Vesti

Stefanović: Srbi imaju pravo na srpska dokumenta i tablice

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je sinoć da preregistracija vozila na "KS" i "RSK" tablice i korisćenje kosovskih dokumenata nije deo briselskih dogovora i da Srbi sa Kosova imaju i imaće pravo i na srpska dokumenta i na srpske tablice.
 • 08.03.2012
 • 18:18 h > 18:21 h
 • Tanjug, Fonet
 • komentara:
 • pregleda: 657
Stefanović: Srbi imaju pravo na srpska dokumenta i tablice
Borislav Stefanović(Foto KIM)

Povodom letaka koje je Euleks delio na Jarinju i Brnjaku o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata od 1. juna, Stefanović je kazao da taj letak apsolutno nema veze sa stavom EU i da su takve mere apsolutno jednostrane i neprihvatljive i nisu deo bilo kakvih briselskih dogovora.

On je rekao da o lecima koji su kasnije povučeni među evropskim zvaničnicima na Kosovu više nema govora i da ono što je u njima najavljivano pokazuje da je to bio jedan pokušaj da se ide u korak sa zahtevima Prištine.

"To apsolutno nema veze sa briselskim dogovorima a s druge strane pokazuje da ćemo mi kao država i vlada morati uskoro da pronađemo neko treće rešenje koje će omogućiti normalno funkcionisanje naših građana korišćenjem svojih dokumenata i tablica s obzirom da Srbija nema nameru niti će to učiniti da se na bilo koji način pomeri sa Kosova", kazao je Stefanović.

Upitan koje je to treće rešenje, Stefanović je kazao da se nada da će Vlada Srbije u narednim danima naći rešenje jer je krajnji momenat da prestanu zloupotrebe jednostranim potezima i provokacijama Prištine koje vodi daljem ugrožavanju srpskog stanovništva u pokrajini.

"U narednim danima ćemo sigurno izaći sa adekvatnom inicijativom koja će, siguran sam, rešiti ovaj problem", kazao je Stefanović i dodao da nije na njemu da otkriva te detalje nego da to treba da uradi Vlada Srbije.
 
"Pronalazimo rešenja koja zaobilaze prepreke koje uporno jednostrano i na jedan brutalan način postavlja vlada Hašima Tačija pred Srbe na Kosovu i Metohiji", kazao je Stefanović.

Povodom poziva predstavnika Srba sa Kosova da Stefanović ponovo objasni i obrazloži suštinu sporazuma o slobodi kretanja i iznese je u javnost, Stefanović je izrazio spremnost da se sastane sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.

"Mi smo njima nekoliko puta objasnili sve detalje vezano za svaki od sporazuma i spremni smo da to učinimo u svakom momentu u budućnosti kada god to oni smatraju za potrebno", kazao je Stefanović i naveo da je krajnje je vreme da se prekine sa praksom pozivanja preko medija.

Dodao je da to pokazuje nepoverenje koje vlada među predstavnicima Srba sa severa Kosova prema potezima Vlade Srbije koje je motivisano isključivo njihovim stranačkim interesom i nadolazećim
parlamentarnim izborima.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017