Vesti

“Srpsko-srpski dijalog” o ugroženosti ljudskih prava

U okviru projekta „Srpsko – srpski dijalog“ održana je debata sa temom: „Da li su na Kosovu ugrožena ljudska prava Srba”? Zakoni na Kosovu su dobri, ali se ne primenjuju, zaključak je učesnika debate.
 • 03.03.2013
 • 20:00 h > 20:03 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1515
“Srpsko-srpski dijalog” o ugroženosti ljudskih prava
Gračanica (Foto KIM)

Zamenik ombudsmana na Kosovu Ibrahim Arslan je na ovu temu razgovarao sa 13 osoba srpske nacionalnosti sa centralnog Kosova.

Učesnici debate misle da su ljudska prava Srba ugrožena u svim oblastima i da trenutno ne postoji institucija na Kosovu koja ih štiti i kojoj se mogu obratiti za pomoć i posredovanje u rešavanju njihovih problema.

Većina učesnika debate smatra da Srbi sa Kosova nemaju poverenja ni u vladine, niti u nezavisne institucije, koje bi trebalo da štite ljudska prava.

Neki od učesnika, naročito mlađi, čak i ne znaju da postoji i šta radi institucija ombudsmana na Kosovu. S druge strane, oni koji znaju da ta institucija postoji, kažu da znaju šta bi ona trebalo da radi, ali misle da ona to ne čini zato što nije potpuno nezavisna i zato što se ombudsman i njegovi zamenici imenuju od strane Skupštine Kosova, tj. od strane vladajuće većine u parlamentu.

Na iskazano nepoverenje učesnika debate u rad institucije ombudsmana, Ibrahim Arslan je rekao da ombudsman postoji zbog građana i da pozdravlja ovakve dijaloge gde direktno može da čuje problem.

Zamenik ombudsmana je rekao da nije uopšte zadovoljan stanjem ljudskih prava i da postoje različiti problemi, između ostalog i njihovo “zataškavanje” u opštinama i drugim institucijama.

“Institucija ombudsmana ne donosi odluke nego preporuke, koje se u demokratskim zemljama maksimalno poštuju i izvršavaju”, kazao je Arslan.
 
Građani sumnjaju u efikasnost rada ombudsmana na polju zaštite ljudskih prava.

“Gospodin Arslan je rekao da ima sve više i više građana koji veruju ombudsmanu, a ja bih rekla da ima sve više i više građana kojima se krše ljudska prava. Znači, umesto da se sa godinama smanjuje, ovde na Kosovu se povećava kršenje ljudskih prava”, rekla je direktorka jednog udruženja građana I privatni preduzetnik sa centralnog Kosova.

Većina učesnika debate ističe da nema oblasti u kojoj nisu ugrožena ljudska prava Srba na Kosovu i kao primer navode: Zakon o upotrebi jezika, primenu Zakona protiv diskriminaciije, problem sa uzurpacijom zemlje i stanova, pravo na rad, nepoštovanje zakonskih odredbi oko utvrđenog procenta zaposlenih u institucijama iz redova manjinskih zajednica, posebno iz srpske...

Na kraju debate učesnici debate su se složili sa zamenikom ombudsmana da su ljudska prava unuverzalna, da se moraju poštovati i da se to može ostvariti boljom međusobnom saradnjom i dijalogom između vladinog i nevladinog sektora, građana i same kancelarije ombudsmana.

“Zakon o ljudskim pravima na Kosovu je odličan, ali se ne primenjuje, a naša zakonska i građanska obaveza jeste da sve slučajeve kršenja ljudskih prava prijavljujemo”, zaključio je Ibrahim Arslan, zamenik ombudsmana na Kosovu.

Projekat Srpsko-srpski dijalog realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017