Vesti
Sport

Kosovski karatisti sutra stižu u Novi Sad?

Kosovski karatisti sutra će doputovati u Novi Sad, ali još nije poznato da li će i nastupiti na šampionatu Evrope, prenosi Koha Ditore.
 • 08.05.2018
 • 15:33 h
 • Sport
 • Tanjug, Večernje novosti
 • komentara:
 • pregleda: 1381
Kosovski karatisti sutra stižu u Novi Sad?
Ilustracija (Foto morguefile.com)

Kako se navodi, ekspedicija od ukupno 30 sportista, članova Saveza i novinara, rano ujutro krenuće na put iz Prištine, posle prelaska administrativne linije imaće posebno obezbeđenje, a odluka o takmičenju biće doneta na licu mesta.

Naime, Srbija kao organizator insistira da kosovski karatisti mogu da nastupe samo pod obeležjima Evropske federacije, dok će delegacija kosovskog saveza tražiti da nastupa pod svojom zastavom ili da svi učesnici nastupe bez zastave.

Kako ocenjuju mediji u Prištini nastup kosovskih karatista u Novom Sadu, bez obzira u kojoj formi, biće istorijski jer dosad niko od sportista iz kosovskih selekcija nije nastupio na velikom takmičenju u Srbiji.

Karate federacija Srbije je potvrdila da "tzv. Kosovo neće učestvovati na EP u Novom Sadu".

Organizacioni odbor 53. Prvenstva Evrope u karateu za seniore, koji će biti održan u "Spens-u" od 9. do 14. maja se oglasio saopštenjem.

"Povodom aktuelnih spekulacija u vezi sa pojedinostima organizacije predstojećeg Evropskog prvenstva u Novom Sadu, Karate federacija Srbije smatra potrebnim da obavesti domaću i svetsku javnost da učešće tzv. "Kosova" na turniru nije nijednog trenutka bilo predmet razmatranja: "Kosovo" neće učestvovati na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu", ističe se u uvodu saopštenja i naglašava da Karate federacija Srbije.

Novi Sad i Srbija žele uspešno da ugoste najveći broj sportista ikada prijavljen za Evropsko prvenstvo u karateu i podiče se najuspešnijim takvim takmičenjem u istoriji.

"To nas obavezuje na primenu najviših važećih sportskih i organizacionih standarda, uključujući i garanciju bezbednosti i udobnosti svim našim gostima. U tom smislu, karatisti iz naše južne pokrajine su dobrodošli da se sportski nadmeću. Ali, naglašavamo da niko nije i neće biti dobrodošao da praznik karatea u "Spens-u" koristi za pokušaj političke promocije separatizma i kršenja međunarodnog prava.

"Kosovo", dakle, ne može da učestvuje, niti će učestvovati, jer bi bilo kakva dilema o tome značila da biramo između Ustava, zakona, pa i važećih standarda za tretiranje takvih situacija u sličnim slučajevima na velikim sportskim manifestacijama na jednoj, i nečije agresivne potrebe da promoviše nešto što nije na drugoj strani.

Uvereni smo da će karatisti sa Kosova i Metohije ostati upravo to - sportisti, i da će želeti da se bore za medalje pod svojim imenima, a ne pod lažnim obeležjima lažne države, pošto to, jednostavno, neće biti u prilici da čine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu".

Učešće "Kosova" na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, stoga, spada u domen naučne fantastike.

U čvrstoj veri da će Spens biti mesto uživanja, Karate federacija Srbije poziva ljubitelje sporta iz zemlje i inostranstva da se u što većem broju okupe i podrže najveće evropsko nadmetanje u karateu u ovoj godini, čiji ishod ujedno određuje učesnike Evropskih olimpijskih igara u Minsku sledeće godine" ističe se u saopštenju koje je potpisao Slavoljub Piper, predsednik Karate federacije Srbije.

 Ostale vesti

Šta je istina o kandidatima za mesto fudbalskog selektora Kosova
Klupa trenera reprezentacije Kosova ostala je upražnjena od srede kada je Fudbalski savez Kosova odlučio da smeni švajcarskog trenera Bernarda Šalanda zbog loših rezultata. Mediji na Kosovu i u regionu spekulišu mnogim imenima, od kojih su neka vrlo zvučna.
 • 15.10.2021
Zurabi Datunašvili prvak sveta u rvanju

Reprezentativac Srbije u rvanju Zurabi Datunašvili novi je svetski prvak u rvanju grčko-rimsko stilom u kategoriji do 87 kilograma.

 • 10.10.2021
Kosovska reprezentacija na Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu
Bokseri sa Kosova učestvovaće na Svetskom prvenstvu koje se održava u "Štark areni" u Beogradu, od 24. oktobra do 4. novembra, javlja Kljan Kosova.
 • 10.10.2021
Mitrovički karatisti osvojili dve bronzane medalje na takmičenju u Beogradu
Omladinski karate klub "Kosovska Mitrovica", okitio se sa dve bronzane medalje na takmičenju "Trofej Srbije - beogradski pobednik".
 • 10.10.2021
Gračanica: Sport spaja ljude
Na terenima sportskog kompleksa "Dragan Džajić" u toku je prvi međunarodni teniski turnir u okviru drugog multietničkog teniskog kampa koji je krajem jula počeo u Gračanici.
 • 02.10.2021
Otvoren kosovski Nacionalni džudo centar
U Peći je otvoren kosovski Nacionalni džudo centar posvećen džudo klubu "Ipon" koji je iznedrio najuspešnije kosovske džudiste poput Majljinde Keljmendi, Nore Đakove, Ljaure Kuke, Distrije Krasnići i drugih.
 • 28.09.2021