Vesti
Sport

Rukometaši iz Kuršumlije vraćeni sa Merdara

Članovi Rukometnog kluba Kuršumlija vraćeni su sa kosovske strane prelaza Merdare. Oni su kako prenose mediji trebali da odigraju utakmicu sa ekipom Mokra Gora.

Rukometaši iz Kuršumlije vraćeni sa Merdara
Merdare (Foto Kim)

U međuvremenu je saopštenjem reagovala Кancelarija za Кosovo i Metohiju. Ova insititucija Vlade Srbije najoštrije osuđuje sprečavanje rukometaša iz Кuršumlije da uđu na Кosovo i odigraju utakmicu.

Navode da je "reč o najflagrantnijem kršenju prava na slobodu kretanja, ali i sporazuma Beograda i Prištine kojima se reguliše ta materija".

Kako se navodi, srpskim rukometašima je onemogućeno da se takmiče sa, kako ističu, apsurdnim obrazloženjem Prištine da su sportisti pretnja bezbednosti, javnom zdravlju i međunarodnim odnosima.

„Zabrane srpskim sportistima da se takmiče postale su uobičajena praksa Prištine, i ukazuju na suštinsko nepoštovanje duha normalizacije odnosa, jer sportska takmičenja su neka vrsta lakmus-papira normalizacije“, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM zahtevaju od kosovskih vlasti da prestanu se sprečavanjem srpskih sportista da se takmiče.

Oglasila se i Srpska lista. Naveli su da je "nekima u Prištini prioritet da se Srbima postavljaju barijere i onemogućava odvijanje normalnog života".

"U tom smislu vidimo apsolutno neprihvatljivu odluku da se srpskoj omladini onemogućava da sa svojim vršnjacima igraju sportske mečeve i međusobno se takmiče", navode srpski predstavnici u kosovskim institucijama.

Na Kosovu su sinoć stupile nove pooštrene mere u borbi protiv kovida-19. Opština Zubin Potok, iz čijeg mesta je rukometni klub sa kojim su kuršumliski sportisti trebali da igraju, nalazi se u tzv. zelenoj zoni gde su sportska dešavanja i treninzi su dozvoljeni.

"Dozvoljene su sprotske aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, kao i treninzi i takmičenja. Takođe je dozvoljen rad teretana i zatvorenih bazena ukoliko se koristi 40 odsto prostora", navodi se u dokumentu o novim merama Vlade Kosova predviđenom za opštine koje se nalaze u "zelenoj zoni".Ostale vesti

Devojčice i fudbal: U Gračanici se ponovo formira klub
Na stadionu Sportskog centra u Gračnaici fudbal igraju zajedno devojčice i dečaci. U ženskoj ekipi nema dovoljno članica, pa se trenizni odvijaju sa dečacima koji već treniraju. Formiranje kluba i upis mladih fudbalerki je u toku.
  • 08.05.2021
Kosovo izgubilo od Švedske 3:0
Fudbalska reprezentacija Švedske savladala je na gostujućem terenu u Prištini selekciju Kosova sa 3:0.
  • 28.03.2021
Zlatna medalja za kosovsku džudiskinju na prvenstvu u Tbilisiju

Kosovo je obezbedilo zlatnu medalju na takmičenju u džudou koje se održava u Tbilisiju u Gruziji.

  • 26.03.2021
Španija dozvolila isticanje kosovske zastave i intoniranje himne
Vlada Španije dozvoliće isticanje zastave i intoniranje himne kosovskoj fudbalskoj selekciji na meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine protiv španske reprezentacije, prenosi španski list Konfidensijal.
  • 11.03.2021
Novak Đoković je istorijski broj 1
Novak Đoković zvanično je ostvario jedan od dva najveća cilja u karijeri i postao je istorijski broj jedan, teniser s najviše nedelja provedenih na vrhu ATP liste. Sada Đoković počinje 311. sedmicu, dok Rodžer Federer ostaje na 310. Iza njih su Pit Sampras sa 286, Ivan Lendl sa 270 i Džimi Konors sa 268 sedmica.
  • 08.03.2021
’’Video je svlačionice i otišao posle 10 sekundi’’
Belgijski fudbaler Luis Pedro Kavanda nije želeo da potpiše ugovor sa Trepčom, fudbalskim klubom sa Kosova.
  • 23.02.2021