Vesti
Sport

Ivan Cvetković, evropski a naš

Ivan Cvetković iz Straže kod Novog Brda. Ima 27 godina, završio je geografiju i naš je paraolimpijac u sprintu na 400 metara. Korona ga je omela da učestvuje na mnogim takmičenjima, ali se ne predaje, i dalje uspešno trenira za učešće na evropskom prvenstvu.
Ivan Cvetković, evropski a naš
Ivan Cvetković (Foto Riznica)

Pregršt nagrada i priznanja od kojih mu je najdraža ona sa evropskog prvenstva u Berlinu od pre 2 godine. Jeste srebrna ali sija kao zlato. Da ne bude zabune, u njegovoj kolekciji ima i zlatnih medalja koje je osvojio na brojnim takmičenjim u zemlji i regionu. Trčanjem je aktivno počeo da se bavi pre pet godina kada je postao član Atletskog kluba iz Kosova Polja. Iako je rođen bez jedne ruke dokazao je da se snagom volje i upornošću može postići svaki uspeh.

Godine 2016. bio je prvak u Hrvatskoj, 2017, prvak države na 400 metara ali je jedno drugo takmičenje, kako kaže, bilo presudno za njegovu karijeru.

„Najvažnije takmičenje koje mi je promenilo život jeste veliko evropsko takmičenje koje se održavalo 2018. u Berlinu na kome sam osvojio treće mesto“, priča Cvetković.

Atletika kao sport nije mnogo zastupljena na Kosovu. Treninzi su naporni i teški. Ivan trči dva puta dnevno po 45 minuta, ali pred takmičenje su treninzi učestaliji i traju po više sati.

„Atletika je veoma zahtevan sport, nema foliranja i trenira se 365 dana u godini, sunce, kiša, sneg, svakog dana se trenir“, govori mladi sportista.

Mestu u kome je rođen i živi nema atletsku stazu, ali ima nešto drugo – zdravu sredinu i čist vazduh na nadmorskoj visini od 750 metara. Trči od brda do brda, po asfaltu, što je velika mana, kaže, jer je uvežban za tvrdu podlogu, a tamo gde se takmiči podloga je meka. Siguran je da je bi, da je kojim slučajem drugačija podloga, njegovi rezultati bili mnogo bolji.

Virus korona kao i svima i Ivanu Cvetkoviću pokvario je brojne planove.

„Spremao sam se ove godine za evropsko prvenstvo koje je trebalo da se održi juna meseca u Poljskoj, međutim, zbog virusa je sve odloženo. Ja ne prestajem da treniram, nadam se učešću na evropskom prvenstvu naredne godine i posle toga olimpijskim igrama ako Bog da“, odlučan je Cvetković.

Atletika nije jeftin sprot. Oprema, odlasci na takmičenja ali i trenizi zaista koštaju. Kaže da mu Opština Novo Brdo u tom pogledu zaista finansijski i u svakom pogledu pomaže.

Kaže da koronavirus ne može večno da traje zato se aktivno sprema za naredna takmičenja. Sebi je zadao i cilj.

„Imao sam cilj ove godine da je sve bilo kako treba, pošto sam imao i prvi rezultat u Evropi, hteo sam da ovde napravim jedan bazen, u kome ću da plivam i kraj koga bih se odmarao…“

Bazena u dvorištu još uvek nema ali, sudeći po tome koliko je mladi sportista posvećen onome što radi, ne sumnjamo u novu pobedu ni u to da ćemo kraj njegove kuće, koliko već naredne godine, kada budemo došli da napravimo priču o njegovom sledećem sportskom uspehu, ugledati bazen.Ostale vesti

Zlatna medalja na Mastersu u Dohi za džudistkinju sa Kosova
Distria Krasnići trijumfovala je u finalu osvojivši zlatnu medalju u okviru Doha "Vorld Džudo Masters 2021".
  • 12.01.2021
KBK
Članovi kik-boks kluba "Kosovska Mitrovica" okitili su se sa 11 medalja na petom "Balkans Best Fighters" turniru održanom u Jagodini.
  • 13.12.2020
Španija ne želi da igra sa Kosovom na mundijalu
Ministarka spoljnih poslova Španije Aranča Gonsales Laja izjavila je da će vlada pregovarati sa Fifom, "prema pravilima fudbala", o uslovima odigravanja fudbalskog meča između Španije i Kosova.
  • 09.12.2020
Bronzana medalja za kosovsku džudistkinju

Distria Krasnići, džudistkinja sa Kosova, osvojila je bronzanu medalju na evropskom prvenstvu u Pragu, prenosi Koha.

  • 19.11.2020
Rukometaši iz Kuršumlije vraćeni sa Merdara

Članovi Rukometnog kluba Kuršumlija vraćeni su sa kosovske strane prelaza Merdare. Oni su kako prenose mediji trebali da odigraju utakmicu sa ekipom Mokra Gora.

  • 14.11.2020
Difovci bronzani na prvenstvu Srbije
Fudbaleri OFK Dif iz Kosovske Mitrovice, 2009. godište, osvojili su bronzanu medalju na finalnom turniru Mini-maksi lige u Jagodini.
  • 25.10.2020