Vesti
Sport

Za Vidovdan na vrhovima Šar-planine

Članovi Planinarskog saveza Srbije i njegovih podružnica "Кopaonik" iz Leposavića i "Uspon" iz Štrpca su povodom Vidovdana organizovali pohod na Ljuboten, najvisočiji vrh Šar-planine od 2499 metara nadmorske visine.
Za Vidovdan na vrhovima Šar-planine
Na Ljubotenu iznad oblaka (Foto Ž. Rakočević)

Devedesetih godina prošlog veka Univerzitet u Prištini organizovao je slične manifestacije koje je 1999. prekinuo sukob na Кosovu i Metohiji.
 
Jedanaest godina kasnije, 2010. godine, PК "Кopaonik" pokreće ideju i planinari se vraćaju na Šaru, gde im se pridružuje novoosnovani PSК "Uspon".
 
"Šar-planina je naš i balkanski Šamoni, čudesna planina koju moramo sačuvati, ali, nažalost, to malo ko primećuje", kaže Radoje Кnežević iz Leposavića, pokretač inicijative, i dodaje da "akcija počinje na Gazimestanu i Gračanici traje dva dana, a meštani Štrpca je doživljavaju kao specifičnu i dragu podršku, jer ova planina ne sme biti zapostavljena".
 
Organizator na terenu je PSК "Uspon" iz Štrpca, a njegov predstavnik Stojan Josimovoć kaže da u se raduje lepom danu, "kakvog nije bilo u proteklih pet godina. Mi radimo na podizanju ekološke svesti i zaštiti prirode. Imamo akciju čišćenja Štrbačkog jezera, a takođe smo branili reke od izgradnji MHE. Protest je trajao 62 dana i uspeli smo da ih stopiramo. Radi se o rekama prvog stepena zaštite u Nacionalnom parku "Šar planina" i izvorištu pitke vode. Ova akcija i dolazak ljudi iz Beograda, Novog Sada, Republike Srpske, КiM, Makedonije podrška je normalnom životu ovde i zaštiti prirode".
 
Predsednik Planinarsko-ekološkog društva "Vijogor" iz Čajniča Saša Mašić kaže da je "upalio kola i došao na КiM, bez problema. Prvi put sa tu da vidim svetinje i hodam po planini".
 
Na Šar-planini se održava i tradicionalni skup za Ilindan 2. avgusta kada se obilazi Štrbačko jezero.Ostale vesti

“Sport u vreme koronavirusa“
Pandemija koronavirusa promenila je planove mnogim sportskim klubovima i takmičarima na Kosovu. Najviše su ih u proteklim mesecima pogodile mere ograničenog kretanja, jer nisu mogli da redovno treniraju, kao ni da učestvuju u brojnim takmičenjima. Međutim u poslednje vreme nastavili su sa svojim aktivnostima koje su  prilagodili epidemiološkim merama.
  • 10.07.2020
Odigrana memorijalna utakmica posvećena Saši Arsiću
Veterani fudbalskog kluba Gračanica i fudbalski klub Čaglavica odigrali su memorijalnu utakmicu u čast njihovog velikog druga i prijatelja Saše Ćire Arsića, godinu dana nakon njegove smrti. Memorijalnu utakmicu otvorio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.
  • 05.07.2020
Sportski savez Srbije: Uskoro konkretna pomoć
Sastankom sa čelnicima "Sportskog saveza Kosova i Metohije" u Severnoj Mitrovici, delegacija "Sportskog saveza Srbije" (SSS) započela je juče trodnevnu posetu Kosovu, tokom koje će se upoznati sa problemima i radom sportskih radnika i klubova.
  • 03.07.2020
Određene kvalifikacione grupe za EP u rukometu
Održan je žreb za rukometno Evropsko prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj. Srbija je u prvoj, a Kosovo u osmoj grupi.
  • 16.06.2020
Srbija ne može protiv Kosova u kvalifikacijama za EP
Rukometna reprezentacija Srbije sutra će saznati protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Mađarskoj i Slovačkoj. EHF je odlučila da se Srbija i Kosovo ne mogu sastati u kvalifikacijama.
  • 15.06.2020
Meldina sanja susret sa Novakom
Iako dvanaestogodišnja Meldina aktivno trenira u Prizrenu, u gradu nema zatvorenih teniskih sala, pa pravi velike pauze tokom zimskih meseci. Sve svoje pobede bi menjala za fotografiju sa Đokovićem.
  • 12.06.2020