Vesti
Sport

Kosovo u Zrenjaninu bez obeležja i himne

Tekvondoisti Kosova prijavili su se za učešće na Balkanskom prvenstvu u Zranjeninu, ali neće moći da koriste svoja obeležja i himnu, potvrđeno je za B92.
Kosovo u Zrenjaninu bez obeležja i himne
Ilustracija (Foto jtyaf.org)

Među 447 učenika devetoro će predstavljati južnu srpsku pokrajinu, koja je 2008. proglasila nezavisnost, ali koja još uvek nije članica Ujedinjenih nacija.

Međutim, tekvondo savez Kosova je poput mnogih drugih sportskih saveza iz južne srpske pokrajine zvanično priznato, pa kosovski borci imaju pravo da učestvuju za zvaničnim međunarodnim turnirima.

"Naš Savez mora da postupa po instrukcijama države, a organizator da obezbedi takmičenje na najvišem nivou. Obeležja Kosova neće biti, himna se neće svirati. Mi smo zatečeni ovom situacijom i vidim da Savez traži izlaz iz nje. Pametnije bi bilo da se nisu prijavili za takmičenje u Srbiji jer Balkansko prvenstvo nije mnogo značajno, pa su mogli da ga preskoče", rekao je za B92 Dragan Jović, trener olimpijske šampionke Milice Mandić i član Tehničke komisije Tekvondo asoscijacije Srbije (TAS).

Veliku prašinu je podiglo prisustvo zastave samozvane države Kosovo na zvaničnom sajtu takmičenja.

"Na mnogo skupština Svetske tekvondo federacije (WTF) smo sprečavali nastup Kosova i razgovarali o toj temi do kad nisu zvanično postali član. Nakon ulaska u svetsku, primljeni su i u Evropsku tekvondo uniju, a zatim i Balkansku. Mi to nismo mogli da sprečimo. Prijava na kojoj se pojavila zastava je onlajn prijava sa zastavama zemalja sveta. Čovek koji je zadužen za tu prijevu je programer i tehničko lice, bilo je propusta u informisanju u vezi s tim, čim je dobio mejl od Saveza zastava je uklonjena", dodao je Jović.

Balkansko prvenstvo u tekvondou na programu je 5. i 6. decembra u Zrenjaninu.Ostale vesti

Šta je istina o kandidatima za mesto fudbalskog selektora Kosova
Klupa trenera reprezentacije Kosova ostala je upražnjena od srede kada je Fudbalski savez Kosova odlučio da smeni švajcarskog trenera Bernarda Šalanda zbog loših rezultata. Mediji na Kosovu i u regionu spekulišu mnogim imenima, od kojih su neka vrlo zvučna.
  • 15.10.2021
Zurabi Datunašvili prvak sveta u rvanju

Reprezentativac Srbije u rvanju Zurabi Datunašvili novi je svetski prvak u rvanju grčko-rimsko stilom u kategoriji do 87 kilograma.

  • 10.10.2021
Kosovska reprezentacija na Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu
Bokseri sa Kosova učestvovaće na Svetskom prvenstvu koje se održava u "Štark areni" u Beogradu, od 24. oktobra do 4. novembra, javlja Kljan Kosova.
  • 10.10.2021
Mitrovički karatisti osvojili dve bronzane medalje na takmičenju u Beogradu
Omladinski karate klub "Kosovska Mitrovica", okitio se sa dve bronzane medalje na takmičenju "Trofej Srbije - beogradski pobednik".
  • 10.10.2021
Gračanica: Sport spaja ljude
Na terenima sportskog kompleksa "Dragan Džajić" u toku je prvi međunarodni teniski turnir u okviru drugog multietničkog teniskog kampa koji je krajem jula počeo u Gračanici.
  • 02.10.2021
Otvoren kosovski Nacionalni džudo centar
U Peći je otvoren kosovski Nacionalni džudo centar posvećen džudo klubu "Ipon" koji je iznedrio najuspešnije kosovske džudiste poput Majljinde Keljmendi, Nore Đakove, Ljaure Kuke, Distrije Krasnići i drugih.
  • 28.09.2021