Vesti
Sport

Marija Đorđević zbog uspeha trpi pritiske i poniženja

Marija Đorđević iz Gračanice je najbolja teniserka na Kosovu. Ona se, nažalost, zbog toga nije našla u središtu pažnje kosovske i srpske javnosti, već zbog navodnog poziva da na predstojećem FED kupu predstavlja reprezentaciju Kosova.
Marija Đorđević zbog uspeha trpi pritiske i poniženja
Marija Đorđević, najbolja teniserka na Kosovu (Foto Kim)

Odlučila je da ne nastupa za kosovsku reprezentaciju. Kaže da se za to nisu stekli uslovi.

„Tačno je da mi je predloženo da igram za reprezentaciju Kosova ali ja nikakav zvanični zahtev za to nisam dobila, nikakvo pismo, nikakav ugovor, već mi je samo to pitanje postavljeno i ja sam rekla da ću razmisliti. Juče sam predsedniku federacije rekla da ja ne želim da igram za reprezentaciju Kosova. Mnogi su mediji pisali o izboru „srece ili karijara“, ja sam odabrala srce, a moje srce je ovde uz svoj narod na Kosovu“, kazala je Marija za RTV Kim.

Od kako su albanski mediji plasirali informaciju da bi Marija mogla da zaigra za Kosovo, tako su krenuli i pritisci na nju i čitavu njenu porodicu. Osim uvrede i poniženja koja trpi na ulici i u kafićima, počeli su i politički pritisci i pozivi da ne igra za Kosovo. U kući Đorđevića telefon zvoni non stop, a novinarske ekipe se samo smenjuju. Sa takvim pritiscima i „pažnjom“ javnosti se teško nosi.

„Stižu mi razne poruke na društvnoj mreži Fejsbuk. Doživela sam neprijatnost i u diskoteci kada sam slavila rođendan. Neki momci su mislili da slavim taj poziv za Fed kup i vikali su. Ne mogu da podnesem komentare da sam „prodala veru za večeru“. Ovo je postalo ne sportsko, već političko pitanje“, kaže Marija.

Iako je već dve godine najbolja teniserka na Kosovu, o njenom uspehu se ne zna mnogo. Za sve pehare, medalje i zahvalnice većina žitelja centralnog Kosova, ali i Srbije, nikada nije ni čula. Nakon ovog predloga Teniskog saveza Kosova za Mariju znaju svi. To je ono što najviše smeta njenom ocu Goranu.

„Nažalost politika se umešala u sport, kao i uvek. Iako nije dobila zvaničan poziv mnogi mediji u Srbiji su preneli dezinformaciju. Dete ovih dana trpi velike pritiske jer se nažalost politika umešala u sport. Marija je najbolja teniserka na Kosovu a njoj niko do sada nije izašao u susret“, kaže Goran i ističe da sve finansiraju sami, od opreme do treniranja i učestvovanja na takmičenjima.

Marija je do sada je učestvovala na mnogobrojnim turnirima na Kosovu. Ponudu da zaigra u centralnoj Srbiji dobila je tek nakon medijske pompe o njenom navodnom učestvovanju na FED kupu.

„Prvu ponudu sam dobila juče i to kada su čuli za moju priču i kada mi je ponuđeno da igram za reprezentaciju Kosova. Javio mi se čovek iz Teniskog saveza Srbije, Igor Roni, i pitao me je da krenem da treniram u njegovom klubu. Videćemo šta će dalje biti“, kaže Marija.

Uprkos ovoj neprijatnosti koju je doživela, Marija ne odustaje od tenisa. Namerava da trenira i nastupa na turnirima i dalje.   Ostale vesti

Devojčice i fudbal: U Gračanici se ponovo formira klub
Na stadionu Sportskog centra u Gračnaici fudbal igraju zajedno devojčice i dečaci. U ženskoj ekipi nema dovoljno članica, pa se trenizni odvijaju sa dečacima koji već treniraju. Formiranje kluba i upis mladih fudbalerki je u toku.
  • 08.05.2021
Kosovo izgubilo od Švedske 3:0
Fudbalska reprezentacija Švedske savladala je na gostujućem terenu u Prištini selekciju Kosova sa 3:0.
  • 28.03.2021
Zlatna medalja za kosovsku džudiskinju na prvenstvu u Tbilisiju

Kosovo je obezbedilo zlatnu medalju na takmičenju u džudou koje se održava u Tbilisiju u Gruziji.

  • 26.03.2021
Španija dozvolila isticanje kosovske zastave i intoniranje himne
Vlada Španije dozvoliće isticanje zastave i intoniranje himne kosovskoj fudbalskoj selekciji na meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine protiv španske reprezentacije, prenosi španski list Konfidensijal.
  • 11.03.2021
Novak Đoković je istorijski broj 1
Novak Đoković zvanično je ostvario jedan od dva najveća cilja u karijeri i postao je istorijski broj jedan, teniser s najviše nedelja provedenih na vrhu ATP liste. Sada Đoković počinje 311. sedmicu, dok Rodžer Federer ostaje na 310. Iza njih su Pit Sampras sa 286, Ivan Lendl sa 270 i Džimi Konors sa 268 sedmica.
  • 08.03.2021
’’Video je svlačionice i otišao posle 10 sekundi’’
Belgijski fudbaler Luis Pedro Kavanda nije želeo da potpiše ugovor sa Trepčom, fudbalskim klubom sa Kosova.
  • 23.02.2021