Vesti
Sport

Karate klub u Zubinom Potoku ponovo aktivan

Karate klub u Zubinom Potoku, koji je nekoliko godina bio u mirovanju, ponovo je aktivan.
Karate klub u Zubinom Potoku ponovo aktivan
Ilustracija (Foto Schmidt)

Odlukom Sportskog saveza Kosova i Metohije, da karate klub Zubin Potok, funkcioniše u sklopu omladinskog karate kluba „Kosovska Mitrovica“, realizuje se ideja - obnova karate kluba u Zubinom Potoku.

Za ponovno uspostavljenje kluba, delom je zaslužan Nemanja Božović, profesor fizičke kulture i trener u omladinskom karate klubu u Kosovskoj Mitrovici.

Zubin Potok ima dobru infrastukturu sporta i mnogo dece. Zbog toga je, kaže, pre par meseci sa predsednikom Karate saveza Kosova i Metohije, svojim trenerom, Zoranom Mojsilovićem, došao na ideju da obnove karate klub u Zubinom Potoku.

„Krenuli smo polako sa prvim treninzima i za sada dobro ide. Treninzi se održavaju u OŠ ’Jovan Cvijić’ radnim danima - utorak, sreda i petak, od 16 časova. Dakle, to je sat vremena aktivnog sportskog dešavanja“, kaže Božović.

Karate je, prema rečima Nemanje Božovića, sport u kojem moraju da se prođu određene faze i vremenski period do takmičarskog dela. Osnovni treninzi, napredovanje po kategorijama, pa tek onda takmičenja.

„Karate je takav sport da prosto mora da prođe određeni deo godina. Neko naravno, ko je talentovan i kome je priroda u biomotorici naklonjena, brže napreduje. U karateu je to baš rigorozno, ima taj neki tranzitni period od 2-3 godine, gde karatisti kroz karate školu savladavaju određene metodičke zadatke i naravno rade na tehnici, i posle par godina dolazi do usavršavanja osnovne tehnike, kada mogu da počnu sa takmičenjem. Tako da je, za sada, od sportske oprema potrebna trenerka, patike, a kimono dolazi malo kasnije“, objašnjava Božović.

Upis novih članova vrši se tokom cele godine. Međutim, po nekom tradicionalnom modelu, novi članovi se uglavnom upisuju početkom septembra, kada zapravo deca kreću u školu. Mesečna članarina za polaznike je 10 evra.

Preporuka trenera Božovića je da deca karateom počnu da se bave sa šest ili sedam godina, mada, kaže, mogu i malo kasnije. Ovo govori iz ličnog iskustva.

Treniranjem karatea, deca stiču smirenje duha, istrajnost, i na pravilan način razvijaju motoričke sposobnosti.

„Karate je sport koji razvija sve motoričke sposobnosti. Dakle, sve se razvija (...) i motorika kretanja i motorika frekvencije pokreta, ravnoteža, ekspolozivnost, gipkost (...) Deca koja se bave karate sportom, su posebna sama po sebi, jer dosta ljudi danas na sport gleda kroz loptu, a deca koja odrastu sa karateom su nekako drugačija, istrajna su. Karate je jedan kompletan sport“, smatra Božović.

Poziva decu da se bave bilo kojim sportom, a roditeljima poručuje da ih ohrabre da sami odaberu sport kojim žele da se bave. Ukoliko se deca dvoume i traže, na roditeljima je kaže, da im pomognu i izboru.Ostale vesti

Goraždevac: Počeo tradicionalni turnir u malom fudbalu
U Goraždevcu je juče počeo turnir u malom fudbalu koji se tradicionalno održava svakog 3. avgusta već više od 70 godina i jedna je od lepših atrakcija za stanovnike ovog sela.
  • 04.08.2022
Vaterpolisti Srbije pobedili Australiju u Svetskoj ligi
Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je danas selekciju Australije 14:7 u meču poslednjeg, trećeg kola grupe A na Završnom turniru Svetske lige u Strazburu.
  • 24.07.2022
Odbojkašice Srbije osvojile bronzanu medalju

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju u Ligi nacija, pošto je danas u Ankari u meču za treće mesto pobedila selekciju Turske sa 3:0. Najefikasnija u selekciji Srbije bila je Sara Lozo sa 19 poena, dok je Bianka Buša zabeležila 14, a Ana Bjelica 12.

  • 17.07.2022
Danilovićeva već osvojila titulu
Srpska teniserka Olga Danilović osvojila je titulu u Lozani dan pre finala.
  • 16.07.2022
Uplitanje politike u sport

Olimpijski komitet Kosova (OKK) saopštio je da je stonoteniserima Kosova onemogućeno da čestvuju na Evropskom prvenstvu (EP) u kategoriji do 21. godine, koje se održava u Beogradu.

 

  • 16.07.2022
Na utakmici mapa Crne Gore sa otcepljenim delom i poruka - vi ste sledeći!
Na utakmici Ljapi - Budućnost u Prištini došlo je do provokacije kada je na tribinama razvijena mapa Crne Gore od koje je "otcepljen" jedan deo, uz poruku: Vi ste sledeći.
  • 15.07.2022