Vesti
Sport

Kosovske nindže

Sportsko društvo “Orion” već tri godine se na centralnom Kosovu bavi podučavanjem nindžicua, borilačke veštine koja se zasniva na preventivnom prepoznavanju i izbegavanju opasnosti.
Kosovske nindže
Detalj sa treninga (Foto KIM)

Osnivač sportskog društva “Orion” Milorad Veljković kaže da je nindžicu stara japanska veština samoodbrane, ali postoje i tehnike napada koje se uče. Prema njegovim rečima, pravilnim i promišljenim treningom pruža se neograničena mogućnost razvoja tela, psihe i ličnosti.

“Nikakve posebne predispozicije nisu potrebne. Mogu da vežbaju deca, stariji i žene jer ne zahteva fizičku snagu, već se bazira na tehnici. Koristi se dosta rikvizita i hladnog oružja ali samo u samoodbrani. Najvažnije je da se trudimo da propagiramo zdrav način života”, kazao je Veljković KIM radiju.

Sprotsko društvo “Orion” nema svoj prostor za vežbanje, pa treninge obavlja u sportskoj sali Elektro-tehničke škole u Sušici. Društo ima isturena odeljenja u Batusu, Donjoj Gušterici i Ugljaru.

“Najveći problem su nam prostorije i strunjače i očekujemo da se javi neki sponzor u tom smislu. Ostale stvari nisu problem jer vežbamo u svim uslovima“, kaže trener Slobodan Stanisavljević.

U okviru društva funckionišu dve nindžicu škole, sa oko pedesetak polaznika različitog uzrasta. Članarina je, prema rečima trenera, simbolična i za decu iznosi 800 dinara, a odrasle 10 evra.

Uslova za upis u školu nindžicua nema, svako se može prijaviti i početi sa treninzima, ali opšte pravilo je da je čovek vodi zdrav život, kao i da je psihički stabilan, kako se ovakve tehnike ne bi zloupotrebljavale na ulici.Ostale vesti

Đoković i zvanično ponovo broj jedan svetskog tenisa

Srpski teniser Novak Đoković od danas je ponovo na prvom mestu ATP liste, na koje se vratio posle 10. trijumfa na Australijan Openu.

  • 30.01.2023
Đokoviću istorijski pehar i povratak na prvo mesto ATP liste!
Novak Đoković je šampion Australijan Opena! Novak Đoković je ispisao nove stranice istorije! Novak Đoković je od ponedeljka ponovo svetski broj jedan!
  • 29.01.2023
Novak Đoković osvojio turnir u Australiji
Srpski teniser Novak Đoković sezonu je počeo osvajanjem titule u Adelejdu. U najdramatičnijem finalu koje je ikada odigrano na ovom turniru Đoković je morao da napravi preokret, odigra tri seta i na terenu provede tri sata i 11 minuta. Na kraju je slavio rezultatom 6:7, 7:6, 6:4.
  • 08.01.2023
FK Crvena zvezda šalje novčanu pomoć za ugrožene na Kosovu
Fudbalski klub “Crvena zvezda” uplatiće 20.000 evra za pomoć socijalno ugroženim porodicama sa KiM, saopšteno je iz ovog kluba.
  • 07.01.2023
Nedović srce za Stefana i Miloša
Pred meč sa Valensijom bek košarkaša Crvene zvezde Nemanja Nedović ispisao je imena Stefana i Miloša Stojanovića, dečaka i mladića iz Gotovuše koji su danas ranjeni.
  • 06.01.2023
Kosovska džudistkinja Distrija Krasnići osvojila zlato u Izraelu

Džudistkinja sa Kosova Dsitria Krasniki osvojila je danas zlatnu medalju na džudo masters turniru „Jerusalim 2022“.

  • 21.12.2022