Vesti
Sport

Humanitarni Vaskršnji stonoteniski turnir u Lapljem Selu

Sav prikupljeni prihod na jednodnevnom humanitarnom Vaskršnjem stonosteniskom turniru biće doniran porodicama stradalih rudara iz rudnika "Soko" kod Sokobanje.
Humanitarni Vaskršnji stonoteniski turnir u Lapljem Selu
Stonoteniski turnir u Lapljem Selu (Foto Kim)

Turnir je po prvi put organizovala Turistička organizacija Gračanice (TOG) u saradnji sa opštinskim Odeljenjem za omladinu i sport. Učešće je uzelo 98 takmičara. Održan je i javni čas stonog tenisa koji su organizovali Savez za sport Novog Sada, Sokobanje, Kraljeva i Kosova i Metohije.

Direktor Odeljenja za omladinu i sport Opštine Gračanica Dušan Cvejić je najavio formiranje stonoteniskog kluba “Gračanica”, kao i besplatnu školu ovog sporta za decu sa teritorije ove lokalne samouprave.

"Juče smo sa Sportskim savezom grada Novog Sada potpisali sporazum o saradnji. Naši klinci će u narednom periodu odlaziti na njihove kampove, takođe će i naši treneri odlaziti na obuke. U julu mesecu je svetsko prvenstvo u stonom tenisu, pa će naši najbolji učenici biti gosti u Beogradu i gledati svetske velemajstore“, rekao je on.

Cvejić je dodao da su današnji mečevi igrani za porodice stradalih rudara.

"Porodicama stradalih rudara ide sav prilog koji budemo skupili. Takođe, smo sinoć imali i humanitarno veče u restoranu ’Mimoza’ gde je prikupljen izvestan deo novca, a nadam se da će danas biti dobar odziv meštana. Gledaćemo da im (porodicama stradalih rudara) olakšamo svakodnevnicu, da im bar na neki način ublažimo tugu i bol", zaključio je on.

Izvršni direktor gradskog Stonoteniskog saveza Novog Sada i predsednik ženskog STK „Novi Sad“ Dan Fracile je kazao da mu je veliko zadovoljstvo što prisustvuje događaju u Gračanici.

"Ovo je početak jedne sportske saradnje, iako znamo da Novi Sad i Gračanica odavno sarađuju. Sada je to malo i konkretnije, jer je potpisan memorandum o saradnji gradskog Stonoteniskog saveza Novog Sada i PO grada Prištine, podsredstvom Odeljenja za sport i omladinu u opštini Gračanica“, kazao je on.

Fracile je dodao da su "u prošlosti imali neku saradnju".

"Slali smo stonotenisku opremu. Nadamo se da će naš dolazak ovde motivisati decu da nastave da se bave ovim predivnim sportom, da oni dođu kod nas u Novi Sad, u našu legendarnu stonotenisku salu gde bi se družili, upoznali i trenirali sa našom decom", zaključio je on.

Jedan od trenera u školi stonog tenisa Dejan Jevtić je rekao da je ovaj turnir odavno planiran i da na njemu učestvuju kadeti, juniori, ali i rekreativci.

"Mesecima unazad radimo sa školom stonog tenisa, hoćemo da podignemo svest, prvenstveno mi koji smo sportisti, da svoje znanje prenesemo na decu. Odlučili smo da maksimalno utičemo i da decu usmeravamo na sportska dešavanja. Planiramo da učestvujemo na svim takmičenjima širom Kosova i Metohije i dalje, u centralnoj Srbiji. Naš cilj je da stvorimo dobre igrače koje možemo da vodimo na neka međunarodna takmičenja“, naveo je on.

Prisutnim učesnicima i organizatorima obratila se i gradonačelnica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

"Otvaramo turnir koji želimo da traje i da dobije karakter sportske i kulturne tradicije. Drugi razlog zašto smo srećni, to ste vi, prijatelji iz Novog Sada, Kraljeva i Sokobanje. Danas zajedno otvaramo turnir i ova priča ima veći značaj i puni sjaj", navela je ona.

Šubarićeva je dodala je da će "na turniru takmičari imati priliku da prikažu svoju spremnost, umeće, timski duh, ali i da se druže, zabave i odlično provedu".

Načelnik gradske Uprave za sport i omladinu Novog Sada Vlastimir Mastilov je kazao da će "Novi Sad će nastaviti, zahvaljujući gradonačelniku Milošu Vučeviću koji neguje odnos sa Gračanicom, da proširuje saradnju i u ostalim sportovima pored stonogtenisa".

PR Kabineta predsednika opštine Sokobanja Marko Božinović smatra da je turnir u Gračanici velika stvar za mališane koji u njemu učestvuju.

"Što se tiče porodica poginulih rudara, jedan veliki naklon za organizatore koji su se setili i učinili taj gest. Gubitak koji su ti ljudi doživeli je nemerljiv i nenadoknadiv, ali na ovakav način će sigurno videti i osetiti da nisu sami i da smo svi uz njih, da saosećamo sa njihovim bolom", kazao je Božinović.

Organizatori iz Gračanice očekuju da će humanitarni Vaskršnji stonoteniski turnir postati tradicionalan, te da će narednih godina biti višednevni sa još većim brojem učesnika.Ostale vesti

Čast i zadovoljstvo je igrati u ŽFK Behar iz Vitomirice
Ženski fudbalski klub Behar u Vitomirici osnovan je prošle godine i do sada ima dvadesetak učlanjenih devojčica. Motivaciju da započnu ovu neobičnu priču, u uglavnom patrijahalnom društvu, su prema rečima trenera i igrača dobili kroz sportske seminare koje su godinama pohađali.
  • 16.06.2022
Kup u Vrnjačkoj Banji: Šest zlata za KK
Šest zlatnih medalja osvojili su takmičari Karate kluba "Zvečan" na danas održanom internacionalnom karate kupu "Vrnjačka Banja Open 2022".
  • 12.06.2022
Goraždevac: Šahovski turnir posle dve decenije
Proteklog vikenda je u Goraždevcu održan šahovski turnir, prvi posle 20 godina.
  • 06.06.2022
Zlato za FK Rudar na turniru u Novom Pazaru
Fudbaleri mitrovičkog Rudara rođeni 2008. godine, šampioni su turnira koji je održan u Novom Pazaru ovog vikenda.
  • 05.06.2022
’’Memorijalna šetnja’’ u čast Slavku Čebašeku
Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge i asocijacija “Sport za sve” u Kosovskoj Mitrovici organizuju danas “Memorijalnu šetnju u znak sećanja na Alojza Slavka Čebašeka.
  • 29.05.2022
Jokić i Dončić u prvoj petorci NBA lige
Među pet najboljih igrača NBA lige ove sezone su čak tri igrača iz Evrope. U najboljoj petorci lige su Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokunbo, kao i dva Amerikanca, Devin Buker i Džejson Tejtum.
  • 25.05.2022