Vesti
Sport

Odbojka će okupiti zemlje Balkana u Prištini, hoće li Srbija učestvovati

Kosovo će predstojećeg leta biti organizator Balkanskog prvenstva u odbojci za muškarce do 20 godina, kao i takmičenja u odbojci na pesku za žene i muškarce do 22 godine. Sportisti iz Srbije su godinama redovni učesnici ovih takmičenja, ali je pitanje hoće li igrati utakmice na Kosovu.
 • 29.01.2022
 • 14:01 h
 • Sport
 • izvor: KosovaPress, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 301
Odbojka će okupiti zemlje Balkana u Prištini, hoće li Srbija učestvovati
Ilustracija (Foto istock)

Sekretar Odbojkaškog saveza Kosova (OSK) Valjon Nikći smatra da je prilika da se organizuju međunarodna odbojkaška takmičenja priznanje za kosovski sport.

"Ove godine je bila veoma jaka konkurencija. Mi smo aplicirali za organizaciju nekih takmičenja, ali bilo je i drugih saveza koji su želeli da ih organizuju. Na neki način, pobedili smo nekoliko drugih federacija", rekao je on.

Osam zemalja je već potvrdilo učešće na predstojećem Balkanskom prvenstvu. Međutim, očekuje se da će konačni broj učesnika šampionata koji će se održati tokom juna, jula ili avgusta biti veći.

"Budući da će tek biti određen datum takmičenja, očekujemo da će se taj broj povećati. Dešava da neke zemlje, u zavisnosti od vremena kada se turnir igra, mogu odustati. Ipak, s obzirom na nivo ovog takmičenja i interesovanje država učesnica, verujem da će se ovaj broj povećati. To bi trebalo da bude organizovano u periodu od sredine juna pa do kraja avgusta", naglasio je Nikći.

Srbija je godinama redovan učesnik ovih takmičenja, ali je neizvesno hoće li nastupiti na Kosovu.

Sekretar OSK je rekao da su, kao organizatori, spremni da Srbiji ponude jednake uslove kao i svim drugim zemljama. Prema njegovim rečima, Kosovo ne želi da pravi probleme.

"Uvek smo imali konstruktivan pristup u odnosu na ove događaje. Ponudili smo svim zemljama, ne samo Srbiji, sve zemlje koje žele da učestvuju na ovim takmičenjima imaju isti tretman. Odnosi naše dve zemlje nisu na nivou kao sa drugim državama, ali smo i Srbiji ponudili da, ako žele, da učestvuju (u takmičenjima) na Kosovu. Spremni smo da im garantujemo bezbednost. Dakle, Kosovo ne pravi probleme u ovom pogledu, ali i mi do sada nismo imali problema od Srbije. Ako smo imali interes da učestvujemo, a oni su bili organizatori ovih događaja, odustajali su od domaćinstava, pa su ti događaji organizovani od strane trećih država", rekao je Nikći.

On je najavio da OKS radi na stvaranju zajedničke odbojkaške lige Kosova i Albanije.

"Ove godine počinjemo sa zajedničkom ligom Kosova i Albanije u vidu svojevrsnog test turnira. Liga će se zvati ’Đerđ Kastrioti Skenderbeg’. Dve ženske i muške ekipe sa Kosova, kao i dve ekipe iz Albanije u ženskoj i muškoj konkurenciji će igrati međusobno po sistemu uzvratnih utakmica, a finale će se igrati u Tirani", rekao je sekretar OSK.

Kosovo će tokom proleća biti domaćin kvalifikacionih turnira za Evropsko prvenstvo.

"Jedan je U19 takmičenje žena koje će se održati tokom aprila meseca, a drugi u starosnoj grupi U22 u muškoj konkurenciji", podsetio je Nikći i dodao da OSK ima zadovoljavajuću podršku Ministarstva sporta i Olimpijskog komiteta Kosova.Ostale vesti

Čast i zadovoljstvo je igrati u ŽFK Behar iz Vitomirice
Ženski fudbalski klub Behar u Vitomirici osnovan je prošle godine i do sada ima dvadesetak učlanjenih devojčica. Motivaciju da započnu ovu neobičnu priču, u uglavnom patrijahalnom društvu, su prema rečima trenera i igrača dobili kroz sportske seminare koje su godinama pohađali.
 • 16.06.2022
Kup u Vrnjačkoj Banji: Šest zlata za KK
Šest zlatnih medalja osvojili su takmičari Karate kluba "Zvečan" na danas održanom internacionalnom karate kupu "Vrnjačka Banja Open 2022".
 • 12.06.2022
Goraždevac: Šahovski turnir posle dve decenije
Proteklog vikenda je u Goraždevcu održan šahovski turnir, prvi posle 20 godina.
 • 06.06.2022
Zlato za FK Rudar na turniru u Novom Pazaru
Fudbaleri mitrovičkog Rudara rođeni 2008. godine, šampioni su turnira koji je održan u Novom Pazaru ovog vikenda.
 • 05.06.2022
’’Memorijalna šetnja’’ u čast Slavku Čebašeku
Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge i asocijacija “Sport za sve” u Kosovskoj Mitrovici organizuju danas “Memorijalnu šetnju u znak sećanja na Alojza Slavka Čebašeka.
 • 29.05.2022
Jokić i Dončić u prvoj petorci NBA lige
Među pet najboljih igrača NBA lige ove sezone su čak tri igrača iz Evrope. U najboljoj petorci lige su Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokunbo, kao i dva Amerikanca, Devin Buker i Džejson Tejtum.
 • 25.05.2022