Vesti
Sport

Problemi kod dece zbog smanjene fizičke aktivnosti

Evidentno je da deca i omladina centralnog Kosova, umesto u igri i bavljenju sportom, sve više vremena provode pored televizora i kompjutera. Posledice toga su različiti deformiteti kičme, nastali tokom rasta, gojaznost, poremećaj vida pa je od ključne važnosti pravovremeno uključivanje deteta u sportske aktivnosti.
Problemi kod dece zbog smanjene fizičke aktivnosti
Foto KIM

Prednosti bavljenja sportom za decu su mnogostruke, od razvijanja motornih i fizičkih sposobnosti, preko toga da dete vežba, zabavlja se, stvara nove prijatelje, postaje deo tima. Bilo da su karate ili košarka u pitanju, fudbal ili tenis, koristi su višestruke.

Trener karate kluba “Senši” iz Lepine Milan Rašić ističe važnost bavljenja fizičkim aktivnostima.

“Jako je važno da se mladi bave fizičkim aktivnostima. Deca treba da se sklone sa računara sa ulica i iz kafića. Bolje je da se bave sportom, da vežbaju i da budu aktivnija”, rekao je Milan.

Nedovoljno bavljenje sportom i slaba fizička aktivnost uopšte, dovode do nepravilnog fizičkog razvoja i deformiteta.

Fizijatar Miodrag Spasić ističe da dosta mladih ljudi dolazi i traži lekarsku pomoć.

“Najčešći deformiteti kod dece predškolskog uzrasta su ravna stopala. Dosta retki deformiteti su kolenih zglobova u smislu O I X nogu i to su uglavnom urođeni deformiteti, dok kod omladine od petog do osmog razreda primećeni su deformiteti kičmenog stuba”, rekao je Spasić.

On dodaje da treba da se uspostavi što bolja saradnja zdravstvenog centra i škola kako bi se što češće organizovali sistematski pregledi.

I roditelji treba da preuzmu aktivnu ulogu u procesu učenja o sportu i uključivanju deteta u sportske aktivnosti. Zato su upravo oni često odgovorni za pogrešno stečene navike.

“Roditelji stalno dovoze decu do ispred škole, posle nastave ih pokupe automobilima tako da je fizička aktivnost koja je bila karakteristična za decu školskog uzrasta svedena na minimum. Uglavnom su deca aktivna samo na časovima fizičkog vaspitanja”, rekao je za KIM radio Dejan Živić profesor fizičkog vaspitanja.

Osim deformiteta kičme i kostiju, zbog sve manje fizičkih aktivnosti među decom školskog uzrasta su sve zastupljeniji gojojaznost i poremećaj vida.Ostale vesti

Đoković i zvanično ponovo broj jedan svetskog tenisa

Srpski teniser Novak Đoković od danas je ponovo na prvom mestu ATP liste, na koje se vratio posle 10. trijumfa na Australijan Openu.

  • 30.01.2023
Đokoviću istorijski pehar i povratak na prvo mesto ATP liste!
Novak Đoković je šampion Australijan Opena! Novak Đoković je ispisao nove stranice istorije! Novak Đoković je od ponedeljka ponovo svetski broj jedan!
  • 29.01.2023
Novak Đoković osvojio turnir u Australiji
Srpski teniser Novak Đoković sezonu je počeo osvajanjem titule u Adelejdu. U najdramatičnijem finalu koje je ikada odigrano na ovom turniru Đoković je morao da napravi preokret, odigra tri seta i na terenu provede tri sata i 11 minuta. Na kraju je slavio rezultatom 6:7, 7:6, 6:4.
  • 08.01.2023
FK Crvena zvezda šalje novčanu pomoć za ugrožene na Kosovu
Fudbalski klub “Crvena zvezda” uplatiće 20.000 evra za pomoć socijalno ugroženim porodicama sa KiM, saopšteno je iz ovog kluba.
  • 07.01.2023
Nedović srce za Stefana i Miloša
Pred meč sa Valensijom bek košarkaša Crvene zvezde Nemanja Nedović ispisao je imena Stefana i Miloša Stojanovića, dečaka i mladića iz Gotovuše koji su danas ranjeni.
  • 06.01.2023
Kosovska džudistkinja Distrija Krasnići osvojila zlato u Izraelu

Džudistkinja sa Kosova Dsitria Krasniki osvojila je danas zlatnu medalju na džudo masters turniru „Jerusalim 2022“.

  • 21.12.2022