Vesti
Sport

Fudbal nije samo muška igra

U Gračanici, na zadovoljstvo većine devojčica koje vole fudbal, već godinu dana postoji fudbalski klub u kome one mogu da pokažu da fudbal nije samo muška igra.
Fudbal nije samo muška igra
Fudbalerke Gračanice (Foto Kim)

Ženski fudbalski klub “Gračanica” je jedini na centralnom Kosovu. Osnovan je prošle godine, četrnaest godina nakon što je usled ratnih dešavanja rad prekinuo ŽFK Priština.

U ovom mladom klubu trenira 20 fudbalerki, uzrasta od 10 do 15 godina.

Nastao je zbog interesovanja devojčica koje su dolazile na treninge svojih drugara. 

Ženski fudbalski klub u Gračanici nema adekvatne uslove za trening tokom cele sezone, pa trenira samo u letnjem periodu. Do sada je ovaj fudbalski tim imao tri prijateljske utakmice. 

“Kada je lepo vreme i kada je sučano, bez padavina možemo da radimo i imamo uslova za trening. Međutim to se sve menja kada dođe zimsko vreme, jer tada moramo da pravimo pauzu”, kazala je Suzana Nedeljović trenerka, inače nekadašnja fudbalerka "Prištine" i reprezentativka SR Jugoslavije.

Treninzi se odvijaju na sporskom kompleku u Gračanici 3 puta nedeljno. Iako fudbal važi za muški sport, sve više devojčica je zainteresovano za treniranje, jer kako kažu, fudbal im predstavlja izazov.

“Mnogi su govorili da fudbal nije za devojčice, već samo za dečake, privatila sam izazov i sada mi je odlično”, kazala je Smiljana Jovanović, golmanka u ovom fudbalskom klubu.

“Ja volim fudbal i želim da treniranjem fudbala budem posebna. Želim da i dalje nastavim da se aktivnije bavim ovim sportom”, istakla je Anđela Stević.

Talenat ovim devojčicama ne manjka i prema rečima trenera Suzane Nedeljković, već sada se izdvajaju one koje bi mogle da postignu veliki uspeh.

Treninzi su besplatni, a sve zaintersovane devojčice, u ovom klubu imaju priliku da pokažu svoje fudbalsko umeće.Ostale vesti

U Prištini i Tirani spremaju zajedničku košarkašku ligu
Kosovska i košarakaška federacija Albanije pripremaju organizovanje zajedničke takmičarske lige, koja bi prema planovima u Prištini trebalo da startuje na jesen.
  • 08.05.2020
Fizička aktivnost je neophodna i za vreme izolacije u kojoj se nalazimo zbog epidemije koronavirusa. Sportski stručnjaci tvrde da se trening može prilagoditi kućnim uslovima, te da je to idealan način za oslobađanje od stresa i napetosti, ali i poboljšanje kvaliteta života.
  • 16.04.2020
Preminuo Radomir Antić
Legendarni srpski trener Radomir Antić preminuo je u 72. godini, objavio je njegov bivši klub Atletiko Madrid.
  • 06.04.2020
Gračanica: Kik boks klub “Panišer” niže medalje
Kik boks klub “Panišer” u Gračanici postoji od 2016. godine. Iako radi u skromnim uslovima, ovaj klub beleži zapažene rezultate. Na Prvenstvu Centralne Srbije u Aleksincu članovi “Panišera” su osvojili dve zlatne i jednu srebrnu medalju.
  • 06.03.2020
“Fudbalski timovi na Kosovu otvoreni za dobre sportiste”
Sportski direktor Fudbalskog kluba Fljamurtari u Prištini Arbnor Morina najavio je u emisiji “Slobodno srpski” da bi se uskoro mogao odigrati Međunarodni fudbalski turnir u Prištini, u čast preminulog Fadilja Vokrija, na kojem bi učestvovali neki od klubova u kojima je Vokri igrao, među kojima je i Fudbalski klub Partizan iz Beograda.
  • 02.03.2020
Kik-boks klub “Kosovska Mitrovica” osvojio 8 medalja u Aleksincu
Na prvenstvu Centralne Srbije, održanom u Aleksincu, takmičari kik-boks kluba “Kosovska Mitrovica” osvojili su 8 medalja - četiri zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu. Jovanu Smiliću dodeljen pehar kao najboljem senioru u A klasi.
  • 02.03.2020