Vesti
Sport

U Bukureštu razmišljaju o bojkotu utakmice sa Kosovom

Mediji u Rumuniji podsećaju da ta država nije priznala Kosovo, ali i razmatraju moguće reperkusije za DA i NE utakimicama  njihove nacionalne reprezentacije sa Kosovom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj.
U Bukureštu razmišljaju o bojkotu utakmice sa Kosovom
Ilustracija (Foto Kim)

Fudbalski savez Rumunije samo je kratko saopštio da će se "o svemu konsultovati sa Vladom Rumunije", kako bi se pronašlo najbolje moguće rešenje u ovom trenutku, dok televizije i novine prenose različita mišljenja viđenijih ljudi.

Tako Teodor Meleskanu, nekadašnji ministar inostranih poslova Rumunije, smatra da selekcija Edija Jordaneskua ne bi trebalo da prihvati ove duele.

"Kosovo nije priznata država od strane brojnih država, uključujući i nas, Rumuniju. Mi nikada nismo priznali nezavisnost Kosova. Normalno, naš fudbalski Savez, trebalo bi da diskutuje sa drugim državama koje su bile u istoj poziciji kao Rumunija i dođu do rešenja koje ne bi uništilo čitav sistem, ali i da bi se ispoštovale stvari koje su iz ugla Rumunije vrlo jasne. Zato, rekao bih da će FS Rumunije morati da nađe rešenje. Ako ne, onda ono što možemo da uradimo je da izgubimo 3:0 od Kosova", rekao je Meleskanu, aludirajući na poraz za zalenim stolom, prenosi GSP.ro.

Isti rumunski portal tvrdi da bi eventualno nepojavljivanje na utakmici iz političkih razloga moglo da znači veliki rizik za FSR.

"Nepojavljivanje na utakmici iz političkih razloga bi dovelo do izbacivanja FS Rumunije iz UEFA. Političke intervencije u fudbalu nisu dozvoljene od strane UEFA", navodi izvor pomenutog glasila, uz isticanje iskustava reprezentacija Španije, Grčke i Kipra, koje su morale da igraju protiv Kosova, iako ga njihove Vlade ne priznaju.

U kvalifikacionoj grupi I se, pored Kosova i Eumunije, nalaze još Švajcarska, Izrael, Belorusija i Andora.Ostale vesti

FIFA pokrenula postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije
Disciplinska komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) pokrenula je postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog incidenata na meču trećeg kola grupe G na Svetskom prvenstvu u Kataru protiv selekcije Švajcarske.
  • 05.12.2022
FSK podneo žalbu FIFA zbog
Fudbalski savez Kosova podneo žalbu Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) zbog, kako navode u saopštenju teških uvreda od strane selektora reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića Piksija, ali "rasističkih postupaka srpskih navijača" na utakmici između Srbije i Švajcarske na svetskom prvenstvu u Kataru koja je održana u petak uveče.
  • 04.12.2022
Gračanica čeka pobedu protiv Švajcarske
Fudbalska reprezentacija Srbije večeras igra odlučujuću utakmicu na Mundijalu u Kataru protiv selekcije Švajcarske. Stanovnici opštine Gračanica sa kojima je ekipa Kima razgovarala veruju u pobedu i bolju igru “Orlova”.
  • 02.12.2022
Srbija ispustila dva gola prednosti, protiv Kameruna 3:3
Šokantan remi Srbije protiv Kameruna 3:3 (2:1)! Imala je Srbija vođstvo od 3:1 u 53. minutu, imala je konotrolu igre i napade da stigne i do četvrtog pogotka jer su "lavovi" bili u nokdaunu. A, onda su sa dve vezane greške veznog reda, dve slabo postavljene ofsajd zamke, dozvolili iskusnom Abubakaru da golom i asistencijom za 120 minuta izjednači i tako donese bod svom timu u drugom kolu Grupe "G" na Mundijalu u Kataru.
  • 28.11.2022
Gračanica se nada pobedi protiv Kameruna
Fudbalska reprezentacija Srbije igra drugu utakmicu na Mundijalu u Kataru protiv selekcije Kameruna, a većina stanovnika opštine Gračanica sa kojima je ekipa Kima razgovarala veruje u pobedu, uprkos porazu “Orlova” u prvom meču protiv Brazila.
  • 28.11.2022
FIFA zbog zastave pokrenula postupak protiv Srbije
Svetska fudbalska organizacija (FIFA) saopštila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije uz poruku "Nema predaje".
  • 26.11.2022