Vesti
Sport

Kako da počnete sa rekreativnim trčanjem?

Ukoliko tek počinjete rekreativno da se bavite trčanjem, a imate želju da istrčite stazu od 5 ili 10 kilometara, polumaraton ili planinsku trku, koje postaju sve atraktivnije, vreme je da počnete sa pripremama. Kako se pripremati za neki od izazova, koje ste sebi postavili kao cilj, o tome je Radio Mitrovica Sever razgovarao sa Prederagom Lalićem, profesorom fizičkog vaspitanja.

 • 25.02.2022
 • 15:31 h
 • Sport
 • izvor: Radio Mitrovica Sever
 • komentara:
 • pregleda: 288
Kako da počnete sa rekreativnim trčanjem?
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kod mene je najbitniji taj prvi, voljni momenat, preći kućni prag, obući sportsku opremu i izaći na bilo koju stazu, bez obzira da li će biti kilometar ili dva, ili će to biti kombinacija pešačenja, brzog hodanja i trčanja. Moja preporuka za sve rekreativce je da sve ono što negde gledate i mislite da je nedostižno i nemoguće, u stvari nije tako. Sama činjenica da ste izašli na stazu, po meni znači da ste približno istrčali ili polumaraton ili neku kraću deonicu”, navodi Lalić.

Ono što je evidentno u Kosovskoj Mitrovici je da se sve veći broj sugradjana rekreativno bavi trčanjem i da se aktivno spremaju za neku od dužih deonica, obzirom da sezona trka tek počinje.

Savet profesora Lalića upućen početnicima je da im prva trka bude trka zadovoljstva na 5 kilometara, a kasnije će ukoliko ste uporni, već uslediti apetiti i želja da se istrči 10 kilomatara, polumaraton ili maraton. Takodje je potrebno znati da je pored dopre fizičke pripremljenosti izuzetno važna psihičke i mentalna pripremljenost, jer se samo tako može do cilja.

Lalić navodi da je za početak sasvim dovoljno odraditi tri treninga nedeljno i da se ne sme tražiti izgovor kojim bi odložili izlazak na stazu, bez obzira na vremenske uslove i doba godine. Preporuka je takodje da stalno osluškujemo svoje telo, ponašanje organizma i da se ne izlažemo nepotrebnim naporima. Ono što je bitno za sve koji iz bilo kog razloga duže nisu bili fizički aktivni, neophodno je uraditi sistematski pregled koji će nam pokazati da li će nas nešto ometati u treniranju ili ne.

Zbog toga u prvoj nedelji trening bi započeli 20-to minutnom šetnjm u kobinacili sa džogingom, i da naredne i svake sledeće učinak povećavamo. Nakon toga će svakako uslediti i izrada trening planera. Kada govorimo o polumaratonu, veoma atraktivnoj i sve masovnijoj trci, u osnovi period treniranja obično traje između 10 i 16 nedelja, ali treba znati da to podrazumeva odredjenu bazu , što znači da već neko vreme trenirate redovno pa i da iza sebe imate nekoliko trka od 5 i 10 kilometara, i što je najpotrebnije da uživate u svemu tome.

U svojoj višegodišnjoj takmičarskoj karijeri Predrag Lalić je istrčao više polumaratona (21), i maraton (42 km), a izuzetne utiske su na njega ostavile i planinske trke na Kopaoniku, koje imaju posebnu draž i zahtevnost. Inače planinske trke su sve popularnije i brojnije u našem okruženju i u Mitrovici već postoji nekoliko grupa koje se aktivno pripremaju za učešće na Ceru, Kopaoniko i na Palama.

Ono zbog čega su rekreativci hendikepirani je što “Mitrovica oskudeva u stazama za trčanje i uopšte prostorom za rekreaciju. Treninzi trčanja, kada su duge pruge u pitanju odvijaju se u uglavnom saobraćajnicama, gde su česte incidentne situacije zbog pojedinih nesavesnih vozača, a osim toga su i toksične, zbog udisanja izduvnih gasova. Mitrovici je svakako potrebna jedna trim staza, koja ne mora biti preteranih dimenzija, a izgradnjom stadiona će i uslovi za treniranje biti znatno kvalitetniji”, navodi Lalić.

Fizička aktivnost jednako je zdravlje, pa zato izadjite u prirodu i svoje slobodno vrem zavisno od afiniteta posvetite pešačenju, planinarenju ili trčanju, i svojim primerom usmeravajte decu da idu u tom smeru jer im tako ukazujemo na značaj fiziče aktivnosti na njihov razvoj, ističe profesor fiziče kulture Predrag Lalić, u razgovoru za Radio Kosovku Mitrovicu.

 Ostale vesti

Čast i zadovoljstvo je igrati u ŽFK Behar iz Vitomirice
Ženski fudbalski klub Behar u Vitomirici osnovan je prošle godine i do sada ima dvadesetak učlanjenih devojčica. Motivaciju da započnu ovu neobičnu priču, u uglavnom patrijahalnom društvu, su prema rečima trenera i igrača dobili kroz sportske seminare koje su godinama pohađali.
 • 16.06.2022
Kup u Vrnjačkoj Banji: Šest zlata za KK
Šest zlatnih medalja osvojili su takmičari Karate kluba "Zvečan" na danas održanom internacionalnom karate kupu "Vrnjačka Banja Open 2022".
 • 12.06.2022
Goraždevac: Šahovski turnir posle dve decenije
Proteklog vikenda je u Goraždevcu održan šahovski turnir, prvi posle 20 godina.
 • 06.06.2022
Zlato za FK Rudar na turniru u Novom Pazaru
Fudbaleri mitrovičkog Rudara rođeni 2008. godine, šampioni su turnira koji je održan u Novom Pazaru ovog vikenda.
 • 05.06.2022
’’Memorijalna šetnja’’ u čast Slavku Čebašeku
Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge i asocijacija “Sport za sve” u Kosovskoj Mitrovici organizuju danas “Memorijalnu šetnju u znak sećanja na Alojza Slavka Čebašeka.
 • 29.05.2022
Jokić i Dončić u prvoj petorci NBA lige
Među pet najboljih igrača NBA lige ove sezone su čak tri igrača iz Evrope. U najboljoj petorci lige su Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokunbo, kao i dva Amerikanca, Devin Buker i Džejson Tejtum.
 • 25.05.2022