Vesti

Srbi u Kosovskom pomoravlju bez tablica

Srbi u Kosovskom pomoravlju od danas ne mogu da voze automobil bez tablica, i policija će takve automobile isključivati iz saobraćaja uz dodatnu novčanu kaznu.
 • 01.11.2012
 • 18:57 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1983
Srbi u Kosovskom pomoravlju bez tablica
(Foto mondo)

Pripadnici Kosovske policije sinoć su zaustavljali automobile bez tablica i upozoravali vozače da više neće moći da tako voze.

Više hiljada Srba iz Kosovskog pomoravlja, koji su sredinom juna ove godine u dodatnom roku podneli zahtev za preregistraciju vozila sa gnjilanskih GL tablica koje izdaje MUP Srbije na KS tablice još ih nisu dobili.

Do danas su, uz prećutnu saglasnost Kosovske policije, Srbi vozili automobile bez ikakvih tablica, samo uz dokumentaciju da je predat zahtev za preregistraciju.

Predrag Đorđević iz Kosovske Kamenice, koga je policija upozorila da od danas neće moći da vozi automobil bez tablica, za agenciju Beta je rekao da niko od Srba iz Kosovskog pomoravlja koji su u junu predali zahtev za preregistraciju vozila na KS tablice, koje Srbi smatraju statusno neutralnim, nije dobio nove tablice, niti obaveštenje kada će ih dobiti.

"Od juna smo vozili bez tablica i to samo po Kosovskom pomoravlju, a sada smo upozoreni da od danas ni to više neće biti moguće. To znači da gotovo niko od Srba u Kosovskom pomoravlju neće moći da se kreće. Nikakvo obaveštenje od Kosovske policije nismo dobili zašto još ne dobijamo KS tablice", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, svi oni koji su u avgustu podneli zahtev za dobijanje vozačke dozvole koju izdaje Kosovska policija dobili su je, tako da sada svi poseduju validne kosovske vozačke dozvole za svoje automobile, ali ne i registarske tablice.

Promena tablica i vozačkih dozvola za Srbe na Kosovu, koje podrazumevaju i naplatu osiguranja prilikom prelazaka administrativne linije prema centralnoj Srbiji, deo je sporazuma o slobodi kretanja koje su delegacije Beograda i Prištine postigle u Briselu.

Po zahtevu prištinskih vlasti za preregistraciju vozila na KS tablice, za šta je rok bio 1. jun ove godine, nakon čega su stavljene van zakona sve registarske oznake gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije, svi Srbi koji žive u enklavama južno od Ibra preregistrovali su vozila.

Prvobitnom zahtevu prištinskih vlasti za preregistraciju vozila na KS tablice nisu se odazvali Srbi na severu Kosova, kao ni Srbi u Kosovskom pomoravlju gde u Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici, Vitini i Novom Brdu, koji se naslanjaju na opštine Preševo i Bujanovac u centralnoj Srbiji, živi oko 30.000 Srba.

Srbi iz Kosovskog pomoravlja kao razlog za to što se nisu odmah odazvali pozivu na preregistraciju vozila na KS tablice navode to što od države nisu dobili nikakva uputstva, a bez tablica i mogućnosti kretanja ostala su i sva vozila srpskih institucija, uključujući i Zdravstveni centar Gnjilane, koji je izmešten u Šilovo.

Prema nezvaničnim podacima, sa gnjilanskim oznakama registrovano je oko 7.000 automobila, od čega je više od 90 odsto vozača podnelo zahtev za preregistraciju na KS tablice u dodatnom roku, sredinom juna, i svi su oni još bez tablica.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018