Vesti
Sport

Otvoren kosovski Nacionalni džudo centar

U Peći je otvoren kosovski Nacionalni džudo centar posvećen džudo klubu "Ipon" koji je iznedrio najuspešnije kosovske džudiste poput Majljinde Keljmendi, Nore Đakove, Ljaure Kuke, Distrije Krasnići i drugih.
Otvoren kosovski Nacionalni džudo centar
Kosovski zvanićnici i džudisti na otvaranju Nacionalnog džudo centra u Peći (Foto Kosova Press)

Otvaranju ovog centra prisustvovali su predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku, ali i drugi visoki predstavnici političkih partija.

Vjosa Osmani je rekla da će ovaj centar biti "gnezdo mnogih mladih džudista" i da će zauvek biti zahvalni dosadašnjim osvajačima zlatnih medalja na čelu sa trenerom Dritonom Kukom.

"Uvek ćemo biti zahvalni na činjenici da niste odustali. Uspeli ste, dakle, uspelo je i Kosovo. Ućinili ste ponosnim ne samo sebe, ne samo Tonija (Dritona Kuku), već i porodice i celu naciju. Nema veće časti i plemenitije službe zemlji od podizanja zastave vaše zemlje i podizanja imena vaše zemlje do vrhova koje neke zemlje još nisu dostigle i nastavljaju da sanjaju... Vaša najveća pobeda je to što ste učinili da se ime naše republike pomene i oda počast na mestima koja nas još nisu upoznala, da se naša himna peva i poštuje tamo gde se nikada ranije nije čula", rekla je Osmanijeva.

Ona je dodala da otvaranje ovog centra označava "krunu neumornog rada".

"Pored olimpijskih i mnogih drugih medalja, naši džudisti rade u kući kakvu zaslužuju. Ovo nije samo moderna zgrada, to je neumorna kruna njihovog dugogdišenjeg rada. To je gnezdo u kojem će sve devojčice i dečaci nastaviti korake naših šampiona i negovati ljubav prema džudou, ljubav prema radu ka vrhunskom uspehu", zaključila je kosovska predsednica.

Aljbin Kurti naveo da se retko dešava da sportisti prvo postignu uspehe, a tek nakon toga dobiju infrastrukturu.

"Retko čujemo ovakve priče, gde prvo osvajamo olimpijske medalje, a zatim gradimo infrastrukturu, ali ovo je vaša priča o uspehu. Ovaj centar ne bi bio isti, niti moguć bez vašeg dosadašnjeg uspeha. Danas bi ovaj centar izgledao prazan bez vas, tu je zato što ste vi u centru. Džudo tim je primer koji treba slediti na svim drugim poljima", rekao je Kurti.

Premijer Kosova je najavio da će njegova vlada proglasiti Majljindu Keljmendi građankom sa posebnim zaslugama, te da će nagrade ukoro dobiti Distrija Krasnići i Nora Đakova.

"Ovaj projekat će se nastaviti i dalje izgradnjom drugih novih pratećih prostora u kojima ćemo dočekivati domaće i strane sportiste, a sve u cilju poboljšanja naših sportskih rezultata i promocije sporta. Na sledećem sastanku Vlade Kosova će Ministarstvo kulture, omladine i sporta predložiti odluku o proglašenju Majlinde (Keljmendi) građankom sa posebnim zaslugama. Isto tako, sutra će biti potpisano rešenje za nagrade za dve nove olimpijske šampionke, Noru i Distriju”, naveo je Kurti.

Vjosa Osmani je danas u Peći odlikovala Distriju Krasnići, Noru Đakovu i trenera Dritona Kuku predsedničkim medaljama.Ostale vesti

Goraždevac: Počeo tradicionalni turnir u malom fudbalu
U Goraždevcu je juče počeo turnir u malom fudbalu koji se tradicionalno održava svakog 3. avgusta već više od 70 godina i jedna je od lepših atrakcija za stanovnike ovog sela.
  • 04.08.2022
Vaterpolisti Srbije pobedili Australiju u Svetskoj ligi
Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je danas selekciju Australije 14:7 u meču poslednjeg, trećeg kola grupe A na Završnom turniru Svetske lige u Strazburu.
  • 24.07.2022
Odbojkašice Srbije osvojile bronzanu medalju

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju u Ligi nacija, pošto je danas u Ankari u meču za treće mesto pobedila selekciju Turske sa 3:0. Najefikasnija u selekciji Srbije bila je Sara Lozo sa 19 poena, dok je Bianka Buša zabeležila 14, a Ana Bjelica 12.

  • 17.07.2022
Danilovićeva već osvojila titulu
Srpska teniserka Olga Danilović osvojila je titulu u Lozani dan pre finala.
  • 16.07.2022
Uplitanje politike u sport

Olimpijski komitet Kosova (OKK) saopštio je da je stonoteniserima Kosova onemogućeno da čestvuju na Evropskom prvenstvu (EP) u kategoriji do 21. godine, koje se održava u Beogradu.

 

  • 16.07.2022
Na utakmici mapa Crne Gore sa otcepljenim delom i poruka - vi ste sledeći!
Na utakmici Ljapi - Budućnost u Prištini došlo je do provokacije kada je na tribinama razvijena mapa Crne Gore od koje je "otcepljen" jedan deo, uz poruku: Vi ste sledeći.
  • 15.07.2022