Vesti
Sport

Karate klub u Zubinom Potoku ponovo aktivan

Karate klub u Zubinom Potoku, koji je nekoliko godina bio u mirovanju, ponovo je aktivan.
Karate klub u Zubinom Potoku ponovo aktivan
Ilustracija (Foto Schmidt)

Odlukom Sportskog saveza Kosova i Metohije, da karate klub Zubin Potok, funkcioniše u sklopu omladinskog karate kluba „Kosovska Mitrovica“, realizuje se ideja - obnova karate kluba u Zubinom Potoku.

Za ponovno uspostavljenje kluba, delom je zaslužan Nemanja Božović, profesor fizičke kulture i trener u omladinskom karate klubu u Kosovskoj Mitrovici.

Zubin Potok ima dobru infrastukturu sporta i mnogo dece. Zbog toga je, kaže, pre par meseci sa predsednikom Karate saveza Kosova i Metohije, svojim trenerom, Zoranom Mojsilovićem, došao na ideju da obnove karate klub u Zubinom Potoku.

„Krenuli smo polako sa prvim treninzima i za sada dobro ide. Treninzi se održavaju u OŠ ’Jovan Cvijić’ radnim danima - utorak, sreda i petak, od 16 časova. Dakle, to je sat vremena aktivnog sportskog dešavanja“, kaže Božović.

Karate je, prema rečima Nemanje Božovića, sport u kojem moraju da se prođu određene faze i vremenski period do takmičarskog dela. Osnovni treninzi, napredovanje po kategorijama, pa tek onda takmičenja.

„Karate je takav sport da prosto mora da prođe određeni deo godina. Neko naravno, ko je talentovan i kome je priroda u biomotorici naklonjena, brže napreduje. U karateu je to baš rigorozno, ima taj neki tranzitni period od 2-3 godine, gde karatisti kroz karate školu savladavaju određene metodičke zadatke i naravno rade na tehnici, i posle par godina dolazi do usavršavanja osnovne tehnike, kada mogu da počnu sa takmičenjem. Tako da je, za sada, od sportske oprema potrebna trenerka, patike, a kimono dolazi malo kasnije“, objašnjava Božović.

Upis novih članova vrši se tokom cele godine. Međutim, po nekom tradicionalnom modelu, novi članovi se uglavnom upisuju početkom septembra, kada zapravo deca kreću u školu. Mesečna članarina za polaznike je 10 evra.

Preporuka trenera Božovića je da deca karateom počnu da se bave sa šest ili sedam godina, mada, kaže, mogu i malo kasnije. Ovo govori iz ličnog iskustva.

Treniranjem karatea, deca stiču smirenje duha, istrajnost, i na pravilan način razvijaju motoričke sposobnosti.

„Karate je sport koji razvija sve motoričke sposobnosti. Dakle, sve se razvija (...) i motorika kretanja i motorika frekvencije pokreta, ravnoteža, ekspolozivnost, gipkost (...) Deca koja se bave karate sportom, su posebna sama po sebi, jer dosta ljudi danas na sport gleda kroz loptu, a deca koja odrastu sa karateom su nekako drugačija, istrajna su. Karate je jedan kompletan sport“, smatra Božović.

Poziva decu da se bave bilo kojim sportom, a roditeljima poručuje da ih ohrabre da sami odaberu sport kojim žele da se bave. Ukoliko se deca dvoume i traže, na roditeljima je kaže, da im pomognu i izboru.Ostale vesti

Nada Petronić i Ognjen Mihajlović prvaci Balkana u kik boksu
Borci Kik boks kluba “Kosovska Mitrovica” osvojili su 14 medalja na šestom Balkanskom kupu koji je proteklog vikenda održan u Nišu.
  • 06.12.2021
U toku prijava za Novogodišnji turnir u malom fudbalu
U Kosovskoj Mitrovici će počev od 10. decembra biti održan Novogodišnji turnir srpskih opština u malom fudbalu.
  • 03.12.2021
Dečji funkcionalni fitnes “028” - uz igre i vežbe do pravilnog razvoja mališana
Petina stanovništva Srbije je gojazna, odnosno ima prekomernu telesnu masu. Sve je veći broj gojazne dece. Gojaznost u dečjem uzrastu dostigla je epidemijske razmere u 21. veku, bez obzira na to da li se radi o razvijenim zemljama ili onima koje su u tranziciji.
  • 28.11.2021
Kik-bokser Stefan Pavlović osvojio srebro na Evropskom prvenstvu
Članovi mitrovičkog kik-boks kluba "028", Pavle Milosavljević i Stefan Pavlović, bili su deo reprezentacije Srbije koja se od 5. do 14. novembra takmičila na Evropskom prvenstvu za starije kadete i juniore, koje je održano u Budvi (Crna Gora).
  • 15.11.2021
Srbija se plasirala na Svetsko prvenstvo!
Fudbaleri Srbije plasirali su se na Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru! Orlovi su u odlučujućem meču kvalifikacija pobedili Portugal na gostovanju posle preokreta 2:1 i osvojili prvu poziciju u grupi A. Čovek odluke u Lisabonu bio je Aleksandar Mitrović, koji je postigao gol u 90. minutu!
  • 14.11.2021
Mitrovčanke osvojile dva zlata za Srbiju
Nada Petronić iz Kosovske Mitrovice je na WAKO Evropskom prvenstvu u kik boksu za starije kadete, mlađe juniore i starije juniore u Budvi osvojila zlatnu medalju u disciplini LK. Na istom takmičenju je u disciplini K1 trijumfovala Magdalena Vuković.
  • 13.11.2021