Vesti
Sport

Fudbal nije samo muška igra

U Gračanici, na zadovoljstvo većine devojčica koje vole fudbal, već godinu dana postoji fudbalski klub u kome one mogu da pokažu da fudbal nije samo muška igra.
Fudbal nije samo muška igra
Fudbalerke Gračanice (Foto Kim)

Ženski fudbalski klub “Gračanica” je jedini na centralnom Kosovu. Osnovan je prošle godine, četrnaest godina nakon što je usled ratnih dešavanja rad prekinuo ŽFK Priština.

U ovom mladom klubu trenira 20 fudbalerki, uzrasta od 10 do 15 godina.

Nastao je zbog interesovanja devojčica koje su dolazile na treninge svojih drugara. 

Ženski fudbalski klub u Gračanici nema adekvatne uslove za trening tokom cele sezone, pa trenira samo u letnjem periodu. Do sada je ovaj fudbalski tim imao tri prijateljske utakmice. 

“Kada je lepo vreme i kada je sučano, bez padavina možemo da radimo i imamo uslova za trening. Međutim to se sve menja kada dođe zimsko vreme, jer tada moramo da pravimo pauzu”, kazala je Suzana Nedeljović trenerka, inače nekadašnja fudbalerka "Prištine" i reprezentativka SR Jugoslavije.

Treninzi se odvijaju na sporskom kompleku u Gračanici 3 puta nedeljno. Iako fudbal važi za muški sport, sve više devojčica je zainteresovano za treniranje, jer kako kažu, fudbal im predstavlja izazov.

“Mnogi su govorili da fudbal nije za devojčice, već samo za dečake, privatila sam izazov i sada mi je odlično”, kazala je Smiljana Jovanović, golmanka u ovom fudbalskom klubu.

“Ja volim fudbal i želim da treniranjem fudbala budem posebna. Želim da i dalje nastavim da se aktivnije bavim ovim sportom”, istakla je Anđela Stević.

Talenat ovim devojčicama ne manjka i prema rečima trenera Suzane Nedeljković, već sada se izdvajaju one koje bi mogle da postignu veliki uspeh.

Treninzi su besplatni, a sve zaintersovane devojčice, u ovom klubu imaju priliku da pokažu svoje fudbalsko umeće.Ostale vesti

Čast i zadovoljstvo je igrati u ŽFK Behar iz Vitomirice
Ženski fudbalski klub Behar u Vitomirici osnovan je prošle godine i do sada ima dvadesetak učlanjenih devojčica. Motivaciju da započnu ovu neobičnu priču, u uglavnom patrijahalnom društvu, su prema rečima trenera i igrača dobili kroz sportske seminare koje su godinama pohađali.
  • 16.06.2022
Kup u Vrnjačkoj Banji: Šest zlata za KK
Šest zlatnih medalja osvojili su takmičari Karate kluba "Zvečan" na danas održanom internacionalnom karate kupu "Vrnjačka Banja Open 2022".
  • 12.06.2022
Goraždevac: Šahovski turnir posle dve decenije
Proteklog vikenda je u Goraždevcu održan šahovski turnir, prvi posle 20 godina.
  • 06.06.2022
Zlato za FK Rudar na turniru u Novom Pazaru
Fudbaleri mitrovičkog Rudara rođeni 2008. godine, šampioni su turnira koji je održan u Novom Pazaru ovog vikenda.
  • 05.06.2022
’’Memorijalna šetnja’’ u čast Slavku Čebašeku
Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge i asocijacija “Sport za sve” u Kosovskoj Mitrovici organizuju danas “Memorijalnu šetnju u znak sećanja na Alojza Slavka Čebašeka.
  • 29.05.2022
Jokić i Dončić u prvoj petorci NBA lige
Među pet najboljih igrača NBA lige ove sezone su čak tri igrača iz Evrope. U najboljoj petorci lige su Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokunbo, kao i dva Amerikanca, Devin Buker i Džejson Tejtum.
  • 25.05.2022