" />

Za Vidovdan na vrhovima Šar-planine

Članovi Planinarskog saveza Srbije i njegovih podružnica "Кopaonik" iz Leposavića i "Uspon" iz Štrpca su povodom Vidovdana organizovali pohod na Ljuboten, najvisočiji vrh Šar-planine od 2499 metara nadmorske visine.

Podeli ovaj članak sa:
 • Na Ljubotenu iznad oblaka (Foto Ž. Rakočević)
 • Iznad Štrbačkog jezera (Foto Ž. Rakočevič)
 • Iznad Štrbačkog jezera (Foto Gordana Jovanović)

Devedesetih godina prošlog veka Univerzitet u Prištini organizovao je slične manifestacije koje je 1999. prekinuo sukob na Кosovu i Metohiji.
 
Jedanaest godina kasnije, 2010. godine, PК "Кopaonik" pokreće ideju i planinari se vraćaju na Šaru, gde im se pridružuje novoosnovani PSК "Uspon".
 
"Šar-planina je naš i balkanski Šamoni, čudesna planina koju moramo sačuvati, ali, nažalost, to malo ko primećuje", kaže Radoje Кnežević iz Leposavića, pokretač inicijative, i dodaje da "akcija počinje na Gazimestanu i Gračanici traje dva dana, a meštani Štrpca je doživljavaju kao specifičnu i dragu podršku, jer ova planina ne sme biti zapostavljena".
 
Organizator na terenu je PSК "Uspon" iz Štrpca, a njegov predstavnik Stojan Josimovoć kaže da u se raduje lepom danu, "kakvog nije bilo u proteklih pet godina. Mi radimo na podizanju ekološke svesti i zaštiti prirode. Imamo akciju čišćenja Štrbačkog jezera, a takođe smo branili reke od izgradnji MHE. Protest je trajao 62 dana i uspeli smo da ih stopiramo. Radi se o rekama prvog stepena zaštite u Nacionalnom parku "Šar planina" i izvorištu pitke vode. Ova akcija i dolazak ljudi iz Beograda, Novog Sada, Republike Srpske, КiM, Makedonije podrška je normalnom životu ovde i zaštiti prirode".
 
Predsednik Planinarsko-ekološkog društva "Vijogor" iz Čajniča Saša Mašić kaže da je "upalio kola i došao na КiM, bez problema. Prvi put sa tu da vidim svetinje i hodam po planini".
 
Na Šar-planini se održava i tradicionalni skup za Ilindan 2. avgusta kada se obilazi Štrbačko jezero.

Ostale vesti

 • Čupka zlatna i na Balkanskom kupu

  Čupka zlatna i na Balkanskom kupu

  Reprezentativka Srbije u kik boksu iz Severne Mitrovice, posle osvajanja evropskog trona nastavlja da niže uspehe, a dominaciju je potvrdila novom zlatnom medaljom sa Balkanskog kupa koji je tokom vikenda održan u Nišu.

 • Kosovo dočekuje Englesku

  Kosovo dočekuje Englesku

  Fudbalska reprezentacija Kosova danas u Prištini dočekuje Englesku u utakmici 8. kola A grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. I pored toga što meč nema takmičarski značaj, očekuje se pravi spektakl na stadionu Fadilj Vokri.

 • Deca sa Kosova gosti Nikole Rađena

  Deca sa Kosova gosti Nikole Rađena

  Treću godinu zaredom mališani sa Kosova bili su gosti vaterpolo kampa pod nazivom "Number One", koji se održavao u Pančevu. Deca su imala prilike da upoznaju srpskog vaterpolistu Nikolu Rađena.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane