Vesti
Sport

FSS uložio žalbu na prijem Kosova u UEFA

Fudbalski savez Srbije uložio je žalbu Sportskom sudu u Lozani, jer je UEFA u svoje članstvo primila kosovski fudbalski savez, iako za to ne ispunjava uslove prema Statutu UEFA.
FSS uložio žalbu na prijem Kosova u UEFA
Fudbalski savez Srbije(Foto telegraf.rs)

Tanjugu je informaciju o ulaganju tužbe Sportskom sudu potvrdio Gabrijel Lanski, partner u advokatskoj kancelariji „Lanski, Gancger i partner" koju je FSS angažovao za zastupanje u ovom predmetu.

"Naša kancelarija zastupa interese FSS-a protiv ove odluke, i zato smo dostavili žalbu CAS-u“, rekao je Lanski.

On ističe da je UEFA prekršila sopstveni Statut, po kom članica UEFA može biti samo fudbalska asocijacija zemlje koja je ujedno i članica Ujedinjenih nacija.

"Kao što znamo, Kosovo nije član UN i zato ne može ni Fudbalski savez Kosova da bude član UEFA", istakao je Lanski.

Prema njegovim rečima, određene interesne grupe su želele da promene statut UEFA, ali ova namera nije realizovana, zbog čega je, nakon odluke o članstvu, Statut prekršen.On je uveren da će FSS pobediti u ovom sporu, jer je odluka UEFA nelegalna.

Kosovo je postalo član Evropske fudbalske unije početkom maja, da bi zatim, deset dana kasnije, 13. maja, postalo 210. član svetske kuće fudbala (FIFA).

Oba članstva izazvala su snažne reakcije za i protiv, dok su predstavnici Fudbalskog saveza Srbije i srpski zvaničnici upravo tada i najavili da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv odluke UEFA-e, navodeći da očekuju "da će poništavanje odluke UEFA-e, pred sudom u Lozani, za posledicu imati i opoziv odluke FIFA-e".Ostale vesti

Rolan Garos o Đokovićevoj poruci: Nećemo ništa pokrenuti
Organizatori Rolan Garosa oglasili su se o poruci koju je na kameri juče napisao Novak Đoković.
  • 30.05.2023
Novakova poruka: Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!
Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa pobedom nad Aleksandrom Kovačevićem u ponedeljak, a posle duela je ostavio poruku: "Kosovo je srce Srbije!" Ispod toga, treći igrač sveta na kameri je napisao i "Stop nasilju".
  • 29.05.2023
Priština: Ceremonija potpisavanja memoranduma o organizaciji EP u džudou bez prevoda na srpski
Završno takmičenje Evropske džudo federacije za 2023. godinu biće održano 16. decembra u Prištini. Kosovo će biti domaćin jednodnevnog događaja za muškarce i žene u dve težinske kategorije: do 57 i 73 kilograma. Memorandum o saradnji u organizaciji otvorenog Evropskog prvenstva u džudou u Prištini su potpisali predstavnici lokalnog Ministarstva kulture, sporta i omladine, Evropske džudo federacije i Džudo saveza Kosova. Za novinare koji izveštavaju na srpskom jeziku nije bio obezbeđen prevod.
  • 23.05.2023
Đoković: Hoću da se vratim na Kosovo i krstim decu
Novak Đoković je u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera pričao o mnogim teniskim, ali i životnim temama. On je kazao da želi da se vrati na Kosovo sa suprugom da krsti decu.
  • 16.05.2023
Petlićima OFK Dif zlato na turniru u Leposaviću
Petlići OFK Dif iz Mitrovice pobednici su turnira u fudbalu koji je održan u Leposaviću, u organizaciji fudbalskog kluba "Kosmet".
  • 14.05.2023
Sportsko druženje dece iz Goraždevca, Velike Hoče i Orahovca
Na sportskom terenu u dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u Goraždevcu danas je organizovan jedan lep i zanimljiv sportski događaj. Samoorganizovano deca i roditelji iz Velike Hoče i Orahovca došli su da se druže sa decom i roditeljima iz Goraždevca. Današnji događaj počeo je minutom ćutanja za sve nastradale u Beogradu i Mladenovcu.
  • 13.05.2023