Vesti
Sport

Fudbal u lošem stanju

Fudbal se u srpskim sredinama na Kosovu nalazi u veoma lošem položaju, kaže generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova i Metohije Traja Jovanović.
Fudbal u lošem stanju
Traja Jovanović (Foto KIM)

Jovanović objašnjava da to podrazumeva tešku finansijsku situaciju klubova, loše terene, nedostatak opreme.

„Predstavnici vlasti i lokalnih samouprava veoma malo imaju razumevanja za sport. Novac se izdvajao za kulturu ali ne i za razvoj sporta. Oprema fudbalera je prikladna pre sveg zahvaljujući predsednicima klubova koji se trude da obezbede kakve takve uslove za treniranje, a deci obezbede koliko-toliko normalno takmičenje“, kazao je Jovanović u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

„Da nam nije FSS teško da bi opstali. Od FSS praktično živimo jer svake godine dobijamo opremu i finansijsku pomoć od 2 miliona dinara. Taj novac uglavnom trošimo na klubove“, dodao je Jovanović.

On je dodao da se na centralnom Kosovu igra Okuržna liga sa ukupno osam ekipa. Jesenji prvak je ekipa iz Starog Gracka. Pobednik lige takmičenje nastavlja u Niškoj zoni.

„Liga se igra od 1999. godine. Na početku je bilo 14 ekipa, ali zbog teške finansijske situacije ostalo je osam. Lige se igraju na severu Kosova i u Kosovskom Pomoravlju, takođe po osam ekipa. U svakoj ligi imamo i pionire“, objašnjava Jovanović.

I pored teških uslova za treniranje, Jovanović ističe da godinama uspešno radi škola fudbala u Gračanici.

„Mladi su veoma zainteresovani za treniranje. Naša deca učestvuju na mnogim turnirima. Trenutno učestvuju na turniru u Vrnjačkoj Banji, ušli su u finale. Bili smo gosti Partizana, Crvene Zvezde, Vojvodine“, kazao je Jovanović.

Jovanović je dodao da će najboljim fudbalerima u nekoliko kategorija i sportskim radnicima u 2013. godini, danas, u Domu kulture u Gračanici biti dodeljene nagrade i priznanja.Ostale vesti

Zlato za KBK „028“ na Prvenstvu centralne Srbije u Kladovu
Kik-boks klub „028“ iz Kosovske Mitrovice, okitio se zlatnom medaljom na Prvenstvu centralne Srbije, održanog prethodnog vikenda u Kladovu.
  • 02.10.2023
UEFA kaznila Rumuniju zbog skandiranja „Kosovo je Srbija“
Evropska fudbalska federacija (UEFA) kaznila je u sredu Rumunski fudbalski savez zbog, kako se navodi, "prosrpskog skandiranja" navijača tokom utakmice protiv Kosova, odredivši da Rumunija naredni meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra na praznom stadionu.
  • 21.09.2023
Mićić svetski šampion u rvanju
Srpski rvač Stevan Mićić osvojio je zlato na Svetskom prvenstvu u rvanju koje se održava u Beogradu.
  • 18.09.2023
Laplje Selo: Turnir u malom fudbalu
Ljubitelji malog fudbala će moći da uživaju na turniru "Laplje Selo 2023" koji će početi u nedelju, 17. septembra od 17.00 časova na terenu osnovne škole “Miladin Mitić” u ovom mestu.
  • 14.09.2023
FSK najavio tužbu zbog dešavanja na utakmici u Bukureštu
Fudbalski savez Kosova (FSK) saopštio je da će podneti tužbu Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) i Sudu za sportsku arbitražu (CAS), zbog, kako je navedeno, prekršaja na utakmici protiv Rumunije.
  • 14.09.2023
Difovijada: Naši mališani ambasadori su našeg grada
Dve stotine i pedeset dečaka i devojčica iz Omladinskog fudbalskog kluba iz Kosovske Mitrovice okupilo se u okviru manifestacije „Mitrovička mladost – Difovijada“.
  • 13.09.2023