Vesti

Staro Gracko, 13 godina tuge i bola

U Starom Gracku kod Lipljana služen je parastos 14 srpskim civilima koje su pre 13 godina na svojim njivama ubile nepoznate osobe.
 • 23.07.2012
 • 21:44 h > 21:49 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1554
Staro Gracko, 13 godina tuge i bola
Paljenje sveća u Starom Gracku (Foto KIM)

Parastosom je obeležena godišnjica jednog od najvećeg zločina počinjenim nad Srbima od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, ubistvo 14 žetelaca na njihovim njivama. Počinioci zločina još nisu pronađeni.

Parastos i pomen nastradalim žeteocima pred spomen pločom postavljenoj na školi u centru sela služio je Episkop raško-prizrenski vladika Teodosije, a njihovi najbliži, rodbina i prijatelji odali su im poštu polaganjem cveća i paljenjem sveća. Zbog straha za svoju bebednost oni nisu izlazili na groblje na kojem su sahranjeni, jer je u prošlosti ono bilo na meti vandala: spomenici su porušeni, a par puta je bilo minirano.

Vladika Teodosije je u svojoj besedi nakon parastosa rekao da su na današnji dan nastradali žeteoci života ubijeni od ruku koje su oko sebe sejale smrt.

„Sećamo se ljudi koji su živote položili ne u borbi i ratu, već zato što su bili Srbi i što su živeli ovde. Njih 14 su bijeni od strane zlih ljudi, na njivi dok su bili na žetvi i sabirali žito za život da bi prehranili svoje porodice. Svoje živote izgubili su od ruku onih koji nisu voleli da žive i koji su sejali smrt oko sebe“, kazao je episkop Teodosije.

„Oni su se uvrstili u red mnogih mučenika u crkve Hristove. Znamo koliko je mučenika na ovom prostoru i crkvi Božijoj svoje živote dalo za istinu i pravdu, ne želeći svoj privemeni zemaljski život, jer su hteli da sačuvaju svoj obraz, ime i veru. Zato naša nada je da će im Gospod podariti utehu i večni život“, dodao je vladika.

Dragan Odalović, otac ubijenog Andrije, ističe da bol sa godinama ne bledi, već biva sve jači. Ističe da najviše od svega pogađa činjenica da se o počiniocima ni danas ništa ne zna iako je bilo puno obećanja da će se ovaj slučaj rasvetliti.

“Pred svadbu je poginuo. Puno je tuge i bola. Od izveštaja koji smo dobili prve godine, do danas ništa ne znamo. Niko ništa neće da nam kaže, kažu to je politički problem", kaže Dragan.

Slavica Janićijević je izgubila, brata Novicu koji je tada imao sedamnaest godina, oca Momčila i strica Mileta.

“Nema nikakvih novi detalja o tome kako su nastradali. Oni nisu ubijeni, već masakrirani. Niko nije odgovarao. Najveći krivci su vojnici KFOR-a koji nisu hteli da ih obezbeđuju na njivama”, rekla je Slavica.

Parastosu nije prisustvovao niko od zvanicnika iz Beograda, dok su predstavnici lokalnih vlasti u Lipljanu još jednom poručili da zločini koji su se desili širom Kosova i Metohije ne smeju ostati nekažnjeni.

Ispred kosovskih institucija parastosu je prisustvovao ministar Nenad Rašić, a cveće je položila i poslanica u Skupštini Kosova dr Rada Trajković.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine iz zasede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih imao je sedamnaest godina. Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitiči je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017