Vesti

Štefan Lene: "Nemački model rešenje za Kosovo"

Štefan Lene smatra da bi nemačko-nemački dogovor, kada je izbegnuto priznavanje Istočne Nemačke, ali je uspostavljena saradnje i kancelarije u obe prestonice, mogao da bude model za rešenje međusobnih problemi Beograda i Prištine, a da se ne zalazi u pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova.
 • 23.09.2012
 • 22:13 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1010
Štefan Lene:
Štefan Lene ( Foto Blic)

Nekadašnji specijalni izaslanik EU za Balkan, Štefan Lene je takođe istakao da mu je lično to mnogo privlačnije rešenje od zahteva predstavnika nemačke vladajuće stranke da pre početka pregovora o ulasku u EU Srbija mora da potpiše obavezujuću izjavu o saradnji sa Kosovom.

On u intervjuu "Politici" kaže da je u ovom trenutku nemoguće znati da li će Srbija morati da prizna Kosovo radi prijema u EU, jer do njega neće doći pre 2020. godine, a možda ni kansije.

"Ne želim da predviđam kakav će biti stav EU u tom trenutku. Lično verujem da će EU zahtevati funkcionalan odnos između Kosova i Srbije, da mogu međusobno da imaju ugovore, da sarađuju, da sede zajedno na sastancima EU i da ne postoji toliko loša politička situacija da to bude problem za EU", rekao je Lene.

On veruje da će u slučaju postizanja funkcionalne saradnje priznavanje Kosova "možda biti izbegnuto".Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018