Vesti
Sport

Laplje Selo: U OŠ “Miladin Mitić” održan prvi šahovski turnir

U osnovnoj školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu prvi put je održan šahovski turnir, u kome su učestvovali učenici od petog do osmog razreda. Pored ove škole nadmetanje u šahu, organizovali su  Šahovski klub „Vidovdan“ iz Gračanice i Skupština grada Priština.

Laplje Selo: U OŠ “Miladin Mitić” održan prvi šahovski turnir
Šahovski turnir, prva tri mesta (Foto Kim)

Na turniru su je učestvovalo 26 učenika osnovnih škola „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, „Knez Lazar“ iz Donje Gušterice i „Braća Aksić“ iz Lipljana. 

Titulu najboljeg poneo je učenik šestog razreda OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu Pavle Ćirković. Drugo mesto je osvojio Stefan Ćirković iz OŠ „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici, a na trećoj poziciji se našao Mihailo Mikarić, učenik sedmog razreda OŠ „Miladin Mitić“.

„Sa četiri godine sam naučio kako se figurice pomeraju, a sa šest godina sam stvarno počeo da igram. Prvo me je deda naučio da igram, pa onda njegov sin i onda moj tata. Šah igram svakodnevno. Za ovaj turnir sam se pripremao nedelju dana i to sa drugarima uglavnom“, naveo je Pavle Ćirković, osvajač prvog mesta.

„Baš dugo sam se pripremao za ovaj turnir, bilo je malo teže, ali lepo je učestvovati. Vežbao sam kod kuće“, kazao je Stefan Ćirković koji je osvojio drugo mesto.

Ljubiša Karadžić, direktor osnovne škole „Miladin Mitić“ ocenio je igranje šaha značajno za podsticanje bolje koncentracije, učenje i strpljenje.

„Šah u mnogome poboljšava i koncentraciju i zapažanja, tako da će nadam se ova igra pomoći našim učenicima u budućnosti u učenju. Danas održavamo prvi put šahovski turnir i ja se nadam da će ovaj turnir postati tradicionalan“, rekao je direktor.

Direktor ove škole se nada da će se turnir organizovati i u narednim godinama.

 „Svi mi zajedno činimo i želimo da ovaj turnir bude tradicionalni sa mnogo više učesnika, i da damo na značaju ovoj igri među osnovcima. Naravno ne mogu svi biti prvi, ali ovde je cilj jedno druženje, upoznavanje i razvijanje psihofizičke sposobnosti, a šah kao igra je pravo merilo“, zaključio je on.

Učesnici sa kojima smo razgovarali kažu da su se dugo pripremali za ovaj turnir, vežbali su kod kuće, a u školi su se pripremali sa nastavnikom fizičkog vaspitanja Nikolom Filipovićem.

„Za turnir sam se pripremao oko 10 dana. Vežbao sam kod kuće i u školi, kod kuće sam vežbao sa roditeljima, a u školi sa decom“, rekao je Aleksa Spasić.

Ilija Stojanović iz Šahovskog kluba „Vidovdan“ kazao je da je ovaj turnir podržao i Savez penzionera iz Gračanice i objasnio zašto je šah značajan za mlađe generacije. 

„Ja sam prijatno iznenađen koliko je dece na ovom turniru, nadam se da će u budućnosti biti mnogo više. Mi ćemo gledati da to bude tradicionalni turnir, da se održava svake godine s proleća. Šah ko igra pomažemo mu da se on što bolje razvija u daljem životu“, rekao je Stojanović.

Za šahiste koji su osvojili prva tri mesta pripremljene su novčane nagrade i diplome.Ostale vesti

Donja Gušterica: Prosvetni radnici humanitarnim turnirom podržali lečenje svog suseda
Više od sto prosvetnih radnika sa centralnog Kosova učestvovalo je na humanitarnom turniru u malom fudbalu i odbojci koji je održan u Donjoj Gušterici i sa 175.000 dinara prikupljene pomoći podržalo lečenje Nemanje Miladinovića iz ovog mesta.
  • 23.03.2023
Karate federacija Kosova: Španske vlasti nisu dozvolile da se takmičimo
Iz Karate federacije Kosova saopšteno je da njihovi takmičari neće učestvovati na Evropskom prvenstvu koje se održava u Španiji. Kao razlog odustajanja, naveli su da Vlada u Madridu ne dozvoljava da predstavnici Kosova nastupe uz upotrebu svojih simbola, javlja Koha.
  • 22.03.2023
Dragan Džajić novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije
Počasni predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Dragan Džajić izabran je u Staroj Pazovi za novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije.
  • 14.03.2023
Nemanja Vidić povukao kandidaturu za predsednika FSS
Nekadašnji fudbalski reprezentativac Nemanja Vidić saopštio je danas da je povukao kandidaturu za predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS).
  • 13.03.2023
Srebro na Prvenstvu Srbije za Oliveru Kostić

Olivera Кostić iz Lapljeg Sela, članica Кik boks kluba „Šakal“, osvojila je srebro proteklog vikenda na Prvenstvu Srbije u Subotici.

  • 06.03.2023
Kik boks klub ’’028’’ osvojio četiri medalje na Državnom prvenstvu
Kik boks klub „028“ nastavlja da niže nove uspehe. Ovog vikenda izborili su se za ukupno četiri medalje.
  • 05.03.2023