Vesti
Sport

Tekvondoisti Kosova neće bez obeležja i himne

Kosovski tekvondoisti neće učestovovati na Balkanskom prvenstvu u Zrenjaninu jer ne žele da se takmiče bez obeležja i himne, saopštio je Nuhi Gaši.
Tekvondoisti Kosova neće bez obeležja i himne
Ilustracija (Foto jtyaf.org)

Predsednik Saveza, Gaši je u pismu poslatom Međunarodnom Olimpijskom komitetu (IOC), Svetskoj (VTF), Evropskoj (ETU) i Balkanskoj (BTU) federaciji zatražio da se zbog, kako je naveo, dvostrukih aršina otkaže prvenstvo.

"Izražavamo našu duboku zabrinutost u vezi Balkanskog prvenstva i organizacije Tekvondo saveza Srbije. Kosovski tekvondo Savez od maja 2015. godine punopravni je član pravo VTF, ETU i BTU, kao što je Međunarodni komitet Kosova član Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Samo tri dana pre početka prvenstva, obavešteni smo da ne možemo da učestvujemo pod našom zastavom i himnom, garantovanom statutom IOC, VTF, ETU i BTU, zbog čega našim sportistima nije ponuđena sigurnost i bezbednost", ističe Gaši.

Dalje se navodi da se "iz izjava najbolje tekvondoiskinje Milice Mandić jasno zaključuje da kosovski sportisti nisu dobrodošli u Zrenjanin".

"Dok kosovski sportisti daju sve od sebe da putuju u Srbiju i takmiče se, da dele pozitivne vrednosti jedni od drugih, da se zbliže i pokažu moć sporta, Tekvondo asocijacija Srbije zabranjuje učešće naših sportista, tretirajući ih kao da nisu jednaki sa ostalima".

Gaši poručuje da je "odluka da budu bez obeležja suprotna pravilima i statutima VTF, ETU i BTU".

"Različite poruke ovih dana i izraz zabrinutosti u Srbiji podigle su mržnju. Tekvondo savez Srbije prekršio je eticki kodeks i statut VTF. Ne postoje osnovni i jednaki uslovi za sve učesnike i ne bi trebalo da se održi takvo prvenstvo", dodaje Gaši, "Kosovski tekvondo savez ima veliku želju da učestvuje u međunarodnim takmičenjima, ali zbog navedenih razloga, odlučio je da ne dozvoli svojim sportistima da učestvuje sa ovakvom vrstom organizacije u Srbiji. Tražimo kaznu za Tekvondo savez Srbije i da Balkansko prvenstvo bude otkazano jer širi mržnju prema kosovskim sportistima".

Šampionat Balkana, koji se održava u Zrenjaninu, počinje u subotu i traje do nedelje.Ostale vesti

Šta je istina o kandidatima za mesto fudbalskog selektora Kosova
Klupa trenera reprezentacije Kosova ostala je upražnjena od srede kada je Fudbalski savez Kosova odlučio da smeni švajcarskog trenera Bernarda Šalanda zbog loših rezultata. Mediji na Kosovu i u regionu spekulišu mnogim imenima, od kojih su neka vrlo zvučna.
  • 15.10.2021
Zurabi Datunašvili prvak sveta u rvanju

Reprezentativac Srbije u rvanju Zurabi Datunašvili novi je svetski prvak u rvanju grčko-rimsko stilom u kategoriji do 87 kilograma.

  • 10.10.2021
Kosovska reprezentacija na Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu
Bokseri sa Kosova učestvovaće na Svetskom prvenstvu koje se održava u "Štark areni" u Beogradu, od 24. oktobra do 4. novembra, javlja Kljan Kosova.
  • 10.10.2021
Mitrovički karatisti osvojili dve bronzane medalje na takmičenju u Beogradu
Omladinski karate klub "Kosovska Mitrovica", okitio se sa dve bronzane medalje na takmičenju "Trofej Srbije - beogradski pobednik".
  • 10.10.2021
Gračanica: Sport spaja ljude
Na terenima sportskog kompleksa "Dragan Džajić" u toku je prvi međunarodni teniski turnir u okviru drugog multietničkog teniskog kampa koji je krajem jula počeo u Gračanici.
  • 02.10.2021
Otvoren kosovski Nacionalni džudo centar
U Peći je otvoren kosovski Nacionalni džudo centar posvećen džudo klubu "Ipon" koji je iznedrio najuspešnije kosovske džudiste poput Majljinde Keljmendi, Nore Đakove, Ljaure Kuke, Distrije Krasnići i drugih.
  • 28.09.2021