Vesti
Sport

Humanitarni Vaskršnji stonoteniski turnir u Lapljem Selu

Sav prikupljeni prihod na jednodnevnom humanitarnom Vaskršnjem stonosteniskom turniru biće doniran porodicama stradalih rudara iz rudnika "Soko" kod Sokobanje.
Humanitarni Vaskršnji stonoteniski turnir u Lapljem Selu
Stonoteniski turnir u Lapljem Selu (Foto Kim)

Turnir je po prvi put organizovala Turistička organizacija Gračanice (TOG) u saradnji sa opštinskim Odeljenjem za omladinu i sport. Učešće je uzelo 98 takmičara. Održan je i javni čas stonog tenisa koji su organizovali Savez za sport Novog Sada, Sokobanje, Kraljeva i Kosova i Metohije.

Direktor Odeljenja za omladinu i sport Opštine Gračanica Dušan Cvejić je najavio formiranje stonoteniskog kluba “Gračanica”, kao i besplatnu školu ovog sporta za decu sa teritorije ove lokalne samouprave.

"Juče smo sa Sportskim savezom grada Novog Sada potpisali sporazum o saradnji. Naši klinci će u narednom periodu odlaziti na njihove kampove, takođe će i naši treneri odlaziti na obuke. U julu mesecu je svetsko prvenstvo u stonom tenisu, pa će naši najbolji učenici biti gosti u Beogradu i gledati svetske velemajstore“, rekao je on.

Cvejić je dodao da su današnji mečevi igrani za porodice stradalih rudara.

"Porodicama stradalih rudara ide sav prilog koji budemo skupili. Takođe, smo sinoć imali i humanitarno veče u restoranu ’Mimoza’ gde je prikupljen izvestan deo novca, a nadam se da će danas biti dobar odziv meštana. Gledaćemo da im (porodicama stradalih rudara) olakšamo svakodnevnicu, da im bar na neki način ublažimo tugu i bol", zaključio je on.

Izvršni direktor gradskog Stonoteniskog saveza Novog Sada i predsednik ženskog STK „Novi Sad“ Dan Fracile je kazao da mu je veliko zadovoljstvo što prisustvuje događaju u Gračanici.

"Ovo je početak jedne sportske saradnje, iako znamo da Novi Sad i Gračanica odavno sarađuju. Sada je to malo i konkretnije, jer je potpisan memorandum o saradnji gradskog Stonoteniskog saveza Novog Sada i PO grada Prištine, podsredstvom Odeljenja za sport i omladinu u opštini Gračanica“, kazao je on.

Fracile je dodao da su "u prošlosti imali neku saradnju".

"Slali smo stonotenisku opremu. Nadamo se da će naš dolazak ovde motivisati decu da nastave da se bave ovim predivnim sportom, da oni dođu kod nas u Novi Sad, u našu legendarnu stonotenisku salu gde bi se družili, upoznali i trenirali sa našom decom", zaključio je on.

Jedan od trenera u školi stonog tenisa Dejan Jevtić je rekao da je ovaj turnir odavno planiran i da na njemu učestvuju kadeti, juniori, ali i rekreativci.

"Mesecima unazad radimo sa školom stonog tenisa, hoćemo da podignemo svest, prvenstveno mi koji smo sportisti, da svoje znanje prenesemo na decu. Odlučili smo da maksimalno utičemo i da decu usmeravamo na sportska dešavanja. Planiramo da učestvujemo na svim takmičenjima širom Kosova i Metohije i dalje, u centralnoj Srbiji. Naš cilj je da stvorimo dobre igrače koje možemo da vodimo na neka međunarodna takmičenja“, naveo je on.

Prisutnim učesnicima i organizatorima obratila se i gradonačelnica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

"Otvaramo turnir koji želimo da traje i da dobije karakter sportske i kulturne tradicije. Drugi razlog zašto smo srećni, to ste vi, prijatelji iz Novog Sada, Kraljeva i Sokobanje. Danas zajedno otvaramo turnir i ova priča ima veći značaj i puni sjaj", navela je ona.

Šubarićeva je dodala je da će "na turniru takmičari imati priliku da prikažu svoju spremnost, umeće, timski duh, ali i da se druže, zabave i odlično provedu".

Načelnik gradske Uprave za sport i omladinu Novog Sada Vlastimir Mastilov je kazao da će "Novi Sad će nastaviti, zahvaljujući gradonačelniku Milošu Vučeviću koji neguje odnos sa Gračanicom, da proširuje saradnju i u ostalim sportovima pored stonogtenisa".

PR Kabineta predsednika opštine Sokobanja Marko Božinović smatra da je turnir u Gračanici velika stvar za mališane koji u njemu učestvuju.

"Što se tiče porodica poginulih rudara, jedan veliki naklon za organizatore koji su se setili i učinili taj gest. Gubitak koji su ti ljudi doživeli je nemerljiv i nenadoknadiv, ali na ovakav način će sigurno videti i osetiti da nisu sami i da smo svi uz njih, da saosećamo sa njihovim bolom", kazao je Božinović.

Organizatori iz Gračanice očekuju da će humanitarni Vaskršnji stonoteniski turnir postati tradicionalan, te da će narednih godina biti višednevni sa još većim brojem učesnika.Ostale vesti

FSK podneo žalbu FIFA zbog
Fudbalski savez Kosova podneo žalbu Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) zbog, kako navode u saopštenju teških uvreda od strane selektora reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića Piksija, ali "rasističkih postupaka srpskih navijača" na utakmici između Srbije i Švajcarske na svetskom prvenstvu u Kataru koja je održana u petak uveče.
  • 04.12.2022
Gračanica čeka pobedu protiv Švajcarske
Fudbalska reprezentacija Srbije večeras igra odlučujuću utakmicu na Mundijalu u Kataru protiv selekcije Švajcarske. Stanovnici opštine Gračanica sa kojima je ekipa Kima razgovarala veruju u pobedu i bolju igru “Orlova”.
  • 02.12.2022
Srbija ispustila dva gola prednosti, protiv Kameruna 3:3
Šokantan remi Srbije protiv Kameruna 3:3 (2:1)! Imala je Srbija vođstvo od 3:1 u 53. minutu, imala je konotrolu igre i napade da stigne i do četvrtog pogotka jer su "lavovi" bili u nokdaunu. A, onda su sa dve vezane greške veznog reda, dve slabo postavljene ofsajd zamke, dozvolili iskusnom Abubakaru da golom i asistencijom za 120 minuta izjednači i tako donese bod svom timu u drugom kolu Grupe "G" na Mundijalu u Kataru.
  • 28.11.2022
Gračanica se nada pobedi protiv Kameruna
Fudbalska reprezentacija Srbije igra drugu utakmicu na Mundijalu u Kataru protiv selekcije Kameruna, a većina stanovnika opštine Gračanica sa kojima je ekipa Kima razgovarala veruje u pobedu, uprkos porazu “Orlova” u prvom meču protiv Brazila.
  • 28.11.2022
FIFA zbog zastave pokrenula postupak protiv Srbije
Svetska fudbalska organizacija (FIFA) saopštila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije uz poruku "Nema predaje".
  • 26.11.2022
FSK se žali FIFA zbog zastave sa natpisom ’’Nema predaje’’
Fudbalski savez Kosova je saopštio da je podneo žalbu FIFA-i zbog "agresivnog postupanja" reprezentacije Srbije, koja je postavila zastavu Srbije sa mapom Kosova na njoj u svlačionici srpskog fudbalskog tima u Kataru pre jučerašnje utakmice Srbija - Brazil u okviru Mundijala.
  • 25.11.2022