Vesti

Srbija dobila status kandidata

Šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU odlučili su da Srbiji dodele status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji.
 
Srbija dobila status kandidata
Foto novosti.rs

Odluku je prvi saopštio na Tviteru predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Odluku je na Tviteru potvrdio i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji je poručio da je Srbija zaslužila takvu odluku. Rasprava o Srbiji trajala je veoma kratko, javlja izveštač Tanjuga.

U nacrtu zaključaka piše da je "Evropski savet podržao preporuku Saveta ministara od 28. februara i odlučio da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo".

"To je značajno postignuće", izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej na pres konferenciji u sedištu EU, posle sastanka i dodao da ono proizlazi iz "uspešnog dijaloga, za koji su zaslužne obe strane".

Prema njegovim rečima, evropski lideri očekuju da odluka Evropskog saveta "ohrabri Srbiju da nastavi da ispunjava kriterijume na evropskom putu i da ostane posvećena dijalogu".

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je odluku Evropskog saveta i podsetio da je prilikom nedavnog susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, u utorak u Briselu, bio uveren da će Srbija dobiti status kandidata na ministarskom sastanku ili na samitu EU, jer to zaslužuje.

U saopštenju Danske, predsedavajuće EU, navodi se da "Srbija sada može da počne novo poglavlje u odnosima sa EU".

Prethodno je uklonjena i poslednja prepreka na putu ka odobravanju kandidature pošto je Rumunija bila zadovoljna nakon što je sa Srbijom usaglasila zapisnik o manjinama.

U utorak su ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica doneli preporuku o tome da se Srbiji odobri status kandidata. Iako se na tom ministarskom sastanku očekivalo da će kandidatura proći glatko, rasprava je potrajala jer je Rumunija tražila dodatne garancije da će Beograd valjano primenjivati zakone o nacionalnim manjinama.

Protivljenje Rumunije za mnoge je bilo iznenađenje, jer je donedavno glavni uslov za dobijanje statusa kandidata dolazio od Nemačke. Međutim, nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je nakon posete Beogradu izjavio da je Srbija ispunila zahteve koje je pred nju stavila EU i da je sada na potezu EU, koja treba da ispuni obećanje.

Svi visoki zvaničnici EU od početka ove nedelje su više puta sa optimizmom izjavljivali da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017