Vesti
Sport

Stonoteniski klub “Galileo” pred zatvaranjem

Stonoteniski klub “Galileo” iz Gračanice, koji se od prošle godine takmiči u Super ligi Kosova, nalazi se pred zatvaranjem zbog loše materijalne situacije.
Stonoteniski klub “Galileo” pred zatvaranjem
Na treningu (Foto Kim)

„Galileo“ je od od pre četiri godine član Stonoteniskog saveza Kosova i on je jedini registrovani klub iz ove opštine koji godinama unazad postiže brojne uspehe.

Od prošle godine takmiči se u kosovskoj Super ligi. Osvojio je brojne turnire, a mališani ovog kluba su 2013. godine osvojili prvo mesto na kosovskom Juniorskom takmičenju.

Trenutno treniraju u kući svog trenera, pošto sala koju su koristili u Čaglavici nema grejanje.

Madi stonoteniseri ističu da su im jaka volja i želja za radom do sada bili dovoljni da prevaziđu problem u radu kluba.

“Zabeležio sam dva najbolja uspeha, a to je kad sam se kvalifikokovao sa reprezentacijom Kosova na Balkansko i Evropsko prvenstvo u Turskoj”, kaže jedan od stonotenisera Filip Ađanćić.

Klub je u poslednjih nekoliko meseci suočen sa teškom finansijskom situacijom i pred zatvaranjem je zbog lošeg materijalnog stanja i nedostatka adekvatnog prostora za trennig, kaže za RTV Kim trener Branislav Marković.

“Naš stonoteniski klub se takmiči po principu “snađi se kako možeš”. Obratili smo se prvo opštini Gračanica, pošto je to po pravilu prvi stepenik gde treba da se obratite. Ove godine nam niko ništa nije dao. Takmičimo se od sopstvenog novca i novca roditelja ove dece i tako se snalazimo za hranu, za putovanja. Imamo neku opremu koja je zastarela”, kaže trener Marković u čijoj kući je sada smešten klub.

Ersan Ramić iz Čaglavice je prošle nedelje osvojio prvo mesto u juniorskoj ekipi na takmičenju u Prištni. Njegov najveći problem je putovanje na treninge u Gračanici.

“Nedostaje nam novac, nemamo uslova da dolazimo na treninge”, kaže Ramić.

Iako su se za finansijsku pomoć već nekoliko puta obraćali nadležnim institucijama do sada su svi njihovi zahtevi odbijani.

Po rečima Markovića, opština Gračanica je za ovu godinu predvidela 50.000 evra za omladinu i sport.

“To je sramota. Opština koja priča da je zainteresovana za život i razvoj mladih, u svoju omladinu investira 50.000 za celu godinu, što dođe po 5 evra po detetu na godišnjem nivou. To je katastrofalno i zbog toga treba da se postide oni koji su pravili budžet.”

Nadležna za sport i omladinu pri opštini Gračanica, Gordana Toskić međutim navodi da ona nije odlučivala o zahtevu stonoteniskog kluba “Galileo”, već tročlana komisija koja nije želela da komentariše odbijanje projekta ovog kluba.

Toskićeva, ipak navodi da je poslednji projekat nevladine organizacije “Galileo” na osnovu kog bi se obezbedio minimum sredstava neophodan za funkcionisanje kluba odbijen zbog nepotpune projektne dokumentacije.

“Komisija nije odobrila nijedan projekat koji je vezan za stoni tenis jer su pojedini predlagači ponudili projekat sa neadekvatnom dokumentacijom. Sredstva koja su namenjena za finansiranje jednog projekta za stoni tenis biće odobrena kada se dva ili više regularna ponuđača projekata dogovore i usaglase da organizuju jedan zajednički projekat takmičenja u stonom tenisu”, objašnjava Toskićeva razloge za odbijanje projekta.

Osim “Galilea”, na teriotoriji opštine Gračanica postoji još jedan stonoteniski klub koji je registrovan pri Savezu Republike Srbije. Taj klub, se po rečima Markovića, ne takmiči redovno niti trenira redovno.

Predstavnici lokalne samouprave u Gračanici naglašavaju ukoliko stonoteniski klubovi sa teritorije ove opštine nisu u stanju da se dogovore o zajedničkom nastupu pred donatorom mogu istrajati u pojedinačnim zahtevima, ali pomoć lokalne samouprave u tom slučaju neće prelaziti iznos od 2.000 evra po klubu.Ostale vesti

Jokić i Dončić u prvoj petorci NBA lige
Među pet najboljih igrača NBA lige ove sezone su čak tri igrača iz Evrope. U najboljoj petorci lige su Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokunbo, kao i dva Amerikanca, Devin Buker i Džejson Tejtum.
  • 25.05.2022
Osamnaesti memorijalni turnir ’’Dimitrije Popović’’
Osamnaesti memorijalni turnir „Igrajmo za budućnost, pamtimo Dimitrija“ koji se održava u znak sećanja na ubijenog Dimitrija Popovića iz Gračanice ove godine igraće se od 1. do 5. juna.
  • 24.05.2022
KBK „028“ osvojio šest medalja na državnom prvenstvu u Boru
Ukupno šest medalja osvojili su borci Kik boks kluba „028“ na Državnom prvenstvu održanom u Boru.
  • 22.05.2022
Bojan Kostić iz Sočanice istrčao Beogradski maraton

Na 35. Beogradskom maratonu među takmičarima iz 70 zemalja našla su se i četiri mladića iz Leposavića i jedan iz Sočanice.

  • 16.05.2022
Stevan Milentijević iz Sočanice pobednik auto moto takmičenja u Mostaru
Na pomoćnoj pisti aerodroma u Mostaru, održan je “Auto moto Street Show”, događaj pun adrenalina, ljubitelja brzine i besnih mašina, a zapažen rezultat ostvario je Stevan Milentijević iz Sočanice, koji je pobedio u takmičenju regije Balkan za zadnji pogon (Pro RWD).
  • 16.05.2022
Đoković osvojio Rim
Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je titulu na Mastersu u Rimu, pošto je danas u finalu ubedljivo savladao Grka Stefanosa Cicipasa 6:0, 7:6 (7:5).
  • 15.05.2022