom Srba.

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene u napadu, a pretresla je i 100 kuća.

Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i KFOR-u.

 Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Obustavljena istraga
 
EULEKS je krajem 2010. godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

Portparolka EULEKS-a Irina Gudeljević rekla je da zvanično zatvaranje istrage ne znači i odustajanje od potrage za počiniocima ubistva.

"Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred", rekla je Gudeljević i navela da ta istraga predstavlja "veliku poteškoću za tužilastvo" posto se zločin dogodio pre mnogo godina.

U Goraždevcu danas živi oko 750 Srba, trećina broja od pre 1999. godine.

Ubistvo u Goraždevcu se smatra jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Ubice su ostale nekažnjene, kao i u tri ostala zločina - u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika autobusa "Niš ekspresa" koji je dignut u vazduh.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane