Vesti
Sport

Fudbal nije samo muška igra

U Gračanici, na zadovoljstvo većine devojčica koje vole fudbal, već godinu dana postoji fudbalski klub u kome one mogu da pokažu da fudbal nije samo muška igra.
Fudbal nije samo muška igra
Fudbalerke Gračanice (Foto Kim)

Ženski fudbalski klub “Gračanica” je jedini na centralnom Kosovu. Osnovan je prošle godine, četrnaest godina nakon što je usled ratnih dešavanja rad prekinuo ŽFK Priština.

U ovom mladom klubu trenira 20 fudbalerki, uzrasta od 10 do 15 godina.

Nastao je zbog interesovanja devojčica koje su dolazile na treninge svojih drugara. 

Ženski fudbalski klub u Gračanici nema adekvatne uslove za trening tokom cele sezone, pa trenira samo u letnjem periodu. Do sada je ovaj fudbalski tim imao tri prijateljske utakmice. 

“Kada je lepo vreme i kada je sučano, bez padavina možemo da radimo i imamo uslova za trening. Međutim to se sve menja kada dođe zimsko vreme, jer tada moramo da pravimo pauzu”, kazala je Suzana Nedeljović trenerka, inače nekadašnja fudbalerka "Prištine" i reprezentativka SR Jugoslavije.

Treninzi se odvijaju na sporskom kompleku u Gračanici 3 puta nedeljno. Iako fudbal važi za muški sport, sve više devojčica je zainteresovano za treniranje, jer kako kažu, fudbal im predstavlja izazov.

“Mnogi su govorili da fudbal nije za devojčice, već samo za dečake, privatila sam izazov i sada mi je odlično”, kazala je Smiljana Jovanović, golmanka u ovom fudbalskom klubu.

“Ja volim fudbal i želim da treniranjem fudbala budem posebna. Želim da i dalje nastavim da se aktivnije bavim ovim sportom”, istakla je Anđela Stević.

Talenat ovim devojčicama ne manjka i prema rečima trenera Suzane Nedeljković, već sada se izdvajaju one koje bi mogle da postignu veliki uspeh.

Treninzi su besplatni, a sve zaintersovane devojčice, u ovom klubu imaju priliku da pokažu svoje fudbalsko umeće.Ostale vesti

Karatisti iz Zvečana osvojili četiri medalje na Kupu Srbije
Takmičari karate kluba Zvečan osvojili su četiri medalje na Kupu srbije za poletarce, pionire i nade u katama i borbama, održanom proteklog vikenda u Kragujevcu.
  • 19.10.2020
Gračanica: Nakon 20 godina održano fudbalsko takmičenje najmlađih

Prvi put nakon 20 godina u Gračanici je održano treće kolo fudbalskog prvenstva u kategoriji pionira i petlića. Prvenstvo je odigrano na sportskom kompleksu "Dragan Džajić" u Gračanici, a organizovao ga je Fudbalski savez Кosova i Metohije.

  • 17.10.2020
Čupka ponovo donela zlato sa državnog prvenstva Srbije
Aktuelna svetska i evropska juniorska prvakinja u kik-boksu, Mitrovčanka Natalija Savić Čupka, osvojila je zlato na državnom prvenstvu Srbije u disciplini "low kick" +70 kg.
  • 13.10.2020
Đoković osvojio masters u Rimu
Novak Đoković je savladao Dijega Švarcmana u finalu mastersa u Rimu sa 2:0 (7:5, 6:3) i peti put osvojio turnir u prestonici Italije.
  • 21.09.2020
Formirana košarkaška liga Albanije i Kosova
Košarkaški savezi Kosova i Albanije postigli su sporazum o zajedničkoj košarkaškoj ligi, a u Tirani je zvanično potpisan i sporazum, uz prisustvo predsednika Albanije Edija Rame i predsednika FIBA Evrope Turgaja Demirela.
  • 11.09.2020
Đoković osvojio Sinsinati
Najbolji teniser sveta Novak Đoković nastavio je pobedničku seriju i osvojio Sinsinati masters.
  • 29.08.2020