Vesti
Sport

Priština: Ceremonija potpisavanja memoranduma o organizaciji EP u džudou bez prevoda na srpski

Završno takmičenje Evropske džudo federacije za 2023. godinu biće održano 16. decembra u Prištini. Kosovo će biti domaćin jednodnevnog događaja za muškarce i žene u dve težinske kategorije: do 57 i 73 kilograma. Memorandum o saradnji u organizaciji otvorenog Evropskog prvenstva u džudou u Prištini su potpisali predstavnici lokalnog Ministarstva kulture, sporta i omladine, Evropske džudo federacije i Džudo saveza Kosova. Za novinare koji izveštavaju na srpskom jeziku nije bio obezbeđen prevod.
Priština: Ceremonija potpisavanja memoranduma o organizaciji EP u džudou bez prevoda na srpski
Potpisivanje Memoranduma o organizovanju prvog Evropskog prvenstva u džudou na Kosovu (Foto Kim)

Predsednik Džudo saveza Kosova Agon Kuka i predsednik Evropske džudo federacije Laslo Tot potpisali su u Prištini memorandum o organizovanju prvog Evropskog prvenstva u džudou na Kosovu.

Za medije koji izveštavaju na srpskom jeziku prevod govora kosovskog ministra kulture i sporta Hajrule Čekua i predsednika Džudo saveza Kosova Agona Kuke nije bio obezbeđen.

Pri dolasku u Ministarstvo kulture i sporta novinarka Kim radija je od prisutnog prevodioca saznala da on je zadužen da prevodi samo sa engleskog i na engleski, ali je rekao i da će se potruditi da prevede na srpski, iako to nije bilo predviđeno.

Nakon što je ministar Hajrula Čeku započeo svoje izlaganje, prevodilac je novinarki Kim radija počeo da prevodi njegov govor, ali je reagovala neimenovana službenica iz kabineta ministra Čekua i zabranila mu da to dalje čini.

Na pitanje novinarke zašto je poziv za događaj upućen i medijima koji izveštavaju na srpskom jeziku ako prevod nije obezbeđen, ministar Čeku je odgovorio:

„Izvinjavamo se za ovaj propust, na kraju ćemo vam poslati snimak (govora) na srpskom jeziku“, naveo je on na albanskom.

Do objavljivanja ove vesti obećani snimak nije stigao u našu redakciju.

Tot: Nadam se da će događaj biti uspešan

Predsednik Evropske džudo federacije Laslo Tot najpre je Džudo federaciji Kosova čestitao na uspesima na poslednjoj olimpijadi.

„Veoma smo ponosni na sve države članice Evropske džudo federacije. Ovo je potvrda da ćemo 16. decembra organizovati prvo Evropsko prvenstvo u džudou na Kosovu u kategorijama ispod 73 i 57 kilograma. Ovo je velika čast za Džudo federaciju Kosova. Želeo bih da se zahvalim vladi i ministru na podršci. Nadam se da će ovaj događaj biti uspešan, ne samo za Džudo federaciju, već i za državu Kosovo“, rekao je Tot.

Format decembarskog takmičenja u Prištini biće vrlo sličan formatu nekadašnjeg „Judo Hero“ turnira. Kosovo, kao domaćin, može da ima po dva takmičara u svakoj težinskoj kategoriji, dok će sve ostale nacije imati po jednog.

Podsetimo, Kosovo je debitovalo na Olimpijskim igrama 2016. godine.Prvu medalju je u svom debitantskom nastupu 2016. godine osvojila džudistkinja Majlinda Keljmendi - zlato u kategoriji žena do 52 kg. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Nora Đakova je osvojila zlato u ženskom džudou do 57 kg, a Distrija Krasnići je osvojila zlato u kategoriji do 48 kg.Ostale vesti

Rolan Garos o Đokovićevoj poruci: Nećemo ništa pokrenuti
Organizatori Rolan Garosa oglasili su se o poruci koju je na kameri juče napisao Novak Đoković.
  • 30.05.2023
Novakova poruka: Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!
Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa pobedom nad Aleksandrom Kovačevićem u ponedeljak, a posle duela je ostavio poruku: "Kosovo je srce Srbije!" Ispod toga, treći igrač sveta na kameri je napisao i "Stop nasilju".
  • 29.05.2023
Đoković: Hoću da se vratim na Kosovo i krstim decu
Novak Đoković je u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera pričao o mnogim teniskim, ali i životnim temama. On je kazao da želi da se vrati na Kosovo sa suprugom da krsti decu.
  • 16.05.2023
Petlićima OFK Dif zlato na turniru u Leposaviću
Petlići OFK Dif iz Mitrovice pobednici su turnira u fudbalu koji je održan u Leposaviću, u organizaciji fudbalskog kluba "Kosmet".
  • 14.05.2023
Sportsko druženje dece iz Goraždevca, Velike Hoče i Orahovca
Na sportskom terenu u dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u Goraždevcu danas je organizovan jedan lep i zanimljiv sportski događaj. Samoorganizovano deca i roditelji iz Velike Hoče i Orahovca došli su da se druže sa decom i roditeljima iz Goraždevca. Današnji događaj počeo je minutom ćutanja za sve nastradale u Beogradu i Mladenovcu.
  • 13.05.2023
Velika Hoča: Najmlađi fudbaleri dočekali goste iz Gračanice

Na sportskom terenu u dvorištu OŠ ”Svetozar Marković” u Velikoj Hoči, gosti iz omladinske škole FK “Gračanica” iz Gračanice igrali su fudbal protiv vršnjaka iz Orahovca i Velike Hoče koji od nedavno pohađaju Školu fudbala i svake nedelje vredno treniraju.

  • 01.05.2023