Vesti

Stigla humanitarna pomoć iz Francuske

U Gračanicu je stigla humanitarna pomoć, koju kosovskim Srbima, po 23 put šalje francuska organizacija "Solidarnost za Kosovo".
 • 05.11.2012
 • 22:59 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1180
Stigla humanitarna pomoć iz Francuske
Humanidarna pomoć (Foto RTS)

Pomoć koja se sastoji od 10 tona hrane, ovaj put namenjena je manastirima Kosova i Metohije, dok su tri prethodne, poslate u poslednjih pola godine, bile za narodnu kuhinji u Prekovcu koja sada ima dovoljno namirnica za zimu, navodi se u saopštenju Solidarnosti.

Osnivač NVO "Solidarnost za Kosovo", koja je na Kosovu aktivna od 2004. godine, poreklom iz Francuske Arno Gujon rekao je da članovi te organizacije ne pružaju Srbima samo humanitarnu pomoć već i moralnu.

"Srpski narod na Kosovu ne živi u iščekivanju pomoći, već rade sve što je u njihovoj moći kako bi imali dostojan i slobodan život. Ali Srbi na Kosovu imaju ograničenu slobodu koja onemogućava bilo kakav razvoj. Treba im omoguciti sve ono što je potrebno da normalno žive. Mi nismo samo humanitarna pomoć mi smo i moralna podrška", kazao je Gujon.

"Solidarnost za Kosovo" finansira i humanitarnu kancelariju pri Eparhiji raško-prizrenskoj u Gračanici. Zahvaljujući organizaciji formirana je baza podataka svih socijalno ugroženih porodica.

Organizacija trenutno finansira i kompletno renoviranje škole "Bora Stanković" u selu Straža kod Gnjilana.

I ove godine će poslati tradicionalni božićni konvoj na Kosovo, kojim se pored materijalne pomoći u odeći, školskom priboru i sportskoj opremi, donose i igračke za najmlađe iz enklava.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018