Vesti
Sport

Odbojka će okupiti zemlje Balkana u Prištini, hoće li Srbija učestvovati

Kosovo će predstojećeg leta biti organizator Balkanskog prvenstva u odbojci za muškarce do 20 godina, kao i takmičenja u odbojci na pesku za žene i muškarce do 22 godine. Sportisti iz Srbije su godinama redovni učesnici ovih takmičenja, ali je pitanje hoće li igrati utakmice na Kosovu.
 • 29.01.2022
 • 14:01 h
 • Sport
 • izvor: KosovaPress, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 412
Odbojka će okupiti zemlje Balkana u Prištini, hoće li Srbija učestvovati
Ilustracija (Foto istock)

Sekretar Odbojkaškog saveza Kosova (OSK) Valjon Nikći smatra da je prilika da se organizuju međunarodna odbojkaška takmičenja priznanje za kosovski sport.

"Ove godine je bila veoma jaka konkurencija. Mi smo aplicirali za organizaciju nekih takmičenja, ali bilo je i drugih saveza koji su želeli da ih organizuju. Na neki način, pobedili smo nekoliko drugih federacija", rekao je on.

Osam zemalja je već potvrdilo učešće na predstojećem Balkanskom prvenstvu. Međutim, očekuje se da će konačni broj učesnika šampionata koji će se održati tokom juna, jula ili avgusta biti veći.

"Budući da će tek biti određen datum takmičenja, očekujemo da će se taj broj povećati. Dešava da neke zemlje, u zavisnosti od vremena kada se turnir igra, mogu odustati. Ipak, s obzirom na nivo ovog takmičenja i interesovanje država učesnica, verujem da će se ovaj broj povećati. To bi trebalo da bude organizovano u periodu od sredine juna pa do kraja avgusta", naglasio je Nikći.

Srbija je godinama redovan učesnik ovih takmičenja, ali je neizvesno hoće li nastupiti na Kosovu.

Sekretar OSK je rekao da su, kao organizatori, spremni da Srbiji ponude jednake uslove kao i svim drugim zemljama. Prema njegovim rečima, Kosovo ne želi da pravi probleme.

"Uvek smo imali konstruktivan pristup u odnosu na ove događaje. Ponudili smo svim zemljama, ne samo Srbiji, sve zemlje koje žele da učestvuju na ovim takmičenjima imaju isti tretman. Odnosi naše dve zemlje nisu na nivou kao sa drugim državama, ali smo i Srbiji ponudili da, ako žele, da učestvuju (u takmičenjima) na Kosovu. Spremni smo da im garantujemo bezbednost. Dakle, Kosovo ne pravi probleme u ovom pogledu, ali i mi do sada nismo imali problema od Srbije. Ako smo imali interes da učestvujemo, a oni su bili organizatori ovih događaja, odustajali su od domaćinstava, pa su ti događaji organizovani od strane trećih država", rekao je Nikći.

On je najavio da OKS radi na stvaranju zajedničke odbojkaške lige Kosova i Albanije.

"Ove godine počinjemo sa zajedničkom ligom Kosova i Albanije u vidu svojevrsnog test turnira. Liga će se zvati ’Đerđ Kastrioti Skenderbeg’. Dve ženske i muške ekipe sa Kosova, kao i dve ekipe iz Albanije u ženskoj i muškoj konkurenciji će igrati međusobno po sistemu uzvratnih utakmica, a finale će se igrati u Tirani", rekao je sekretar OSK.

Kosovo će tokom proleća biti domaćin kvalifikacionih turnira za Evropsko prvenstvo.

"Jedan je U19 takmičenje žena koje će se održati tokom aprila meseca, a drugi u starosnoj grupi U22 u muškoj konkurenciji", podsetio je Nikći i dodao da OSK ima zadovoljavajuću podršku Ministarstva sporta i Olimpijskog komiteta Kosova.Ostale vesti

FIFA zbog zastave pokrenula postupak protiv Srbije
Svetska fudbalska organizacija (FIFA) saopštila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije uz poruku "Nema predaje".
 • 26.11.2022
FSK se žali FIFA zbog zastave sa natpisom ’’Nema predaje’’
Fudbalski savez Kosova je saopštio da je podneo žalbu FIFA-i zbog "agresivnog postupanja" reprezentacije Srbije, koja je postavila zastavu Srbije sa mapom Kosova na njoj u svlačionici srpskog fudbalskog tima u Kataru pre jučerašnje utakmice Srbija - Brazil u okviru Mundijala.
 • 25.11.2022
Gračanica čeka pobedu protiv Brazila
Fudbalska reprezentacija Srbije večeras igra prvu utakmicu na Mundijalu u Kataru protiv selekcije Brazila, a većina stanovnika opštine Gračanica sa kojima je ekipa Kima razgovarala veruje u pobedu.
 • 24.11.2022
Đoković osvojio završni masters šesti put u karijeri

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je završni turnir u Torinu bez poraza i sa samo jednim izgubljenim setom.

 • 20.11.2022
Svečano otvoreno Svetsko prvenstvo u fudbalu

Na stadionu "Al Bajt" u Dohi večeras je otvoreno je 22. Svetsko prvenstvo u fudbalu, a posle prigodnog programa šampionat je zvanično otvorio katarski emir Hamad bin Kalifa Al Tani, koji je poručio da je prelepo što će ljudi raznih nacija i vera u narednih mesec dana ostaviti po strani sve razlike kako bi slavili fudbal.

 • 20.11.2022
Počinje Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru
Svečanom ceremonijom na stadionu Al Bajt počeće po mnogim karakteristikama do sada jedinstvena 22. svetska smotra fudbala. Ceremonija u stilu otvaranja Olimpijskih igara, počinje od 15.40 časova.
 • 20.11.2022