Vesti
Sport

Kosovo postalo članica UEFA

Kosovo je primljeno u UEFA prostom većinom od tačno 28 glasova i postala je 55. članica evropske kuće fudbala iako pre toga nije promenjen statut organizacije.
Kosovo postalo članica UEFA
UEFA (Foto Welt)

Kako je saopšteno, na tajnom glasanju 28 saveza je glasalo za prijem Kosova, 24 protiv, a dva su bile suzdržana.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti prvo želelo da izmeni član u statutu koji predviđa da članice mogu biti samo zemlje čiju nezavisnost priznaju UN i da ubace formulaciju "većina međunarodne zajednice u Evropi".

Taj predlog nije prošao za tri glasa, jer je bila neophodna dvotrećinska većina. Ipak, time očigledno nije bio zatvoren put za prijem kosovskog fudbalskog saveza.

"Članstvo u UEFA otvoreno je za nacionalne fudbalske saveze locirane na evropskom kontinentu u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu i koji su odgovorni za organizaciju i sprvoođenje fudbalskih pitanja na teritoriji zemlje", navodi se u važećem Statutu UEFA.

Tokom rasprave o Kosovu, sa bine Kongresa čuo se i stav prvog pravnika UEFA Alisdera Bela, koji je rekao da "Ujedinjene nacije ne priznaju države, pa samim tim ovo nije pravno pitanje".

Nakon ovog presedana, Kosovo će u narednih desetak dana najverovatni postati i članica FIFA, što znači da bi od septembra moglo da igra kvalifikacije za Svetsko prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Pre glasanja, vršilac dužnosti predsednika Evropske fudbalske unije Španac Anhel Viljar rekao je da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osetljivo i najavio mogućnost "političkih posledica".

Zahtev Kosova za prijem je obrazlagao Fadilj Vokri, koji je rekao da se on suštinski svodi na to "da li će neko deci omogućiti ili zabraniti da igraju fudbal".

Švajcarska delegacija je tražila tajno glasanje, a navela je i da bi trebalo biti obazriv po ovom pitanju "iz čisto sportskih razloga".

"Nije poznato šta će biti sa igračima koji već igraju u nekim reprezentacijama, niti gde bi i kako klubovi igrali kod kuće i na strani. Nije poznato ni u kojim takmičenjima bi se takmičili. To nije fer ni prema ostalim članicama, ali ni prema igračima, ni prema Kosovu", rekao je švajcarski predstavnik.

Sa bine je na zahtev za prijem Kosova odgovarao i  predsednik FSS Tomislav Karadžić. Na početku govora Karadžić je pozdravio Mišela Platinija uz želje da "što pre izađe iz problema, kako ne bismo došli u situaciju da imamo više saveza nego zemalja".

"Nadao sam se da nikada neću morati da govorim o ovoj temi, jer sam verovao da ćemo biti uspešni u tome da sačuvamo fudbal od politike", rekao je Karadžić.

Pozivajući se na 5. član statuta UEFA u kome se navodi da članice mogu biti samo zemlje koje su priznate kao samostalne države u UN, Karadžić je insistira na tome da je u pitanju "politički predlog" i rekao da "fudbal ne sme da pređe liniju i prekraja granice bilo koje države".

"Primanje saveza samoproglašene države u UEFA bi pred očima celog sveta omogućilo najgrublje mešanje politike u sport. Zato moramo da kažemo ne", rekao je Karadžić.

Prvi čovek FSS je podsetio da Kosovo nije članica UN i da je odbijen njen prijem u UNESKO, ali je naveo i da u postupku prijema u UEFA postoji čitav niz ozbiljnih nedostataka.

Kako je rekao, učesnici kongresa nisu dobili ni dokumentaciju vezanu za prijem, a nije bilo ni stava pravne komisije UEFA.

Karadžić je kao argument naveo i sankcije UN iz 1992. godine, kada tadašnja Jugoslavija nije igrala Evropsko prvenstvo u Švedskoj.

"U skladu sa rezolucijom 1244 UN, Kosovo je deo republike Srbije pod upravom UN. Ako Jugoslavija nije 1992. godine igrala EP zbog odluke UN, zašto bi se sada gluvo i slepo prelazilo preko jedne rezolucije UN", naveo je Karadžić.

Karadžić je rekao da bi prijem Kosova u UEFA dovelo do podele članstva i otvorilo "pandorinu kutiju širom Evrope".

"Pitanje je gde bi ovi klubovi igrali, kako će države koje nisu priznale Kosovo dočekivati klubove, kakav će protokol primenjivati, a pitanje je i bezbednosti i sigurnosti na stadionima na Kosovu, koji nisu prošli uobičajenu proceduru za licenciranje", naveo je Karadžić.Ostale vesti

Bokseri srpskog i kosovskog saveza u finalu u Zagrebu
U organizaciji bokserskog saveza Hrvatske u Zagrebu se održava prvenstvo Balkana u boksu na kome učestvuju takmičari iz 16 bokserskih saveza.
  • 09.05.2021
Devojčice i fudbal: U Gračanici se ponovo formira klub
Na stadionu Sportskog centra u Gračnaici fudbal igraju zajedno devojčice i dečaci. U ženskoj ekipi nema dovoljno članica, pa se trenizni odvijaju sa dečacima koji već treniraju. Formiranje kluba i upis mladih fudbalerki je u toku.
  • 08.05.2021
Kosovo izgubilo od Švedske 3:0
Fudbalska reprezentacija Švedske savladala je na gostujućem terenu u Prištini selekciju Kosova sa 3:0.
  • 28.03.2021
Zlatna medalja za kosovsku džudiskinju na prvenstvu u Tbilisiju

Kosovo je obezbedilo zlatnu medalju na takmičenju u džudou koje se održava u Tbilisiju u Gruziji.

  • 26.03.2021
Španija dozvolila isticanje kosovske zastave i intoniranje himne
Vlada Španije dozvoliće isticanje zastave i intoniranje himne kosovskoj fudbalskoj selekciji na meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine protiv španske reprezentacije, prenosi španski list Konfidensijal.
  • 11.03.2021
Novak Đoković je istorijski broj 1
Novak Đoković zvanično je ostvario jedan od dva najveća cilja u karijeri i postao je istorijski broj jedan, teniser s najviše nedelja provedenih na vrhu ATP liste. Sada Đoković počinje 311. sedmicu, dok Rodžer Federer ostaje na 310. Iza njih su Pit Sampras sa 286, Ivan Lendl sa 270 i Džimi Konors sa 268 sedmica.
  • 08.03.2021