Vesti
Sport

Otvoren kosovski Nacionalni džudo centar

U Peći je otvoren kosovski Nacionalni džudo centar posvećen džudo klubu "Ipon" koji je iznedrio najuspešnije kosovske džudiste poput Majljinde Keljmendi, Nore Đakove, Ljaure Kuke, Distrije Krasnići i drugih.
Otvoren kosovski Nacionalni džudo centar
Kosovski zvanićnici i džudisti na otvaranju Nacionalnog džudo centra u Peći (Foto Kosova Press)

Otvaranju ovog centra prisustvovali su predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku, ali i drugi visoki predstavnici političkih partija.

Vjosa Osmani je rekla da će ovaj centar biti "gnezdo mnogih mladih džudista" i da će zauvek biti zahvalni dosadašnjim osvajačima zlatnih medalja na čelu sa trenerom Dritonom Kukom.

"Uvek ćemo biti zahvalni na činjenici da niste odustali. Uspeli ste, dakle, uspelo je i Kosovo. Ućinili ste ponosnim ne samo sebe, ne samo Tonija (Dritona Kuku), već i porodice i celu naciju. Nema veće časti i plemenitije službe zemlji od podizanja zastave vaše zemlje i podizanja imena vaše zemlje do vrhova koje neke zemlje još nisu dostigle i nastavljaju da sanjaju... Vaša najveća pobeda je to što ste učinili da se ime naše republike pomene i oda počast na mestima koja nas još nisu upoznala, da se naša himna peva i poštuje tamo gde se nikada ranije nije čula", rekla je Osmanijeva.

Ona je dodala da otvaranje ovog centra označava "krunu neumornog rada".

"Pored olimpijskih i mnogih drugih medalja, naši džudisti rade u kući kakvu zaslužuju. Ovo nije samo moderna zgrada, to je neumorna kruna njihovog dugogdišenjeg rada. To je gnezdo u kojem će sve devojčice i dečaci nastaviti korake naših šampiona i negovati ljubav prema džudou, ljubav prema radu ka vrhunskom uspehu", zaključila je kosovska predsednica.

Aljbin Kurti naveo da se retko dešava da sportisti prvo postignu uspehe, a tek nakon toga dobiju infrastrukturu.

"Retko čujemo ovakve priče, gde prvo osvajamo olimpijske medalje, a zatim gradimo infrastrukturu, ali ovo je vaša priča o uspehu. Ovaj centar ne bi bio isti, niti moguć bez vašeg dosadašnjeg uspeha. Danas bi ovaj centar izgledao prazan bez vas, tu je zato što ste vi u centru. Džudo tim je primer koji treba slediti na svim drugim poljima", rekao je Kurti.

Premijer Kosova je najavio da će njegova vlada proglasiti Majljindu Keljmendi građankom sa posebnim zaslugama, te da će nagrade ukoro dobiti Distrija Krasnići i Nora Đakova.

"Ovaj projekat će se nastaviti i dalje izgradnjom drugih novih pratećih prostora u kojima ćemo dočekivati domaće i strane sportiste, a sve u cilju poboljšanja naših sportskih rezultata i promocije sporta. Na sledećem sastanku Vlade Kosova će Ministarstvo kulture, omladine i sporta predložiti odluku o proglašenju Majlinde (Keljmendi) građankom sa posebnim zaslugama. Isto tako, sutra će biti potpisano rešenje za nagrade za dve nove olimpijske šampionke, Noru i Distriju”, naveo je Kurti.

Vjosa Osmani je danas u Peći odlikovala Distriju Krasnići, Noru Đakovu i trenera Dritona Kuku predsedničkim medaljama.Ostale vesti

Kik-bokser Stefan Pavlović osvojio srebro na Evropskom prvenstvu
Članovi mitrovičkog kik-boks kluba "028", Pavle Milosavljević i Stefan Pavlović, bili su deo reprezentacije Srbije koja se od 5. do 14. novembra takmičila na Evropskom prvenstvu za starije kadete i juniore, koje je održano u Budvi (Crna Gora).
  • 15.11.2021
Srbija se plasirala na Svetsko prvenstvo!
Fudbaleri Srbije plasirali su se na Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru! Orlovi su u odlučujućem meču kvalifikacija pobedili Portugal na gostovanju posle preokreta 2:1 i osvojili prvu poziciju u grupi A. Čovek odluke u Lisabonu bio je Aleksandar Mitrović, koji je postigao gol u 90. minutu!
  • 14.11.2021
Mitrovčanke osvojile dva zlata za Srbiju
Nada Petronić iz Kosovske Mitrovice je na WAKO Evropskom prvenstvu u kik boksu za starije kadete, mlađe juniore i starije juniore u Budvi osvojila zlatnu medalju u disciplini LK. Na istom takmičenju je u disciplini K1 trijumfovala Magdalena Vuković.
  • 13.11.2021
Mladi volonteri ponovo oživljavaju fudbal u Goraždevcu
Grupa mladih ljubitelja fudbala skoro svakog dana organizuje treninge potpuno besplatno za decu mlađu od 16 godina. Deca Goraždevca koja treniraju, opredelila su se na taj korak kako bi se odvojila od telefona i računara. Kako kažu, žele da vode zdraviji život.
  • 08.11.2021
Novak osvojio turnir u Parizu. Teniser sa najviše mastersa
Srpski teniser Novak Đoković osvojio je masters turnir u Parizu, pošto je u hali „Bersi“ posle preokreta rezultatom 2-1 (4:6, 6:3, 6:3) pobedio drugog tenisera sveta Danila Medvedeva.
  • 07.11.2021
Nove tri medalje za OKK

Omladinski karate klub Kosovska Mitrovica nastupio je sa četiri takmičara na Prvenstvu uže Srbije za kadete i juniore koje se održalo juče u Čačku.

  • 07.11.2021