Vesti
Sport

Kosovo u Zrenjaninu bez obeležja i himne

Tekvondoisti Kosova prijavili su se za učešće na Balkanskom prvenstvu u Zranjeninu, ali neće moći da koriste svoja obeležja i himnu, potvrđeno je za B92.
Kosovo u Zrenjaninu bez obeležja i himne
Ilustracija (Foto jtyaf.org)

Među 447 učenika devetoro će predstavljati južnu srpsku pokrajinu, koja je 2008. proglasila nezavisnost, ali koja još uvek nije članica Ujedinjenih nacija.

Međutim, tekvondo savez Kosova je poput mnogih drugih sportskih saveza iz južne srpske pokrajine zvanično priznato, pa kosovski borci imaju pravo da učestvuju za zvaničnim međunarodnim turnirima.

"Naš Savez mora da postupa po instrukcijama države, a organizator da obezbedi takmičenje na najvišem nivou. Obeležja Kosova neće biti, himna se neće svirati. Mi smo zatečeni ovom situacijom i vidim da Savez traži izlaz iz nje. Pametnije bi bilo da se nisu prijavili za takmičenje u Srbiji jer Balkansko prvenstvo nije mnogo značajno, pa su mogli da ga preskoče", rekao je za B92 Dragan Jović, trener olimpijske šampionke Milice Mandić i član Tehničke komisije Tekvondo asoscijacije Srbije (TAS).

Veliku prašinu je podiglo prisustvo zastave samozvane države Kosovo na zvaničnom sajtu takmičenja.

"Na mnogo skupština Svetske tekvondo federacije (WTF) smo sprečavali nastup Kosova i razgovarali o toj temi do kad nisu zvanično postali član. Nakon ulaska u svetsku, primljeni su i u Evropsku tekvondo uniju, a zatim i Balkansku. Mi to nismo mogli da sprečimo. Prijava na kojoj se pojavila zastava je onlajn prijava sa zastavama zemalja sveta. Čovek koji je zadužen za tu prijevu je programer i tehničko lice, bilo je propusta u informisanju u vezi s tim, čim je dobio mejl od Saveza zastava je uklonjena", dodao je Jović.

Balkansko prvenstvo u tekvondou na programu je 5. i 6. decembra u Zrenjaninu.Ostale vesti

’’Video je svlačionice i otišao posle 10 sekundi’’
Belgijski fudbaler Luis Pedro Kavanda nije želeo da potpiše ugovor sa Trepčom, fudbalskim klubom sa Kosova.
  • 23.02.2021
Novak dominantno do nove titule u Australiji
Najbolji teniser Srbije i sveta Novak Đoković deveti put u karijeri osvojio je titulu na Australijan openu, pošto je za manje od dva sata pobedio Rusa Danila Medvedeva sa 3:0 (7:5, 6:2 i 6:2).
  • 21.02.2021
Đoković u finale Australijan opena
Najlakši posao od početka Australijan opena Novak Đoković je imao u polufinalu u kome je u tri seta (6:4, 6:3, 6:2) savladao Aslana Karaceva, čoveka koji je igrao kvalifikacije i prvi put u karijeri se našao u glavnom žrebu nekog Gren Slema.
  • 18.02.2021
Zlatna medalja na Mastersu u Dohi za džudistkinju sa Kosova
Distria Krasnići trijumfovala je u finalu osvojivši zlatnu medalju u okviru Doha "Vorld Džudo Masters 2021".
  • 12.01.2021
KBK
Članovi kik-boks kluba "Kosovska Mitrovica" okitili su se sa 11 medalja na petom "Balkans Best Fighters" turniru održanom u Jagodini.
  • 13.12.2020
Španija ne želi da igra sa Kosovom na mundijalu
Ministarka spoljnih poslova Španije Aranča Gonsales Laja izjavila je da će vlada pregovarati sa Fifom, "prema pravilima fudbala", o uslovima odigravanja fudbalskog meča između Španije i Kosova.
  • 09.12.2020