Vesti

Srbi ogorčeni zbog tablica, policija tvrdi da postupa po zakonu

Srbi iz Kosovskog Pomoravlja, koji čekaju na kosovske tablice, ogorčeni zbog zabrane Policije Kosova da bez tablica učestvuju u saobraćaju. U Policiji kažu da postupaju po zakonu, Bajram Redžepi da se sa preregistracijom kasni jer komisije i dalje proveravaju dokumentaciju za automobile.
 • 02.11.2012
 • 00:47 h
 • izvor: KIM, TV PULS
 • komentara:
 • pregleda: 1799
Srbi ogorčeni zbog tablica, policija tvrdi da postupa po zakonu
Foto RTV Puls

Kosovska policija je najavila da će ukoliko naiđe na vozilo bez tablica kazniti vozača i isključiti ga iz saobraćaja.  

Portparol Policije Kosova u Gnjilanu Ismet Hašani kaže da su policajci dužni da, poštuju zakon.

“Mi poštujemo zakon o bezbednosti u saobraćaju i član 305 tačke 1, što obavezuje vozače da na kolima imaju kosovske tablice ili probne tablice. U suprotnom, ukoliko Policija Kosova primeti da vozila bez tablica učestvuju u saobraćaju, biće im napisana kazna”.

Vise hiljada Srba koji više od četiri meseca čekaju da im se u zamenu za srpske, izdaju kosovske tablice do juče su vozili automobile bez oznaka, ali su prilikom redovne kontrole od strane policije na uvid pokazivali dokument o predatom zahtevu za preregistraciju. Sada, nakon ovakve odluke kosovskog MUP-a, njima je kretanje onemogućeno zbog čega su ogorčeni.

“Evo, pešaka idemo za sve što nam treba. Država Srbija treba da se uključi i da reši problem sa kosovskim vlastima, a ne ovako da običan građanin ima probleme”, kaže meštanin Šilova.

“Bili su dužni da izdaju tablice petnaest dana nakon prilaganja zahteva za preregistraciju vozila, a prošlo je već četiri meseca. Mislim da je sve to smišljeno. Mislim da srpska zajednica mora da se organizuje i da reši problem, a znamo da je to samo ulica”, kaže meštanin Gornjeg Kusca kod Gnjilana.

Poslanica Jedinstvene srpske liste Vesna Mikić je u kosovskom parlamentu negodovala zbog odluke policije o zabrani kretanja automobilima bez tablica. Ona je pozvala svoje sunarodnike da nezadovoljstvo izraze protestima.

“Molim moje građane da, pošto nemamo izbora, olakšamo sebi život tako što ćemo izaći na ulice, pa neka nas sve prosto rečeno, ubiju jer kada se uskrati pravo kretanja onda nema o čemu da se govori dalje. Zaista, molim moje građane koji su pogođeni ovim aktom da izađu na ulice i pokažu nezadovoljstvo”, kazala je Mikićeva u svom izlaganju u Skupštini Kosova.

Ona je upitala zašto je međunarodna zajednica nezainteresovana za problem Srba u Kosovskom Pomoravlju.

“Zar se na ovakav način pokazuje napredak u demokratiji. Da su, kojim slučajem, uloge promenjene i da se na našem mestu nalazi albanska zajednica  ova vest bi odjeknula, ali kada je srpska zajednica u pitanju svet ćuti, međunarodnu zajednicu to ne zanima, još gore, ona nagrađuje takav akt tako što pomaže Kosovu na putu ka evroatlanskim integracijama”, istakla je Mikićeva.

Kosovski ministar unutrasnjih poslova Bajram Redžepi je, reagujući na izlaganje poslanice JSL-a za skupštinskom govornicom, kazao da preregistracija vozila mnogima nije odobrena jer je u toku proces provere dokumentacije, istakavši da poseban problem predstavljalju vozila koja su uvezena na Kosovo nakon 1. novembra 2011. godine.

“Od novembra prosle godine svaki uvoz automobila mora da se podredi akcizi i carini. Za automobile, koji su uvezeni posle tog datuma, bilo je mnogo falsifikovanih dokumenata.  Komisija  razmatra zahteve za preregistraciju, utvrdjuje ispravnost vozila za koje su predati zahtevi i izdaje  KS ili RKS tablice. Tako da, svako ko je zeleo imao je mogćnost i ima mogućnost da uzme te tablice”, istakao je Redžepi.

Jedino prevozno sredstvo za Srbe iz Kosovskog Pomoravlja do centralnog Kosova trenutno je autobus koje obezbeđuju kosovske institucije.

Sonja Ivković je nedavno zbog orgraničenog broja mesta u jedinom autobusu koji saobraća na relaciji Novo Brdo-Gračanica ostala bez prevoza. Za nju ova autobuska linija nije resenje, jer smatra da samo jedan autobus ne moze da zadovolji potrebe svih Srba iz tog kraja.

“Prevoz uglavnom koriste socijalno ugrožena lica jer je karta besplatna. U većini slučajeva radi se o ljudima koji dolaze kod lekara, radi lečenja jer u sredinama u kojima žive nema sekundarne zdravstvene zaštite. Taj autobus do sada je prevozio veći broj putnika od predviđenog i nije pravljen nikakav problem. Međutim, od danas je vozač rekao da može da primi samo četrdeset putnika i mene i još jednu devojku ostavio u Gračanici”, kazala je Ivkovićeva za KIM radio.

Po nalogu prištinskih vlasti za preregistraciju vozila na kosovke tablice, vozila su preregistrovali gotovo svi Srbi sa centralnog Kosova. Tom zahtevu nisu se odazvali Srbi na severu Kosova i u Kosovskom Pomoravlju. Njima je MUP Kosova dao dodatni rok za preregistraciju, ali ne i kosovske tablice.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018