Vesti
Sport

Fudbal u lošem stanju

Fudbal se u srpskim sredinama na Kosovu nalazi u veoma lošem položaju, kaže generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova i Metohije Traja Jovanović.
Fudbal u lošem stanju
Traja Jovanović (Foto KIM)

Jovanović objašnjava da to podrazumeva tešku finansijsku situaciju klubova, loše terene, nedostatak opreme.

„Predstavnici vlasti i lokalnih samouprava veoma malo imaju razumevanja za sport. Novac se izdvajao za kulturu ali ne i za razvoj sporta. Oprema fudbalera je prikladna pre sveg zahvaljujući predsednicima klubova koji se trude da obezbede kakve takve uslove za treniranje, a deci obezbede koliko-toliko normalno takmičenje“, kazao je Jovanović u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

„Da nam nije FSS teško da bi opstali. Od FSS praktično živimo jer svake godine dobijamo opremu i finansijsku pomoć od 2 miliona dinara. Taj novac uglavnom trošimo na klubove“, dodao je Jovanović.

On je dodao da se na centralnom Kosovu igra Okuržna liga sa ukupno osam ekipa. Jesenji prvak je ekipa iz Starog Gracka. Pobednik lige takmičenje nastavlja u Niškoj zoni.

„Liga se igra od 1999. godine. Na početku je bilo 14 ekipa, ali zbog teške finansijske situacije ostalo je osam. Lige se igraju na severu Kosova i u Kosovskom Pomoravlju, takođe po osam ekipa. U svakoj ligi imamo i pionire“, objašnjava Jovanović.

I pored teških uslova za treniranje, Jovanović ističe da godinama uspešno radi škola fudbala u Gračanici.

„Mladi su veoma zainteresovani za treniranje. Naša deca učestvuju na mnogim turnirima. Trenutno učestvuju na turniru u Vrnjačkoj Banji, ušli su u finale. Bili smo gosti Partizana, Crvene Zvezde, Vojvodine“, kazao je Jovanović.

Jovanović je dodao da će najboljim fudbalerima u nekoliko kategorija i sportskim radnicima u 2013. godini, danas, u Domu kulture u Gračanici biti dodeljene nagrade i priznanja.Ostale vesti

Šta je istina o kandidatima za mesto fudbalskog selektora Kosova
Klupa trenera reprezentacije Kosova ostala je upražnjena od srede kada je Fudbalski savez Kosova odlučio da smeni švajcarskog trenera Bernarda Šalanda zbog loših rezultata. Mediji na Kosovu i u regionu spekulišu mnogim imenima, od kojih su neka vrlo zvučna.
  • 15.10.2021
Zurabi Datunašvili prvak sveta u rvanju

Reprezentativac Srbije u rvanju Zurabi Datunašvili novi je svetski prvak u rvanju grčko-rimsko stilom u kategoriji do 87 kilograma.

  • 10.10.2021
Kosovska reprezentacija na Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu
Bokseri sa Kosova učestvovaće na Svetskom prvenstvu koje se održava u "Štark areni" u Beogradu, od 24. oktobra do 4. novembra, javlja Kljan Kosova.
  • 10.10.2021
Mitrovički karatisti osvojili dve bronzane medalje na takmičenju u Beogradu
Omladinski karate klub "Kosovska Mitrovica", okitio se sa dve bronzane medalje na takmičenju "Trofej Srbije - beogradski pobednik".
  • 10.10.2021
Gračanica: Sport spaja ljude
Na terenima sportskog kompleksa "Dragan Džajić" u toku je prvi međunarodni teniski turnir u okviru drugog multietničkog teniskog kampa koji je krajem jula počeo u Gračanici.
  • 02.10.2021
Otvoren kosovski Nacionalni džudo centar
U Peći je otvoren kosovski Nacionalni džudo centar posvećen džudo klubu "Ipon" koji je iznedrio najuspešnije kosovske džudiste poput Majljinde Keljmendi, Nore Đakove, Ljaure Kuke, Distrije Krasnići i drugih.
  • 28.09.2021