Vesti
Sport

Tekvondoisti Kosova neće bez obeležja i himne

Kosovski tekvondoisti neće učestovovati na Balkanskom prvenstvu u Zrenjaninu jer ne žele da se takmiče bez obeležja i himne, saopštio je Nuhi Gaši.
Tekvondoisti Kosova neće bez obeležja i himne
Ilustracija (Foto jtyaf.org)

Predsednik Saveza, Gaši je u pismu poslatom Međunarodnom Olimpijskom komitetu (IOC), Svetskoj (VTF), Evropskoj (ETU) i Balkanskoj (BTU) federaciji zatražio da se zbog, kako je naveo, dvostrukih aršina otkaže prvenstvo.

"Izražavamo našu duboku zabrinutost u vezi Balkanskog prvenstva i organizacije Tekvondo saveza Srbije. Kosovski tekvondo Savez od maja 2015. godine punopravni je član pravo VTF, ETU i BTU, kao što je Međunarodni komitet Kosova član Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Samo tri dana pre početka prvenstva, obavešteni smo da ne možemo da učestvujemo pod našom zastavom i himnom, garantovanom statutom IOC, VTF, ETU i BTU, zbog čega našim sportistima nije ponuđena sigurnost i bezbednost", ističe Gaši.

Dalje se navodi da se "iz izjava najbolje tekvondoiskinje Milice Mandić jasno zaključuje da kosovski sportisti nisu dobrodošli u Zrenjanin".

"Dok kosovski sportisti daju sve od sebe da putuju u Srbiju i takmiče se, da dele pozitivne vrednosti jedni od drugih, da se zbliže i pokažu moć sporta, Tekvondo asocijacija Srbije zabranjuje učešće naših sportista, tretirajući ih kao da nisu jednaki sa ostalima".

Gaši poručuje da je "odluka da budu bez obeležja suprotna pravilima i statutima VTF, ETU i BTU".

"Različite poruke ovih dana i izraz zabrinutosti u Srbiji podigle su mržnju. Tekvondo savez Srbije prekršio je eticki kodeks i statut VTF. Ne postoje osnovni i jednaki uslovi za sve učesnike i ne bi trebalo da se održi takvo prvenstvo", dodaje Gaši, "Kosovski tekvondo savez ima veliku želju da učestvuje u međunarodnim takmičenjima, ali zbog navedenih razloga, odlučio je da ne dozvoli svojim sportistima da učestvuje sa ovakvom vrstom organizacije u Srbiji. Tražimo kaznu za Tekvondo savez Srbije i da Balkansko prvenstvo bude otkazano jer širi mržnju prema kosovskim sportistima".

Šampionat Balkana, koji se održava u Zrenjaninu, počinje u subotu i traje do nedelje.Ostale vesti

Kosovo izgubilo od Švedske 3:0
Fudbalska reprezentacija Švedske savladala je na gostujućem terenu u Prištini selekciju Kosova sa 3:0.
  • 28.03.2021
Zlatna medalja za kosovsku džudiskinju na prvenstvu u Tbilisiju

Kosovo je obezbedilo zlatnu medalju na takmičenju u džudou koje se održava u Tbilisiju u Gruziji.

  • 26.03.2021
Španija dozvolila isticanje kosovske zastave i intoniranje himne
Vlada Španije dozvoliće isticanje zastave i intoniranje himne kosovskoj fudbalskoj selekciji na meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine protiv španske reprezentacije, prenosi španski list Konfidensijal.
  • 11.03.2021
Novak Đoković je istorijski broj 1
Novak Đoković zvanično je ostvario jedan od dva najveća cilja u karijeri i postao je istorijski broj jedan, teniser s najviše nedelja provedenih na vrhu ATP liste. Sada Đoković počinje 311. sedmicu, dok Rodžer Federer ostaje na 310. Iza njih su Pit Sampras sa 286, Ivan Lendl sa 270 i Džimi Konors sa 268 sedmica.
  • 08.03.2021
’’Video je svlačionice i otišao posle 10 sekundi’’
Belgijski fudbaler Luis Pedro Kavanda nije želeo da potpiše ugovor sa Trepčom, fudbalskim klubom sa Kosova.
  • 23.02.2021
Novak dominantno do nove titule u Australiji
Najbolji teniser Srbije i sveta Novak Đoković deveti put u karijeri osvojio je titulu na Australijan openu, pošto je za manje od dva sata pobedio Rusa Danila Medvedeva sa 3:0 (7:5, 6:2 i 6:2).
  • 21.02.2021