Vesti
Sport

Karate federacija Kosova: Španske vlasti nisu dozvolile da se takmičimo

Iz Karate federacije Kosova saopšteno je da njihovi takmičari neće učestvovati na Evropskom prvenstvu koje se održava u Španiji. Kao razlog odustajanja, naveli su da Vlada u Madridu ne dozvoljava da predstavnici Kosova nastupe uz upotrebu svojih simbola, javlja Koha.
 • 22.03.2023
 • 12:15 h
 • Sport
 • izvor: Koha, Radio Kontakt plus
 • komentara:
 • pregleda: 278
Karate federacija Kosova: Španske vlasti nisu dozvolile da se takmičimo
Ilustracija (Foto Profimedia)

Karate savez Španije (KFK) uputio je zvanični poziv za učešće u takmičenju svojim kolegama na Kosovu.

Međutim, u Karate federaciji Kosova su kazali da su nadležni organi Španije odbili da izdaju vize sportistima sa Kosova.

„Naši karatisti su putovali sa vizama izdatih od strane drugih zemalja. Takođe, imali su i pasoše drugih država. Ali nevolja je bilo i po dolasku u Španiju. Obavešteni smo da španske državne institucije ne dozvoljavaju organizatoru takmičenja da se u sportskih halama i ostalim pratećim objektima nalazi naša zastava i natpis Kosovo, kao i da nema interpretiranja naše himne“, navedeno je u saopštenju.

Čelnici KFK kontaktirali su zvaničnike Evropske karate federacije, ali su oni izrazili žaljenje zbog toga što nisu u mogućnosti da promene situaciju.

„Ogorčeni smo, ali i motivisani da učinimo sve za budućnost naših karatista, jer oni imaju potencijal da se popnu na evropski i svetski tron“, poručili su iz KFK.

Karatistima sa Kosova nije bio dozvoljen nastup ni na Evropskom prvenstvu za mlade koje je održano Kipru.

I u toj zemlji bilo je zabranjeno isticanje kosovskih simbola.Ostale vesti

Rolan Garos o Đokovićevoj poruci: Nećemo ništa pokrenuti
Organizatori Rolan Garosa oglasili su se o poruci koju je na kameri juče napisao Novak Đoković.
 • 30.05.2023
Novakova poruka: Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!
Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa pobedom nad Aleksandrom Kovačevićem u ponedeljak, a posle duela je ostavio poruku: "Kosovo je srce Srbije!" Ispod toga, treći igrač sveta na kameri je napisao i "Stop nasilju".
 • 29.05.2023
Priština: Ceremonija potpisavanja memoranduma o organizaciji EP u džudou bez prevoda na srpski
Završno takmičenje Evropske džudo federacije za 2023. godinu biće održano 16. decembra u Prištini. Kosovo će biti domaćin jednodnevnog događaja za muškarce i žene u dve težinske kategorije: do 57 i 73 kilograma. Memorandum o saradnji u organizaciji otvorenog Evropskog prvenstva u džudou u Prištini su potpisali predstavnici lokalnog Ministarstva kulture, sporta i omladine, Evropske džudo federacije i Džudo saveza Kosova. Za novinare koji izveštavaju na srpskom jeziku nije bio obezbeđen prevod.
 • 23.05.2023
Đoković: Hoću da se vratim na Kosovo i krstim decu
Novak Đoković je u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera pričao o mnogim teniskim, ali i životnim temama. On je kazao da želi da se vrati na Kosovo sa suprugom da krsti decu.
 • 16.05.2023
Petlićima OFK Dif zlato na turniru u Leposaviću
Petlići OFK Dif iz Mitrovice pobednici su turnira u fudbalu koji je održan u Leposaviću, u organizaciji fudbalskog kluba "Kosmet".
 • 14.05.2023
Sportsko druženje dece iz Goraždevca, Velike Hoče i Orahovca
Na sportskom terenu u dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u Goraždevcu danas je organizovan jedan lep i zanimljiv sportski događaj. Samoorganizovano deca i roditelji iz Velike Hoče i Orahovca došli su da se druže sa decom i roditeljima iz Goraždevca. Današnji događaj počeo je minutom ćutanja za sve nastradale u Beogradu i Mladenovcu.
 • 13.05.2023