Vesti
Sport

Rukometaši iz Kuršumlije vraćeni sa Merdara

Članovi Rukometnog kluba Kuršumlija vraćeni su sa kosovske strane prelaza Merdare. Oni su kako prenose mediji trebali da odigraju utakmicu sa ekipom Mokra Gora.

Rukometaši iz Kuršumlije vraćeni sa Merdara
Merdare (Foto Kim)

U međuvremenu je saopštenjem reagovala Кancelarija za Кosovo i Metohiju. Ova insititucija Vlade Srbije najoštrije osuđuje sprečavanje rukometaša iz Кuršumlije da uđu na Кosovo i odigraju utakmicu.

Navode da je "reč o najflagrantnijem kršenju prava na slobodu kretanja, ali i sporazuma Beograda i Prištine kojima se reguliše ta materija".

Kako se navodi, srpskim rukometašima je onemogućeno da se takmiče sa, kako ističu, apsurdnim obrazloženjem Prištine da su sportisti pretnja bezbednosti, javnom zdravlju i međunarodnim odnosima.

„Zabrane srpskim sportistima da se takmiče postale su uobičajena praksa Prištine, i ukazuju na suštinsko nepoštovanje duha normalizacije odnosa, jer sportska takmičenja su neka vrsta lakmus-papira normalizacije“, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM zahtevaju od kosovskih vlasti da prestanu se sprečavanjem srpskih sportista da se takmiče.

Oglasila se i Srpska lista. Naveli su da je "nekima u Prištini prioritet da se Srbima postavljaju barijere i onemogućava odvijanje normalnog života".

"U tom smislu vidimo apsolutno neprihvatljivu odluku da se srpskoj omladini onemogućava da sa svojim vršnjacima igraju sportske mečeve i međusobno se takmiče", navode srpski predstavnici u kosovskim institucijama.

Na Kosovu su sinoć stupile nove pooštrene mere u borbi protiv kovida-19. Opština Zubin Potok, iz čijeg mesta je rukometni klub sa kojim su kuršumliski sportisti trebali da igraju, nalazi se u tzv. zelenoj zoni gde su sportska dešavanja i treninzi su dozvoljeni.

"Dozvoljene su sprotske aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, kao i treninzi i takmičenja. Takođe je dozvoljen rad teretana i zatvorenih bazena ukoliko se koristi 40 odsto prostora", navodi se u dokumentu o novim merama Vlade Kosova predviđenom za opštine koje se nalaze u "zelenoj zoni".Ostale vesti

Bronzana medalja za kosovsku džudistkinju

Distria Krasnići, džudistkinja sa Kosova, osvojila je bronzanu medalju na evropskom prvenstvu u Pragu, prenosi Koha.

  • 19.11.2020
Ivan Cvetković, evropski a naš
Ivan Cvetković iz Straže kod Novog Brda. Ima 27 godina, završio je geografiju i naš je paraolimpijac u sprintu na 400 metara. Korona ga je omela da učestvuje na mnogim takmičenjima, ali se ne predaje, i dalje uspešno trenira za učešće na evropskom prvenstvu.
  • 08.11.2020
Difovci bronzani na prvenstvu Srbije
Fudbaleri OFK Dif iz Kosovske Mitrovice, 2009. godište, osvojili su bronzanu medalju na finalnom turniru Mini-maksi lige u Jagodini.
  • 25.10.2020
Karatisti iz Zvečana osvojili četiri medalje na Kupu Srbije
Takmičari karate kluba Zvečan osvojili su četiri medalje na Kupu srbije za poletarce, pionire i nade u katama i borbama, održanom proteklog vikenda u Kragujevcu.
  • 19.10.2020
Gračanica: Nakon 20 godina održano fudbalsko takmičenje najmlađih

Prvi put nakon 20 godina u Gračanici je održano treće kolo fudbalskog prvenstva u kategoriji pionira i petlića. Prvenstvo je odigrano na sportskom kompleksu "Dragan Džajić" u Gračanici, a organizovao ga je Fudbalski savez Кosova i Metohije.

  • 17.10.2020
Čupka ponovo donela zlato sa državnog prvenstva Srbije
Aktuelna svetska i evropska juniorska prvakinja u kik-boksu, Mitrovčanka Natalija Savić Čupka, osvojila je zlato na državnom prvenstvu Srbije u disciplini "low kick" +70 kg.
  • 13.10.2020