Vesti

Statua Ise Boljetinca pored mosta na Ibru

U blizini glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici sa južne strane grada, nastanjene Albancima, juče je postavljena statua albanskog nacionalnog heroja Ise Boljetinca.
 • 20.11.2012
 • 19:46 h > 20:01 h
 • izvor: Kosovalive
 • komentara:
 • pregleda: 1172
Statua Ise Boljetinca pored mosta na Ibru
Spomenik Isi Boljetincu (Foto KIM, Koha ditore)

Kako javlja Kosovlive, statua je u Mitrovicu stigla sa 30 minuta zakašnjenja oko 14:30 sati.
 
“Isa Boljetinac je puno uradio za Kosovo, Albaniju ali i za Mitrovicu i zato zaslužuje ovakav veličanstven doček” rekao je predsednik opštine Mitrovica Avni Kastrati.

Autor ovog dela je Idriz Baljani koji je kazao da je “ovim delom ispunio još jednu prazninu Mitrovice”.

Statua će zvanično biti otkrivena u subotu 24. novembra, na dan stogodišnjice proglašenje nezavisnosti Albanije.

Statua, čija je vrednost 60 hiljada evra, visoka je 1,54 metra a teška 1,2 tone.

Identična statua otkrivena je oktobra meseca u Dečanima.

Isa Boljetinac bio je albanski borac za nezavisnost i vodeća ličnost gerilskog otpora protiv Turske, Srbije i Crne Gore. U januaru 1916. godine su ga, zajedno sa sinovima, ubile crnogorske vlasti u Podgorici.

Godine 2004. tadašnji predsednik Kosova, Ibrahim Rugova, Boljetinca je proglasio herojem Kosova.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018