Vesti
Sport

Sport za vežbanje mozga: Šah sve masovniji na Kosovu

U Kosovskoj Mitrovici već dve nedelje zaredom Šahovski savez Kosova i Metohije organizuje pojedinačne otvorene turnire. Ova takmičenja su još jedna prilika da se šahisti sastanu, ali i odmere svoje snage. 
 • 30.01.2022
 • 11:45 h
 • Sport
 • izvor: Radio Kontakt Plus
 • komentara:
 • pregleda: 346
Sport za vežbanje mozga: Šah sve masovniji na Kosovu
Detalj sa turnira (Foto: Sunčica Andrejević)

U narednim mesecima očekuju se nova šahovska takmičenja. Namera Šahovskog Saveza KiM je omasovljenje ovog sporta, a posebno među ženskom populacijom.

"Kroz pojedinačne turnire pokušavamo da stvorimo uslove za razvoj masovnog šaha na KiM. Pokušavamo da uključimo što više i mladih i starih, dakle, svih ljubitelja šaha, bez obzira na uzrast i na pol. To nam je cilj. Imamo četvorogodišnji program, toga ćemo da se pridržavamo i da pokušamo da ono što smo zacrtali i uradimo - da omasovimo šah i da omasovimo rad klubova na KiM i posebno južno od Ibra kako bi svi dali doprinos tome da šah dobije svoje mesto koje zaslužuje", kaže u razgovoru za Radio Kontakt Plus sekretar Šahovskog saveza KiM, Momčilo Adžić.

Trenutno je na prostoru Kosova sedam registrovanih šahovskih klubova. Od pretprošle godine je počela da se igra Liga Kosova i Metohije, i to posle gotovo tri decenije.

Pobednik ove lige stiče pravo učešća u Ligi Srbije i Ligi centralne Srbije. Pretprošle godine je prvak bio Zubin Potok, ali zbog epdemioloških mera nisu uspeli da otputuju i igraju ligu. Prošlogodišnji pobednik kosovsko-metohijske lige je ekipa Brezovice iz Štrpca.

"Pokušavamo i kroz rad klubova i rad saveza da unapredimo sve vidove šaha, u svim zrasnim kategorijama, u oba pola i da uredimo sistem takmičenjima. Potrudili smo se za Ligu, jer na Kosovu nema mnogo sportova koji imaju ligu", pojašnjava Adžić.

"Trudimo se svake godine da šahovska sredina, koja nije aktivirana, a koja je ranije imala klub, da formira klub. Prošle godine se Goraždevac zvanično registrovao i ima svoj klub. Dobijamo svake godine po nekog, i nadam se da će to biti još masovnije i da ćemo uspeti da vratimo i masovnost i kvalitet šaha", dodaje Adžić, govoreći o zainteresovanosti za šah.

Adžić podseća da je upravo Mitrovica imala ženski šahovski klub koji se takmičio u Prvoj ligi Srbije, a koji je kasnije prestao sa radom. Zato im je cilj i:

"Davanja ravnopravnog značaja ženama i osobama sa invaliditetom u šahu. To nam je plan i nadam se da ćemo uspeti nekako da formiramo i ženski klub".

Jačanje sportskog morala i duha je samo deo onoga što može da se nauči kroz šah.

“Šah je kompleksan sport i trebalo bi da se ravnopravno razvija u cilju toga da se stvaraju zdrave ličnosti, da se obrazuju kroz šah i da imaju pozitivan primer kroz dalji život", dodaje Adžić.

I dok je šah na Kosovu počeo da dobija na važnosti i kvalitetu, zahvaljujući i podršci Šahovskog saveza Srbije, interesantno je da Šahovski savez Kosova i Metohije nema svoje prostorije zbog čega se pojedinačna i klubska takmičenja igraju na različitim mestima i zahvaljujući dobroj saradnji sa opštinom Zubin Potok, Studentskim centrom u Kosovskoj Mitrovici. Šahovski okršaji i turniri igrali su se i u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus".

Ipak, u iščekivanju eventualnog prostora, planovi za nove aktivnosti ne izostaju.

Očekuje se pojedinačno prvenstvo Kosova i Metohije koje nije održano od 2009. godine, sledi Liga Kosova i Metohije, a zatim i tradicionalni Vidovdanski turnir koji bi, posle Leposavića i Zubinog Potoka, trebalo da se održi u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

FIFA zbog zastave pokrenula postupak protiv Srbije
Svetska fudbalska organizacija (FIFA) saopštila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije uz poruku "Nema predaje".
 • 26.11.2022
FSK se žali FIFA zbog zastave sa natpisom ’’Nema predaje’’
Fudbalski savez Kosova je saopštio da je podneo žalbu FIFA-i zbog "agresivnog postupanja" reprezentacije Srbije, koja je postavila zastavu Srbije sa mapom Kosova na njoj u svlačionici srpskog fudbalskog tima u Kataru pre jučerašnje utakmice Srbija - Brazil u okviru Mundijala.
 • 25.11.2022
Gračanica čeka pobedu protiv Brazila
Fudbalska reprezentacija Srbije večeras igra prvu utakmicu na Mundijalu u Kataru protiv selekcije Brazila, a većina stanovnika opštine Gračanica sa kojima je ekipa Kima razgovarala veruje u pobedu.
 • 24.11.2022
Đoković osvojio završni masters šesti put u karijeri

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je završni turnir u Torinu bez poraza i sa samo jednim izgubljenim setom.

 • 20.11.2022
Svečano otvoreno Svetsko prvenstvo u fudbalu

Na stadionu "Al Bajt" u Dohi večeras je otvoreno je 22. Svetsko prvenstvo u fudbalu, a posle prigodnog programa šampionat je zvanično otvorio katarski emir Hamad bin Kalifa Al Tani, koji je poručio da je prelepo što će ljudi raznih nacija i vera u narednih mesec dana ostaviti po strani sve razlike kako bi slavili fudbal.

 • 20.11.2022
Počinje Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru
Svečanom ceremonijom na stadionu Al Bajt počeće po mnogim karakteristikama do sada jedinstvena 22. svetska smotra fudbala. Ceremonija u stilu otvaranja Olimpijskih igara, počinje od 15.40 časova.
 • 20.11.2022