Vesti

’’Srbi s Kosova zaslužni za datum’’

Ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin izjavio da zasluga za dobijanje datuma za pregovore sa EU pripada pre svega Srbima sa Kosova i Metohije.
 • 18.12.2013
 • 19:01 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1762
’’Srbi s Kosova zaslužni za datum’’
Aleksandar Vulin i Vladeta Kostić

On im je u Paraćinu na skupu sa članovima Udruženja raseljenih lica sa KIM „Kosovski božuri" zahvalio na tome što su poslušali svoju vladu, izašli na izbore i aktivno učestvovali u implementaciji Briselskog sporazuma, rekavši da bez toga Srbija ne bi počela pregovore sa Evropskom unijom.

"Želim da se zahvalim svim Srbima na Kosovu i Metohiji zato što današnji dan, dan kada smo dobili datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, ne bi bio moguć bez njih i bez njihovog poverenja u Vladu", rekao je Vulin i dodao da su oni svojim glasom i ponašanjem tokom izbora na Kosovu odlučili o sudbini svih Srba.

On je ponovio da će Vlada Srbije uvek biti uz njih i sa njima.

„Prvi put Srbi na Kosovu i Vlada su bili potpuno jedinstveni i okrenuti istom cilju i evo rezultata", prokomentarisao je ministar.

Vulin je primetio i da međunarodna zajednica još nije omogućila Srbima „sve ono što je efikasno uradila za proterane Albance sa KIM", a to je povratak na tu teritoriju.

„Međunarodna zajednica mora da zna da i za Srbe sa KIM važe isti standardi i ista pravila kao i za sve ostale i da ona to mora da učini", naglasio je Vulin.

Vulin je objavio da postoji 40.000 odštetnih zahteva kojima se ne zna sudbina i naglasio da je i to odgovornost međunarodne zajednice.

Od 1999. godine do danas na KIM se vratilo 22.000 Srba, od toga je ostalo svega 4.000, a ostali su, kako je rekao, napustili Kosovo zbog nasilja i nemogućnosti da tu nastave sa svojim životom, međutim, to će, kaže Vulin, promeniti formiranjem Zajednice srpskih opština.

„Kroz nadležnosti te zajednice obezbedićemo da sami brinemo o zdravstvu, školstvu, ekonomskom razvoju, urbanističkom planiranju, a posle toga na red dolazi povratak imovine, pitanje Crkve, kulture, povratak Srba i pitanje naše budućnosti", rekao je Vulin.

Ministru bez portfelja zaduženom za Kosovo i Metohiju u Paraćinu je danas uručena zahvalnica za doprinos tome da se čuje glas raseljenih sa KIM i zbog toga što se prvi put posle 14 godina čulo „Pravda za raseljene". Zahvalnicu je dobio i predsednik GI „Srpska" Vladeta Kostić.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018