Vesti
Sport

Sport za vežbanje mozga: Šah sve masovniji na Kosovu

U Kosovskoj Mitrovici već dve nedelje zaredom Šahovski savez Kosova i Metohije organizuje pojedinačne otvorene turnire. Ova takmičenja su još jedna prilika da se šahisti sastanu, ali i odmere svoje snage. 
 • 30.01.2022
 • 11:45 h
 • Sport
 • izvor: Radio Kontakt Plus
 • komentara:
 • pregleda: 265
Sport za vežbanje mozga: Šah sve masovniji na Kosovu
Detalj sa turnira (Foto: Sunčica Andrejević)

U narednim mesecima očekuju se nova šahovska takmičenja. Namera Šahovskog Saveza KiM je omasovljenje ovog sporta, a posebno među ženskom populacijom.

"Kroz pojedinačne turnire pokušavamo da stvorimo uslove za razvoj masovnog šaha na KiM. Pokušavamo da uključimo što više i mladih i starih, dakle, svih ljubitelja šaha, bez obzira na uzrast i na pol. To nam je cilj. Imamo četvorogodišnji program, toga ćemo da se pridržavamo i da pokušamo da ono što smo zacrtali i uradimo - da omasovimo šah i da omasovimo rad klubova na KiM i posebno južno od Ibra kako bi svi dali doprinos tome da šah dobije svoje mesto koje zaslužuje", kaže u razgovoru za Radio Kontakt Plus sekretar Šahovskog saveza KiM, Momčilo Adžić.

Trenutno je na prostoru Kosova sedam registrovanih šahovskih klubova. Od pretprošle godine je počela da se igra Liga Kosova i Metohije, i to posle gotovo tri decenije.

Pobednik ove lige stiče pravo učešća u Ligi Srbije i Ligi centralne Srbije. Pretprošle godine je prvak bio Zubin Potok, ali zbog epdemioloških mera nisu uspeli da otputuju i igraju ligu. Prošlogodišnji pobednik kosovsko-metohijske lige je ekipa Brezovice iz Štrpca.

"Pokušavamo i kroz rad klubova i rad saveza da unapredimo sve vidove šaha, u svim zrasnim kategorijama, u oba pola i da uredimo sistem takmičenjima. Potrudili smo se za Ligu, jer na Kosovu nema mnogo sportova koji imaju ligu", pojašnjava Adžić.

"Trudimo se svake godine da šahovska sredina, koja nije aktivirana, a koja je ranije imala klub, da formira klub. Prošle godine se Goraždevac zvanično registrovao i ima svoj klub. Dobijamo svake godine po nekog, i nadam se da će to biti još masovnije i da ćemo uspeti da vratimo i masovnost i kvalitet šaha", dodaje Adžić, govoreći o zainteresovanosti za šah.

Adžić podseća da je upravo Mitrovica imala ženski šahovski klub koji se takmičio u Prvoj ligi Srbije, a koji je kasnije prestao sa radom. Zato im je cilj i:

"Davanja ravnopravnog značaja ženama i osobama sa invaliditetom u šahu. To nam je plan i nadam se da ćemo uspeti nekako da formiramo i ženski klub".

Jačanje sportskog morala i duha je samo deo onoga što može da se nauči kroz šah.

“Šah je kompleksan sport i trebalo bi da se ravnopravno razvija u cilju toga da se stvaraju zdrave ličnosti, da se obrazuju kroz šah i da imaju pozitivan primer kroz dalji život", dodaje Adžić.

I dok je šah na Kosovu počeo da dobija na važnosti i kvalitetu, zahvaljujući i podršci Šahovskog saveza Srbije, interesantno je da Šahovski savez Kosova i Metohije nema svoje prostorije zbog čega se pojedinačna i klubska takmičenja igraju na različitim mestima i zahvaljujući dobroj saradnji sa opštinom Zubin Potok, Studentskim centrom u Kosovskoj Mitrovici. Šahovski okršaji i turniri igrali su se i u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus".

Ipak, u iščekivanju eventualnog prostora, planovi za nove aktivnosti ne izostaju.

Očekuje se pojedinačno prvenstvo Kosova i Metohije koje nije održano od 2009. godine, sledi Liga Kosova i Metohije, a zatim i tradicionalni Vidovdanski turnir koji bi, posle Leposavića i Zubinog Potoka, trebalo da se održi u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Čast i zadovoljstvo je igrati u ŽFK Behar iz Vitomirice
Ženski fudbalski klub Behar u Vitomirici osnovan je prošle godine i do sada ima dvadesetak učlanjenih devojčica. Motivaciju da započnu ovu neobičnu priču, u uglavnom patrijahalnom društvu, su prema rečima trenera i igrača dobili kroz sportske seminare koje su godinama pohađali.
 • 16.06.2022
Kup u Vrnjačkoj Banji: Šest zlata za KK
Šest zlatnih medalja osvojili su takmičari Karate kluba "Zvečan" na danas održanom internacionalnom karate kupu "Vrnjačka Banja Open 2022".
 • 12.06.2022
Goraždevac: Šahovski turnir posle dve decenije
Proteklog vikenda je u Goraždevcu održan šahovski turnir, prvi posle 20 godina.
 • 06.06.2022
Zlato za FK Rudar na turniru u Novom Pazaru
Fudbaleri mitrovičkog Rudara rođeni 2008. godine, šampioni su turnira koji je održan u Novom Pazaru ovog vikenda.
 • 05.06.2022
’’Memorijalna šetnja’’ u čast Slavku Čebašeku
Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge i asocijacija “Sport za sve” u Kosovskoj Mitrovici organizuju danas “Memorijalnu šetnju u znak sećanja na Alojza Slavka Čebašeka.
 • 29.05.2022
Jokić i Dončić u prvoj petorci NBA lige
Među pet najboljih igrača NBA lige ove sezone su čak tri igrača iz Evrope. U najboljoj petorci lige su Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokunbo, kao i dva Amerikanca, Devin Buker i Džejson Tejtum.
 • 25.05.2022