Vesti
Sport

Stonoteniski klub “Galileo” pred zatvaranjem

Stonoteniski klub “Galileo” iz Gračanice, koji se od prošle godine takmiči u Super ligi Kosova, nalazi se pred zatvaranjem zbog loše materijalne situacije.
Stonoteniski klub “Galileo” pred zatvaranjem
Na treningu (Foto Kim)

„Galileo“ je od od pre četiri godine član Stonoteniskog saveza Kosova i on je jedini registrovani klub iz ove opštine koji godinama unazad postiže brojne uspehe.

Od prošle godine takmiči se u kosovskoj Super ligi. Osvojio je brojne turnire, a mališani ovog kluba su 2013. godine osvojili prvo mesto na kosovskom Juniorskom takmičenju.

Trenutno treniraju u kući svog trenera, pošto sala koju su koristili u Čaglavici nema grejanje.

Madi stonoteniseri ističu da su im jaka volja i želja za radom do sada bili dovoljni da prevaziđu problem u radu kluba.

“Zabeležio sam dva najbolja uspeha, a to je kad sam se kvalifikokovao sa reprezentacijom Kosova na Balkansko i Evropsko prvenstvo u Turskoj”, kaže jedan od stonotenisera Filip Ađanćić.

Klub je u poslednjih nekoliko meseci suočen sa teškom finansijskom situacijom i pred zatvaranjem je zbog lošeg materijalnog stanja i nedostatka adekvatnog prostora za trennig, kaže za RTV Kim trener Branislav Marković.

“Naš stonoteniski klub se takmiči po principu “snađi se kako možeš”. Obratili smo se prvo opštini Gračanica, pošto je to po pravilu prvi stepenik gde treba da se obratite. Ove godine nam niko ništa nije dao. Takmičimo se od sopstvenog novca i novca roditelja ove dece i tako se snalazimo za hranu, za putovanja. Imamo neku opremu koja je zastarela”, kaže trener Marković u čijoj kući je sada smešten klub.

Ersan Ramić iz Čaglavice je prošle nedelje osvojio prvo mesto u juniorskoj ekipi na takmičenju u Prištni. Njegov najveći problem je putovanje na treninge u Gračanici.

“Nedostaje nam novac, nemamo uslova da dolazimo na treninge”, kaže Ramić.

Iako su se za finansijsku pomoć već nekoliko puta obraćali nadležnim institucijama do sada su svi njihovi zahtevi odbijani.

Po rečima Markovića, opština Gračanica je za ovu godinu predvidela 50.000 evra za omladinu i sport.

“To je sramota. Opština koja priča da je zainteresovana za život i razvoj mladih, u svoju omladinu investira 50.000 za celu godinu, što dođe po 5 evra po detetu na godišnjem nivou. To je katastrofalno i zbog toga treba da se postide oni koji su pravili budžet.”

Nadležna za sport i omladinu pri opštini Gračanica, Gordana Toskić međutim navodi da ona nije odlučivala o zahtevu stonoteniskog kluba “Galileo”, već tročlana komisija koja nije želela da komentariše odbijanje projekta ovog kluba.

Toskićeva, ipak navodi da je poslednji projekat nevladine organizacije “Galileo” na osnovu kog bi se obezbedio minimum sredstava neophodan za funkcionisanje kluba odbijen zbog nepotpune projektne dokumentacije.

“Komisija nije odobrila nijedan projekat koji je vezan za stoni tenis jer su pojedini predlagači ponudili projekat sa neadekvatnom dokumentacijom. Sredstva koja su namenjena za finansiranje jednog projekta za stoni tenis biće odobrena kada se dva ili više regularna ponuđača projekata dogovore i usaglase da organizuju jedan zajednički projekat takmičenja u stonom tenisu”, objašnjava Toskićeva razloge za odbijanje projekta.

Osim “Galilea”, na teriotoriji opštine Gračanica postoji još jedan stonoteniski klub koji je registrovan pri Savezu Republike Srbije. Taj klub, se po rečima Markovića, ne takmiči redovno niti trenira redovno.

Predstavnici lokalne samouprave u Gračanici naglašavaju ukoliko stonoteniski klubovi sa teritorije ove opštine nisu u stanju da se dogovore o zajedničkom nastupu pred donatorom mogu istrajati u pojedinačnim zahtevima, ali pomoć lokalne samouprave u tom slučaju neće prelaziti iznos od 2.000 evra po klubu.Ostale vesti

Đoković i zvanično ponovo broj jedan svetskog tenisa

Srpski teniser Novak Đoković od danas je ponovo na prvom mestu ATP liste, na koje se vratio posle 10. trijumfa na Australijan Openu.

  • 30.01.2023
Đokoviću istorijski pehar i povratak na prvo mesto ATP liste!
Novak Đoković je šampion Australijan Opena! Novak Đoković je ispisao nove stranice istorije! Novak Đoković je od ponedeljka ponovo svetski broj jedan!
  • 29.01.2023
Novak Đoković osvojio turnir u Australiji
Srpski teniser Novak Đoković sezonu je počeo osvajanjem titule u Adelejdu. U najdramatičnijem finalu koje je ikada odigrano na ovom turniru Đoković je morao da napravi preokret, odigra tri seta i na terenu provede tri sata i 11 minuta. Na kraju je slavio rezultatom 6:7, 7:6, 6:4.
  • 08.01.2023
FK Crvena zvezda šalje novčanu pomoć za ugrožene na Kosovu
Fudbalski klub “Crvena zvezda” uplatiće 20.000 evra za pomoć socijalno ugroženim porodicama sa KiM, saopšteno je iz ovog kluba.
  • 07.01.2023
Nedović srce za Stefana i Miloša
Pred meč sa Valensijom bek košarkaša Crvene zvezde Nemanja Nedović ispisao je imena Stefana i Miloša Stojanovića, dečaka i mladića iz Gotovuše koji su danas ranjeni.
  • 06.01.2023
Kosovska džudistkinja Distrija Krasnići osvojila zlato u Izraelu

Džudistkinja sa Kosova Dsitria Krasniki osvojila je danas zlatnu medalju na džudo masters turniru „Jerusalim 2022“.

  • 21.12.2022