Vesti

Srbi iz Prištine: Centar je naš život u malom

Dr Slavica Čanković zadovoljna je odlukom da se do daljnjeg odloži iseljenje Centra za mir i toleranciju u Prištini u okviru kojeg radi i ambulanta u kojoj se prištinski Srbi leče.
 • 01.08.2012
 • 00:31 h > 01:49 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1382
Srbi iz Prištine: Centar je naš život u malom
Srbi u CPT-u (Foto KIM)

Srbi iz Prištine: Centar je naš život u malom from kim on Vimeo.Srbi iz Prištine koji se svakodnevno okupljaju i leče u ovih 30 kvadrata kažu da bi zatvaranje ovih prostorija dovelo u pitanje njihov dalji opstanak u ovom gradu, kaže za naš program Živka Savić iz Prištine.

„Ovo je nama sve ako nam ovo zatvore mi nećemo znati šta da radimo, gde da se okupljamo i gde da se leče ovi ljudi“, kazala je Živka.

Pored hiljada kvadrata namenjenih za lečenje bolesnika u Prištini, Centar za mir i toleranciju je jedino mesto gde dolazi lekar i gde su ovi ljudi mogli da se leče i odakle su mogli biti poslati na lečenje u Gračanicu, Kosovsku Mitrovicu ili Beograd, kaže lekar u ambulanti dr Slavica Čanković.

“Mi želimo da ostanmo ovde u ovim prostorijama zato što nam je bezbednost zagarantovana sve ostalo je manje bitno. Ovaj prostor je vema bitan za srpsku zajednicu jer ovo je život u malom. Oni ovde dođu, dobiju štampu jer u Prištini nigde nema srpske štampe, popiju kafu, informišu se, pričamo o problemima a najvažnije od svega je njihovbo lečenje jer je uglavnom reč o staroj populaciji”, rekla je dr Čanković.

Prostorije, koje se nalazi u zgradi Policije Kosova u Prištini koje koriste CPT i Srbima je na neograničeno dodelio UNMIK 2000. godine.

“Mi smo imali ambulantu u zgradi JU programa ovde u Prištini i tamo smo svaki drugi dan imali problema, stalno smo zbog obijanja zvali policiju a vrlo često su nas i kamenovali”, kaže za Radio KIM dr Čanković.

Iako je policija Srbima izdala nalog za iseljenje a potom ga povukla do daljnjeg, niko u policiji danas nije bio spreman da o tome govori uz obrazloženje da je problem podignut na viši nivo i da će o daljim potezima odlučivati Opština Priština.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017