Vesti
Sport

Odbojkašica osvojila bronzanu medalju u bacanju kugle

Dvanaestogodišnja Nikolina Šubarić iz Gračanice osvojila je bronzanu medalju na Republičkom školskom prvenstvu u atletici u Sremskoj Mitrovici. Iako godinama trenira odbojku Nikolina je ovu medalju ponela u disciplini - bacanje kugle.
Odbojkašica osvojila bronzanu medalju u bacanju kugle
Nikolina Šubarić (Foto Kim)

Nikolina je učenica 6. razreda Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračnici. Iako godinama trenira odbojku, na Republičkom takmičenju u atletici svoju školu i Gračnicu je predstavljala u bacanju kugle. I osvojila je medalju.

„Nastavnik me je pozvao da učestvujem na takmičenju, ja sam bila iznenađena i trudila sam se da osvojim jedno od prva tri mesta. Osećala sam se super kada sam osvojila treće mesto u bacanju kugle. Takmičilo se osam devojčica i ja sam bila druga, ukupno sam bacila 9,41 metar“, kaže Nikolina za RTV Kim.

Nikolina se za takmičenje pripremala samo pet dana. S obzirom da nije imala adekvatne uslove ni opremu, bacanje kugle je vežbala u školskom dvorištu, a na takmičenje otišla u sopstvenoj trenerci i patikama, objašnjava nastavnik Fizičkog vaspitanja u OŠ „Kralj Milutin“ Dejan Živić.

„Nikolinu smo odabrali zbog njene fizičke konstitucije i zbog toga što se bavi sportom, aktivno trenira odbojku u klubu. Trenirali smo u školskom dvorištu, bacala je kuglu za dečake težine 4 kilograma, iako je na takmičenju bacala kuglu od 2 kilograma za njen uzrast. Pošto mi nismo imali kuglu od 2 kilograma koristili smo veću, što se pokazalo u ovom momentu i dobro jer je ovo zaista vrhunski rezultat. Od rata na ovamo na centralnom Kosovu i teritoriji opštine Gračanice mislim da nijedna škola nije imala nikakav rezultat u smislu osvojene medalje“, kaže Dejan Živić i dodaje da je na takmičenju bilo profesionalnih atletičara koji godinama treniraju.

Nagrada je iznenadila i obradovala Nikolinine roditelje. Njen otac Ivan Šubarić, inače odbojkaški trener, kaže da je veoma ponosan.

„Ovo je mnogo veliki uspeh, tako da naravno da smo ponosni, samim tim što je tamo napravila uspeh. Koliko sam ja čuo posle dužeg vremena ovde niko nije doneo neku medalju sa takmičenja, i to je još jedan plus“, kaže Ivan Šubarić.

A šta posle uspeha? Pitali smo Nikolinu želi li da se profesionalno bavi atletikom.

„Volela bi da se profesionalno bavim atletikom. Kada su mi uručivali nagradu bila sam veoma zadovoljna jer nisam očekivala da ću dostići ovo mesto. Vrlo je važno da se svi ljudi bave sportom, zbog zdravlja pre svega“, kaže ova mlada dama.

U Gračanici trenutno ne postoje adekvatni uslovi za bavljenjem atletikom, ali pomaka ima. Jesenas je na sportskom terenu „Dragan Džajić“ postavljena tartan staza.

„Dobili smo obećanje od gospodina Srđana Popovića, gradonačelnika. Imaćemo narednih dana sastanak sa direktorom za sport Novakom Živićem, daćemo predloge i napraviti dogovor šta treba da uradimo na tom polju, od toga da napravimo određene rekvizite i sprave koje su nam potrebne kako bi deca koja su zainteresovana mogla da se bave ovom disciplinom“, kaže Živić.

„Što se mene tiče ona može da se bavi kojim god sportom želi, mi nemamo ovde atletski klub, ali ja bi joj ostvario želju da se time bavi, ali ovde ne može da napreduje. Odbojka je ta kojom se bavi odavno, što se tiče atletike za to bi morali da idemo dalje“, kaže Nikolinin otac Ivan.

Pored Nikoline na takmičenju u Sremskoj Mitrovici učestvovalo je još devetoro učenika sa centralnog Kosova. Još dvoje iz OŠ „Kralj Milutin“ iz Gračanice i sedmoro iz OŠ „Knez Lazar“ iz Donje Gušterice. Prevoz i smeštaj u Sremskoj Mitrovici je finansirala Opština Gračanica.Ostale vesti

Dragan Džajić novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije
Počasni predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Dragan Džajić izabran je u Staroj Pazovi za novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije.
  • 14.03.2023
Nemanja Vidić povukao kandidaturu za predsednika FSS
Nekadašnji fudbalski reprezentativac Nemanja Vidić saopštio je danas da je povukao kandidaturu za predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS).
  • 13.03.2023
Laplje Selo: U OŠ “Miladin Mitić” održan prvi šahovski turnir

U osnovnoj školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu prvi put je održan šahovski turnir, u kome su učestvovali učenici od petog do osmog razreda. Pored ove škole nadmetanje u šahu, organizovali su  Šahovski klub „Vidovdan“ iz Gračanice i Skupština grada Priština.

  • 13.03.2023
Srebro na Prvenstvu Srbije za Oliveru Kostić

Olivera Кostić iz Lapljeg Sela, članica Кik boks kluba „Šakal“, osvojila je srebro proteklog vikenda na Prvenstvu Srbije u Subotici.

  • 06.03.2023
Kik boks klub ’’028’’ osvojio četiri medalje na Državnom prvenstvu
Kik boks klub „028“ nastavlja da niže nove uspehe. Ovog vikenda izborili su se za ukupno četiri medalje.
  • 05.03.2023
Đoković apsolutni vladar tenisa - 378. nedelja na čelu ATP liste
Novak Đoković je oborio još jedan rekord. Nakon što se prošlog ponedeljka izjednačio sa Štefi Graf po broju nedelja na čelu liste, Novak je jedini u istoriji tenisa koji je uspeo da 378. nedelja provede na vrhu.
  • 27.02.2023