Vesti

Srbi obišli groblje u južnom delu Mitrovice

Oko 400 Srba iz severne Kosovske Mitrovice jutros je na Zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada. 
 • 02.11.2013
 • 22:21 h
 • Kontakt plus radio
 • komentara:
 • pregleda: 1711
Srbi obišli groblje u južnom delu Mitrovice
Poseta groblju u juznom delu Mitrovice (Foto Tanjug)

Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 posto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli autobusima u pratnji Kosovske policije. Zadušnice su, prema rečima Srba, jedina prilika kada uz pratnju policije mogu posetiti grobove preminulih rođaka i prijatelja.

Zoran Rakić iz Kosovske Mitrovice obišao je grobove roditelja i prijatelja čiji su nadgrobni spomenici porušeni, kao i većina na ovom groblju.

Rakić kaže da je videti porušene spomenike i oskrnavljeno groblje takav bol, tuga, žalost za celu Evropu, ističući da je u pitanju krajnji vandalizam i da tako nešto ne postoji u svetu.

"Ponekad se pitam da li ima Boga. Da li postoji neko na ovom svetu ko će da osudi ovo. Onaj koji ima malo ljudskosti u sebi, bilo koje vere da bude, njemu ne mogu da smetaju mrtvi", rekao je Rakić.

"Obiđite muslimansko groblje (u severnom delu Kosovske Mitrovice), nađite jedan jedini oštećeni spomenik. Mi Srbi prolazimo pored tog groblja svakodnevno, niko od nas nije rekao ružnu reč za to groblje", naglasio je Rakić.

Ljiljana Antosijević jutros je obišla majčin grob. Kaže da je groblje toliko uništeno da mnogi vise ne mogu da nađu spomenike svojih najmilijih koji su ovde sahranjeni.

"Teško mi je, preteško. Nema kud gore ali šta da radimo. Kada bi bar bilo bolje ali nije, sve je gore, sve više upropašćavaju. Teško mi je kad zateknem grob u ovakvom stanju, tu mi je majka. Teško je i što ne možemo sami da dođemo slobodno, samo ovako kada je organizovan prevoz, jednom ili dva puta godišnje", rekla je ona.

Dragoslav Elezović kaže da je svake godine sve teže i teže doći na groblje, jer je u sve gorem stanju. Elezović je rođeni Mitrovčanin, stalno dolazi na zadušnice na groblje, ovde su svi njegovi sahranjeni.

Voleo bi da i on bude sahranjen ovde, jer je ovo, kaže, njegov grad.
"Samo se pitam kome mrtvi smetaju, ovo ni na bojištima nij. Ovako nešto mislim da nema u svetu, jedino kod nas ovde na Kosovu je ovaj vandalizam i ovo što rade. Valjda će Bog nekog da kazni zbog ovoga svega", rekao je Elezović.

Protojerej Staniša Arsić,starešina hrama Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, ističe da je najgora stvar što kada god vernici dođu da obiđu groblje za zadušnice, svaki put je sve vise porušenih i oskrnavljenih spomenika.

"Sve naše izjave koje dajemo se samo ponavljaju, ne znamo više šta da kažemo. Verujte da je strašno, da su ljudi ogorčeni. Ovo je nešto što je za naš pojam suludo, da se neko iživljava i čini takve loše stvari nad onima koji su nemoćni, a u ovom slučaju nad grobovima naših pokojnika", kazao je Arsić.

Na srpskom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice uništeno je oko 90 posto spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog ošećenog spomenika.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017